Winne podróże Marka Kondrata po Majorce

Pomimo że o Majorce słyszał prawie każdy, nie każdy zna pochodzące stamtąd wina. Powszechnie wyspa nie kojarzy się z produkcją tego rodzaju alkoholu, chociaż historia uprawy winorośli sięga tam czasów rzymskich. Czym zatem zachwyciły Marka Kondrata?

Fot. 123RF/Picsel

- Z winami jest jak ze sztuką, jednym podoba się to, drugim zupełnie co innego. Ja wina z Majorki polubiłem dlatego, że oddają one charakter miejsca, z którego pochodzą. Kiedy będę je pił, będę sobie wyobrażał krajobrazy Majorki. Polubiłem je dlatego, że wyrażają bardzo odpowiadającą
mi filozofię, filozofię człowieka w naturze zgodnie z nią żyjącego, a nie dominującego. I wreszcie polubiłem je dlatego, że mają bardzo niski procent alkoholu, jak na współczesne wina. Na takich winach uczyłem się kiedyś, 12% to jest to, co lubię w winie. Spróbujcie, namawiam gorąco! - mówi Marek Kondrat, właściciel Kondrat Wina Wybrane.

Łyk historii

Początki winiarstwa na wyspie sięgają II wieku przed naszą erą, ale jego tradycja nie była kultywowana nieprzerwanie. Czasy prosperity dla winiarzy z Majorki trwały aż do ostatniej dekady XIX wieku, kiedy do wyspy dotarła plaga filoksery (mszycy atakującej krzaki winorośli). Większość plantatorów musiała zrezygnować z produkcji wina i zamienić winnice na uprawę zboża, migdałowców, figowców i cytrusów. Późniejszy rozwój masowej turystyki również mocno wpłynął

na wyspę. Chociaż na Majorce po tych zmianach produkcja wina mocno podupadła to nigdy nie została zapomniana i zaczęła ponownie odradzać się na początku lat 90-tych.
Aby dotrzeć do winnic na Majorce - niezależnie od tego, w którym kurorcie nadmorskim odpoczywamy - wystarczy krótka przejażdżka autem w głąb wyspy. Tam krajobraz gwałtownie zmienia się, wzgórza ustępują miejsca równinom. Następnie pojawiają się w oddali góry Serra
de Tramuntana. Interior Majorki to tereny typowo rolnicze, w znacznej części podporządkowane uprawom winorośli.

W zgodzie z naturą

Winnice na Majorce umiejscowione są zarówno w północnej jak i południowej części wyspy. Sami producenci działają zgodnie z własną filozofią, która opiera się nie tylko na czerpaniu
z różnorodności, ale także na wykorzystaniu specyfiki lokalnych odmian winorośli, gleby i klimatu oraz dążeniu do racjonalnej uprawy i poszanowania środowiska. Winnice usytuowane są na, gliniastym podłożu nazywanym lokalnie „cal vermell", a uprawiane odmiany to m.in.: callet, manto negro, cabernet sauvignon, fogo neu, merlot, monastrell i syrah.
Wielu winiarzy na wyspie wytwarza wina biodynamiczne
- Biodynamika to podejście do natury, zakładające że człowiek, ziemia, ale i zabudowania gospodarcze, zwierzęta i rośliny to wspólny świat wzajemnej równowagi i ograniczenia zewnętrznej interwencji. - wyjaśnia Marek Kondrat
W winnicach biodynamicznych na Majorce winogrona winifikowane są w zależności od specyfiki rocznika w kadziach z nierdzewnej stali, dużych i małych beczkach i zbiornikach ceramicznych, powstałych z tamtejszej gliny. To właśnie stanowi o wyjątkowości win z Majorki.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 27471

30 min
39
60 min
4
Sałatki Sałata lodowa w śmietanie

Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...

Odsłon: 188

15 min
4
Dania główne Nóżki z kurczaka pieczone

Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...

Odsłon: 1202

15 min
14
60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

4
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7