Ewa_Gotuje

Wielkanoc po indyjsku

Jak, po 18 latach spędzonych w Polsce, Hindus świętuje Wielkanoc? Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh, który ostatnio opowiadał nam o swojej przygodzie w Polsce, stawia na kuchnię fusion.

Fot. 123RF/Picsel

Łączenie tradycyjnych światecznych dań z indysjkimi smakami może przynieść zaskakujące efekty. Gotowi na wielkanocny eksperyment?

Jesteśmy narodem mocno przywiązanym do tradycji. Niezmiennie celebrujemy swoje święta oraz związane z nimi obrzędy. Tyczy się to w szczególności przyzwyczajeń kulinarnych, dlatego na polskich stołach przy konkretnych okazjach pojawiają się zazwyczaj te same, dobrze wszystkim znane zestawy potraw. Tymczasem na co dzień jesteśmy przecież coraz bardziej otwarci na kulinarne eksperymenty i poznawanie nowych smaków. Dlaczego mielibyśmy nie spróbować tego również w Święta?

Nadchodząca Wielkanoc może być świetną okazją do tego, aby pozwolić sobie na odrobinę kulinarnych eksperymentów. Nie nakłaniamy oczywiście do zbyt drastycznych posunięć, gdyż te mogłyby stać się powodem nieporozumień i pogorszenia relacji z co bardziej konserwatywnymi członkami rodziny. Proponujemy natomiast pewne urozmaicenia, które nie powinny przyprawić o palpitację serc domowników przywiązanych do tradycji, natomiast z pewnością zostaną docenione przez osoby z bardziej swobodnym podejściem do kulinarnych tradycji.

Smak orientu na polskim stole

Kuchnia tajska, chińska, japońska czy indyjska - na co dzień stają się wśród Polaków coraz bardziej popularne. Odwiedzamy orientalne restauracje, a przypraw z odległych zakątków świata coraz chętniej używamy także w domach. Curry, kurkuma, imbir, chilli - to tylko namiastka przypraw z odległych Indii, które już dawno na dobre zadomowiły się w polskich kuchniach.

Tapinder Sharma, właściciel sieci indyjskich restauracji Ganesh, zachęca, aby nie obawiać się dodawania orientalnych akcentów do tradycyjnych dań wielkanocnych. - Skoro używamy tych przypraw na co dzień, dlaczego mielibyśmy nie robić tego w przypadku potraw świątecznych? Dlatego, że niby kuchnia i przyprawy indyjskie nie były w Polsce obecne w czasach, kiedy rodziły się tutejsze świąteczne tradycje kulinarne? Dla mnie to nie jest argument. Trzeba iść z duchem czasu, tym bardziej, że spora część egzotycznych przypraw może się doskonale łączyć także z tradycyjnymi polskimi daniami wielkanocnymi, takimi jak choćby jajka na twardo. Połączenia tradycyjnych polskich smaków z orientalnymi akcentami mają w sobie ogromny potencjał, dlatego grzechem byłoby ich choćby nie spróbować. Zwłaszcza, że sposób przygotowania nie należy do trudnych, a smak, wbrew pozorom, wcale nie jest aż tak kontrowersyjny, jak mógłby się początkowo wydawać.

Właściciel restauracji Ganesh prezentuje kilka pomysłów na to, jak w ciekawy sposób wzbogacić tradycyjne polskie dania wielkanocne odrobiną indyjskiego charakteru.

Egg Curry

Składniki:

1,5 czerwonej cebuli (poszatkowana)

2 ząbki czosnku (poszatkowany)

1cm imbiru (pokrojony w paski)

zielone świeże chilli w ilości wg uznania (pokrojone w paski)

2 jajka

sól

pieprz świeży

kurkuma

garam Masala

chat Masala

świeża kolendra

1/4 kostki masła do rozgrzania na patelni

150 ml wody

1/2 pomidora

Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie przygotowujemy sos curry. Gotujemy wodę, równocześnie na patelni rozgrzewając masło i obsmażając cebulę, pomidor, czosnek, imbir i chilli. Dodajemy po ok. płaskiej łyżeczce wszystkich przypraw. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po uzyskaniu brązowego koloru, dorzucamy jajka (przekrojone na pół), a następnie zalewamy wodą i zwiększamy ogień. Od momentu zagotowania zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykrywką przez ok. 10 - 15 min. Najlepiej smakuje podawane z ryżem basmati.

Egg Pakora

Czyli jajka panierowane w mące grochowej i smażone na głębokim tłuszczu, podawane z sosem z kolendry

Składniki:

2 jajka

100 g mąki grochowej (Besan)

czerwone chilli w proszku (wg uznania)

sól pieprz

chat Masala

świeża kolendra

0,5 l oleju

Składniki do sosu:

1 świeże zielone chilli

świeża kolendra

sól pieprz

chat masala

sok z połowy limonki

Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Mąkę grochową mieszamy z wodą do uzyskania jednolitej masy, jak na ciasto naleśnikowe. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy (mniej więcej po płaskiej łyżeczce) i drobno posiekaną kolendrę. W garnku rozgrzewamy olej, a następnie powoli zanurzamy w nim obrane i obtoczone w cieście jajka. Smażymy do momentu uzyskania złocistobrązowej barwy. Sos z kolendry: Wrzucamy do blendera pęczek świeżej kolendry, jedno świeże zielone chilli, sól, pieprz, chat masala oraz sok z połowy limonki. Całość miksujemy. Jeśli dla kogoś sos będzie zbyt ostry, można dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Sosem polewamy jajeczne pakory.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 35

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 309

30 min
8
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1328

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 291

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133487

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5