W kuchni i reszcie domu brzydko pachnie po smażeniu lub gotowaniu? Możesz to zmienić w kilka minut

Brzydkie zapachy z kuchni po gotowaniu to dla niektórych niemały problem. Co bardziej wrażliwi rezygnują z przygotowania bardzo intensywnie pachnących potraw, w obawie przed długim wietrzeniem mieszkania. Nie da się ukryć, zapach smażonej ryby lub bigosu może pozostać z nami na wiele dni po ich przyrządzaniu. Dlatego warto mieć pod ręką przepis na naturalny odświeżacz powietrza, dzięki czemu w mig pozbędziesz się niechcianej woni.

Brzydkie zapachy z kuchni po gotowaniu, jak się ich pozbyć? | Fot.123RF/Picsel

Dla jednych będzie to kapusta, czosnek, czy cebula, dla innych smażone na głębokim tłuszczu placki ziemniaczane lub mięso. Podczas gotowania wytwarza się wiele intensywnych zapachów, dla jednych są przyjemne, inni po ich wyczuciu z odrazą marszczą nos. Zastanawiasz się, jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z kuchni po gotowaniu? W poniższym artykule znajdziesz odpowiedź na to pytanie.

Sprawdź także: Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały? W tym towarzystwie nie puszczą ani jednego pędu

Jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z kuchni po gotowaniu?

Chcesz pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ze swojej kuchni? Wietrzenie nie pomaga, a sklepowe odświeżacze powietrza pachną chemicznie i krótkotrwale? Sprzymierzeńcem mogą okazać się przyprawy, zioła oraz owoce cytrusowe, takie jak cytryny, pomarańcze oraz limonki. Wystarczy do garnka wlać wodę, a następnie dorzucić plastry owoców oraz liście mięty – świetnie sprawdzi się również ta w wersji suszonej. Możesz także dorzucić gałązki rozmarynu oraz przyprawy korzenne, takie jak goździki, cynamon, czy anyż. Całość wystarczy podgrzać, doprowadzając do wrzenia, a następnie pozostawić miksturę na kilka minut na małym ogniu. Wyłącz grzanie i odstaw wywar na kuchence bez przykrycia. Wydobywające się z niego olejki eteryczne bardzo szybko uporają się z niechcianym zapachem.

Możesz także posłużyć się świeżą lub suszoną lawendą, a także wprowadzić do swojego domu atmosferę pięknie pachnącego lasu, dodając do mikstury gałązki drzew iglastych. Dodatkowo domowy odświeżać powietrza ma również działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i grzybobójcze. 

Skutecznym sposobem na brzydkie zapachy w kuchni jest również zaparzenie mocnej kawy. Świetną opcją będzie również uprażenie kilku jej ziaren na suchej patelni. 

Źródło: ekrety-zdrowia.org, Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »

Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »

Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Zapiekanki z pieczarkami

Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...

Odsłon: 245

15 min
4
30 min
3
15 min
2
>60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

100
Informacje W jaki sposób przyrządzać szparagi? Do wyboru masz aż 7 sposobów

Szparagi to warzywa, które wyróżniają się nie tylko bogactwem składników odżywczych, ale również doskonałym smakiem i ogromną uniwersalnością. Plan...

0
Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

2
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

6