Tłuszcze trans - o czym mowa w praktyce?

Tłuszcze trans to określenie, które stosuje się powszechnie do nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to związki, które są w pewnym stopniu szkodliwe dla człowieka, więc należy ich unikać. Gdzie można je znaleźć, jak powstają i jaki mają wpływ na nasze zdrowie? Wyjaśniamy.

Fot. Warto wiedzieć, że tłuszcze trans występują także naturalnie, między innymi w wołowinie i baraninie / materialy promocyjne

Czym są tłuszcze trans?

Tłuszcze trans powstają w wyniku procesu utwardzania podczas którego dochodzi do zmiany ich konsystencji. Znajdują się one w niektórych produktach spożywczych. Między innymi w maśle i margarynie, a także w gotowych wyrobach cukierniczych. Głównie w ciastkach i czekoladach. Znajdują się też w składzie produktów typu fast food, a więc frytek, gotowych zupek i innych. Należy w miarę możliwości ograniczyć ich spożycie, ponieważ mają one negatywny wpływ na nasz organizm. Aby dowiedzieć się czy chociaż niewielka ich ilość znajduje się w danym produkcie, wystarczy sprawdzić zapis dostępny na etykiecie. Jeśli znajdziemy tam informację o tym, że jednym ze składowych jest olej roślinny częściowo utwardzony, to można stwierdzić, że tłuszcze trans się tam znajdują. Najczęściej będą one dostępne w żywności wysoce przetworzonej.

Warto wiedzieć, że tłuszcze trans występują także naturalnie, między innymi w wołowinie i baraninie. W takiej formie nie są szkodliwe dla zdrowia. Mają odmienny profil od tych uzyskiwanych metodami przemysłowymi. Dlatego tak ważne jest to, aby zwracać uwagę na to, aby kupować produkty spożywcze o bezpiecznym składzie.

Jaki wpływ na zdrowie mają tłuszcze trans?

Tłuszcze trans uzyskiwane w sposób przemysłowy mają wpływ na wzrost ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Przyczyniają się do rozwoju miażdżycy. Obniżają poziom „dobrego” cholesterolu HLD, a podwyższają stężenie LDL, czyli tego szkodliwego. Wpływają także na wzrost masy ciała oraz na zwiększoną rozbudowę tkanki tłuszczowej. W przypadku osób chorych na cukrzycę obniżają wrażliwość tkanek na aplikowaną insulinę.

Dlaczego spożywamy tak dużo tłuszczów trans?

Mimo wyraźnej szkodliwości tłuszczów trans, wciąż spożywanie żywności z ich dodatkiem jest wysokie. Wynika to najczęściej z braku świadomości odnośnie szkodliwości, a także z powodu braku czasu. Wiele osób żyje w pośpiechu i nie znajduje czasu na przygotowywanie zdrowych i pożywnych posiłków. Wybierają szybkie posiłki typu fast-food, nie zważając na niebezpieczne konsekwencje regularnego spożywania takich dań.

Jest wiele sposób, aby ograniczyć je w codziennej diecie. Można na przykład przygotowywać posiłki na kilka dni lub skorzystać z usług cateringu. Warto wiedzieć, że już samo zminimalizowanie spożywania tłuszczów trans pozwoli w dużym stopniu ograniczyć ryzyko wystąpienia niebezpiecznych przypadłości i chorób.

materiały promocyjne partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
15 min
2
30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7
Informacje Zbieramy od drugiej połowy maja. Przepisy na przetwory z młodych szyszek sosny

Młode szyszki sosny nie tylko pięknie pachną, ale też cechują się wieloma właściwościami. Można przygotować z nich syrop i przetwory, które pomogą...

12
Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

3