Testujemy spiralizer UNOLD

W ostatnim czasie niezwykle popularne stały się makarony warzywne, które z powodzeniem zastępują te tradycyjne. To ciekawy i zdrowy dodatek, odmieniający oblicze dobrze znanych nam dań. Tylko jak go zrobić?

Świat oszalał na punkcie warzywnych makaronów. Właściwie nie ma się co dziwić - są zdrowe, smaczne i szybkie w przygotowaniu.

Jedynym problemem jest ich zrobienie. Na sklepowych półkach możemy znaleźć różnego rodzaju temperówki do warzyw, które zwykle wykonane są z kiepskiej jakości materiałów, a ich obsługa może być bardzo uciążliwa. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest elektryczny spiralizer, który dosłownie w kilka sekund zamieni warzywa w zdrowy makaron. Ostatnio nasza redakcja miała okazję przetestować automatyczny spiralizer marki UNOLD.

Niewątpliwym autem urządzenia jest jego rozmiar i niewielka waga - dzięki nim, spiralizer z łatwością zmieści się na każdym blacie kuchennym. Silnik o mocy 80W bez trudu poradzi sobie z różnego rodzaju produktami. Praktyczny pojemnik, dołączony do urządzenia, ułatwia zachowanie porządku. Co bardzo ważne, spiralizer jest bardzo bezpieczny - nie uruchomi się, jeśli każdy z elementów nie znajdzie się na swoim miejscu.

Spiralizer UNOLD wyposażony jest w cztery różne wkłady z ostrzami. Każdy z nich różni się szerokością ustawienia noży. Dzięki nim możecie przygotować różne rodzaje makaronu, począwszy od cienkiego spaghetti poprzez wstążki przypominające tagliatelle, a na bardzo grubych wstążkach skończywszy. Ostrza można bez trudu wymieniać w zależności od naszych potrzeb.

Co bardzo ważne, obsługa i czyszczenie spiralizera jest dziecinnie proste, chociaż w czasie mycia ostrzy należy zachować dużą ostrożność, gdyż są one naprawdę ostre.

Ważnym jest, aby do tarcia wybierać jedynie twardsze warzywa i owoce o równej formie - wówczas uzyskamy zadowalające efekty, a urządzenie nie będzie się zatykać. Do przygotowania makaronu doskonale nadają się m.in. marchewki, cukinie, buraki, bataty, ziemniaki, pietruszki, a także jabłka czy też gruszki.

Przed pierwszym użyciem spiralizera warto zaopatrzyć się w kilka dodatkowych marchewek, na których będziemy mogli poćwiczyć. Gdy dojdziecie do wprawy, przygotowanie warzywnych wstążek zajmie wam dosłownie kilkadziesiąt sekund.

W jaki sposób wykorzystać tak przygotowane warzywa? Z powodzeniem możecie zastępować nimi chociażby tradycyjny makaron. Możesz również użyć ich do szybkiego przygotowania różnego rodzaju sałatek. Najmłodszym z pewnością spodobają się cieniutkie frytki, które bez problemu wyczarujesz dzięki temu urządzeniu. Spiralizer pozwoli ci także przygotować efektowne dekoracje wielu dań.

Jakie potrawy można przygotować dzięki spiralizerowi UNOLD? Oto kilka naszych propozycji.

 

Marchewkowy makaron z sosem imbirowo-orzechowym

Składniki:

  • 5 marchewek
  • Świeża kolendra

Sos imbirowo-orzechowy:

  • 60 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • Szczypta ostrej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 cm imbiru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • Łyżeczka sosu sojowego

Prażona ciecierzyca:

  • Puszka ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypta soli
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki ostrej papryki
  • Pół łyżeczki kuminu
  • ¼ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Odsącz ciecierzycę na sitku. Przesyp ją do naczynia żaroodpornego. Dodaj przyprawy oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Przygotuj sos. Przy pomocy blendera zmiksuj na gładką masę orzeszki, mleczko kokosowe, obrany imbir oraz przyprawy. Upewnij się, że sos nie ma grudek ani nie jest zbyt gęsty. W razie potrzeby dodaj więcej mleczka kokosowego.

Przy pomocy spiralizera przygotuj makaron z marchewki. Najlepiej sprawdzi się tarka o najcieńszych oczkach, dzięki której stworzysz makaron przypominający spaghetti. Starte marchewki zalej wrzątkiem i pozostaw je na ok. minutę. Odcedź, a następnie wymieszaj warzywa z sosem i uprażoną ciecierzycą.

Podawaj na ciepło, udekorowane listkami świeżej kolendry.

 

Zupa kokosowa z makaronem cukiniowym

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1/2 limonki
  • 200 g boczniaków
  • świeża kolendra
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 pierś z kurczaka
  • Czerwona cebula
  • 3 łyżki zielonej pasty curry
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • Łyżeczka sosu sojowego

Przygotowanie:

Obgotuj pierś z kurczaka w bulionie. Gdy mięso będzie całkowicie ugotowane, wyjmij je z garnka. Kiedy lekko przestygnie, podziel pierś na mniejsze kawałki.

Do bulionu dodaj pokrojoną w plasterki limonkę, pastę curry, sos sojowy oraz mleczko kokosowe. Gotuj ok. 10 minut, aby zupa lekko zgęstniała.

W międzyczasie przygotuj makaron z cukinii przy pomocy spiralizera. Długie nitki makaronu przetnij na 2-3 części.

Pokrój boczniaki na mniejsze kawałki i obsmaż na patelni, tak aby się zrumieniły. Czerwoną cebulę pokrój w piórka.

Kurczaka, grzyby i makaron z cukinii dodaj do gotującej się zupy. Dokładnie wymieszaj i przełóż do miseczek. Udekoruj kolendrą, cebulą i plasterkami limonki.


Placki z ziemniaczanych wstążek

Składniki:

  • 3 duże, podłużne ziemniaki
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 Jajko
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej do smażenia
  • kwaśna śmietana
  • szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzyj przy pomocy spiralizera na cienkie, dwudziestocentymetrowe nitki. Dodaj do nich rozmieszane jajko, drobno posiekany szczypiorek, sól, pieprz oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 5 minut.

Przy pomocy łyżki wykładaj na patelnię z rozgrzanym olejem nieduże porcje ziemniaków. Lekko dociśnij, spłaszczając nieco każdy placek. Smaż z obu stron do momentu aż ziemniaki staną się złociste i chrupiące.

Po usmażeniu przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podawaj ze śmietaną, oprószone ostrą papryką i szczypiorkiem.


Testowaliśmy: Spiralizer UNOLD 78402

Cena: 199 zł


Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 197

30 min
3
Dodatki Sos tzatziki z polskim akcentem

Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę...

Odsłon: 129

15 min
3
wszystkie
3
wszystkie
9
Dodatki ogórki z koperkiem

Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...

Odsłon: 83

wszystkie
4

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1