Te rośliny mogą spowolnić proces starzenia

Wszyscy chcielibyśmy żyć jak najdłużej. W znacznej mierze odpowiadają za to nasze geny, jednak naukowcy uważają, iż dieta nie pozostaje bez wpływu na długość naszego życia. W ostatnim czasie udało im się wyodrębnić substancję odpowiedzialną spowolnienie procesu starzenia. W jakich produktach ją znajdziemy?

Fot. 123RF

Wydłuża życie komórek naszego ciała, obniża ryzyko zachorowania na groźne choroby oraz zmniejsza ilość wolnych rodników w organizmie. O czym mowa? O spermidynie - wyjątkowym związku organicznym, który zdaniem naukowców może przedłużyć nasze życie nawet o 25 lat.

Badacze z izraelskiego Instytutu Weizmanna donieśli, iż ich zdaniem spermidyna może wpływać na działanie naszego zegara biologicznego, czyniąc nas mniej podatnymi na choroby wieku starczego. Dowiedziono bowiem, iż spowolniony metabolizm komórkowy znacząco przyczynia się m.in. do występowania choroby Parkinsona, nowotworów oraz choroby Alzheimera. Potwierdzono również, że występujące w ciele człowieka poliaminy znacząco przyśpieszają proces starzenia, jednak spermidyna jest w stanie zneutralizować ich działanie.

Zobacz też: Siemię lniane - ziarno o wielu właściwościach.

Siemię lniane - ziarno o wielu właściwościach

Do tej pory wszystkie eksperymenty przeprowadzano jedynie na myszach, jednak ich rezultaty okazały się być bardzo zadowalające, co zachęciło naukowców do dalszej pracy. Zwierzęta, którym podawano poliaminy starzały się zdecydowanie szybciej, niż te, które ich nie otrzymywały. Natomiast myszki w których diecie pojawiła się spermidyna, zdecydowanie wyróżniały się długością życia. Jeśli takie działanie tych substancji potwierdzi się także w przypadku ludzi, może mieć to kolosalny wpływ na medycynę, owocując wyprodukowaniem najprawdziwszego eliksiru długowieczności.

Jednak czy pozostaje nam jedynie czekanie na wyniki kolejnych testów? Otóż nie. Istnieją bowiem dosyć popularne produkty spożywcze, które w swoim składzie zawierają cenną spermidynę. Należą do nich m.in. zielony groszek, kukurydza, soja oraz ser z błękitną pleśnią. Spożywając te produkty łącznie możemy wpłynąć na długość naszego życia oraz obniżyć ryzyko zachorowania na wiele groźnych chorób.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Tekst: Sylwia Cisowska / Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Schab gyros

Schab gyros to pyszne i mocno aromatyczne mięso, które świetnie sprawdzi się...

Odsłon: 927

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

6