Ewa_Gotuje

Te produkty mają najwyższy indeks glikemiczny. To zagrożenie dla cukrzyków!

Co to jest indeks glikemniczny? Z tym terminem najczęściej spotykają się osoby, które zaczynają interesować się tematem diety i odchudzania. Indeks glikemiczny jest również bardzo istotny dla osób, chorujących na cukrzycę. Które produkty cechuje jego wysoki poziom, a które z nich mają go na niskim poziomie? Zobacz, kto powinien sprawdzać indeks glikemiczny jedzenia.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Na pewno słyszałeś o tym, że niektóre produkty powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Mówi się o nich wówczas, że mają wysoki indeks glikemiczny. Co dokładnie dzieje się z organizmem, kiedy zjesz tego typu jedzenie? Które produkty mają wysoki indeks glikemiczny? Czy mogą być one niebezpieczne dla zdrowia? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym materiale.

Sprawdź także: Na odchudzanie, wysoki cukier, zdrowe kości. Co zrobić z czarnego owocu zdrowia?

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny, w skrócie IG, to wskaźnik, który informuje o tym, jak szybko wzrasta poziom glukozy we krwi, po zjedzeniu danego produktu spożywczego – mierzy się go po upływnie około dwóch do trzech godzin. Im większy indeks glikemniczny w jedzeniu, tym większe stężenie glukozy w organizmie po jego spożyciu. Można wyróżnić trzy rodzaje produktów, które klasyfikuje się do tych o:

  • niskim indeksie glikemicznym (IG
  • średnim indeksie glikemicznym (IG 55 – 69)
  • wysokim indeksie glikemicznym (IG > 70)

Na to, czy dany produkt ma wysoki lub niski indeks glikemniczny, wpływają: rodzaj węglowodanów, ilość i typ innych składników pokarmowych, czy obecność błonnika pokarmowego, im go więcej, tym IG jest niższy. Ważny jest również sposób przygotowania produktu – np. obróbka termiczna, a nawet to, czy dane warzywo lub owoc jest dojrzałe, lub nie.

Co więcej, krócej gotowane jedzenie ma z reguły niższy indeks glikemiczny. Dla przykładu indeks glikemiczny surowych buraków wynosi 30, natomiast po ugotowaniu wzrasta on do 65. Natomiast surowy, pszenny makaron ma indeks glikemiczny na poziomie 35, natomiast po ugotowaniu wynosi 50.

Warto wiedzieć również, że im więcej węglowodanów prostych znajduje się w produkcie, tym wyższy będzie jego indeks glikemiczny. Dojrzałe owoce i warzywa będą mieć wyższy IG. Jeśli chcesz, by jedzenie miało niższy indeks glikemiczny, wybierz gotowanie na parze oraz al dente. Dobrym sposobem na obniżenie indeksu glikemnicznego w posiłku jest dodanie do niego produktów zawierających źródło białka i zdrowych tłuszczów.

Kto powinien sprawdzać indeks glikemiczny jedzenia?

Kontrolowanie indeksu glikemicznego w zjadanych produktach jest bardzo ważne dla osób chorujących na cukrzycę oraz insulinooporność. Osoby z nadwagą i otyłością, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, również powinny przyjrzeć się temu, jaki IG mają poszczególne produkty w ich jadłospisie.

Dieta opierająca się na produktach o niskim indeksie glikemicznym ma zapobiec gwałtownym wyrzutom glukozy po posiłkach. Co więcej, poprawi reakcję organizmu na działanie insuliny. Taki sposób jedzenia będzie korzystny dla osób, które chcą schudnąć. Ponieważ jadłospis oparty na produktach o niskim IG pozwoli ci na dłużej się nasycić.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Po spożyciu produktów z wysokim indeksem glikemicznym dochodzi do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Do produktów, które charakteryzują się wysokim wskaźnikiem, należą, m.in.: pszenne pieczywo (IG 75), biały ryż (IG 75), płatki kukurydziane (IG 81), czy bagietka (IG 95). Warto wspomnieć też o tym, że są one szybko rozkładane przez układ pokarmowy, przez co po posiłku, w którym goszczą głównie węglowodany proste, dość szybko możesz poczuć się głodny.

Osoby, których dieta jest oparta na produktach z wysokim indeksem glikemicznym, są narażone na insulinooporność, a w konsekwencji cukrzycę. Wysoki IG może prowadzić również do chorób układu krwionośnego. Oczywiście nie oznacza to, że należy całkowicie wykluczyć te produkty z diety, ważne jednak, by odpowiednio wkomponować je w codzienny jadłospis. Tak, by stanowiły element zbilansowanego posiłku, tzn. występowały w towarzystwie białka i tłuszczów. Jeśli chodzi o osoby cierpiące na cukrzyce, nadwagę lub otyłość, powinny one poszukać zamienników, które nie spowodują tak gwałtownego wyrzutu glukozy.

Do owoców o wysokim indeksie glikemicznym, należy: dojrzały banan (IG 70), arbuz (IG 72) oraz suszone daktyle (IG 103).

Warzywa o wysokim indeksie glikemicznym to: rzepa (IG 72), dynia (IG 75) oraz ziemniaki, w zależności od sposobu przyrządzenia mogą mieć średni lub niski IG, ziemniaki pieczone lub frytki mają średni IG (poniżej 70), natomiast puree to aż 76.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym

Zastanawiasz się, co mogą jeść osoby, które są na diecie opartej na produktach o niskim indeksie glikemicznym? Wbrew pozorom lista dostępnych opcji jest bardzo długa i nie różni się zbytnio od standardowej, zdrowej diety, zalecanej osobom, które chcą zadbać o zgrabną i zdrową sylwetkę.

Przede wszystkim należy bazować na żywności nieprzetworzonej, produktach pełnowartościowych, świetnie sprawdzą się również posiłki bogate w białko i świeże warzywa. Można spożywać: mięso, ryby, nabiał, strączki, produkty pełnoziarniste, zielone warzywa, znaczna większość owoców, orzechy i pestki. Zjedzenie produktów o niskim IG wywołuje niewielką glikemię, a nawet może w ogóle nie podwyższać poziomu cukru we krwi.

Warzywa o niskim indeksie glikemicznym to m.in.: sałata (IG 10), kapusta (IG 15), cukinia (IG 15), ogórek (IG 15), cebula (IG 15), bakłażan (IG 20).

Do owoców o niskim indeksie glikemicznym, należą, m.in.: awokado (IG 10), wiśnie (IG 22), maliny (IG 25), jabłka (IG 36), morele (IG 36), truskawki (IG 40), pomarańcze (IG 43), grejpfrut (IG 47).

Produkty zbożowe o niskim indeksie glikemicznym to, np.: kasza pęczak (IG 25), chleb z dodatkiem otrębów (IG 44), kasza gryczana (IG 45), chleb razowy (IG 48).

Zobacz także:

Jakie właściwości ma wywar z łupin cebuli? » 

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 26

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 275

30 min
7
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1206

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 285

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133474

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5