Ewa_Gotuje

Taką jajecznicę jadła królowa Elżbieta II. Szef kuchni ujawnia przepis

Jakie śniadania jadała najchętniej królowa Elżbieta II? Według relacji jej osobistych kucharzy do jednych z jej ulubionych dań, serwowanych na początku dnia, należała jajecznica. Nie był to jednak klasyczny przepis, królewscy szefowie kuchni dodawali do niej bowiem, dwa sekretne składniki. Co wchodziło w skład ulubionej jajecznicy królowej Elżbiety II?

Fot.123RF/Picsel

Od kilku dni nieustannie wspominamy życie królowej Elżbiety II. Mówi się nie tylko o wspaniałym okresie jej 70-letniego panowania. Z chęcią podchwytujemy także informacje, związane z jej prywatnością. Nic dziwnego, w końcu wiele osób chciałoby podejrzeć, jak wyglądało życie rodziny królewskiej od kuchni. Dużym zainteresowaniem cieszą się ciekawostki dotyczące ulubionych potraw monarchini. Z informacji, którymi przez lata dzielili się kucharze, pracujący na królewskim dworze wynika, że jedną z ulubionych śniadaniowych propozycji królowej Elżbiety II była jajecznica.

Sprawdź także: Ulubione potrawy królowej Elżbiety II. Na widok tych dań zawsze się uśmiechała

Co królowa Elżbieta II jadała na śniadanie?

Śniadanie na angielskim dworze wbrew pozorom nie różniło się zbytnio od tego, co często gości na naszych stołach. Podobno królowa Elżbieta bardzo ceniła jedzenie sezonowych produktów, dostarczanych przez lokalnych dostawców.

Królowa rozpoczynała dzień od filiżanki herbaty Earl Grey. Serwowano jej jajka, płatki zbożowe, tosty z dżemem pomarańczowym, tak chętnie jadanym przez Brytyjczyków. Co ciekawe, monarchini lubiła także płatki kukurydziane, które jadała z dodatkiem świeżych owoców.

Jednym z dań, które wybierała na śniadanie była także jajecznica. Okazuje się jednak, że klasyczne danie z jajek urozmaicano dwoma składnikami.

Ulubiona jajecznica królowej Elżbiety II

Według portalu DailyMail do ulubionego przepisu na jajecznicę królowej Elżbiety II, szefowie kuchni pracujący na królewskim, dworze dodawali gałkę muszkatołową oraz skórki z cytryny. Takie dodatki miały podkreślić smak jajecznego dania oraz nadać mu niepowtarzalnego charakteru. Do odtworzenia tego przepisu będziesz potrzebować: trzech jaj, łyżki mleka, łyżki masła, łyżeczki startej skórki z cytryny, gałki muszkatołowej, soli, świeżego czarnego pieprzu, oraz szczypiorku.

Zacznij od roztrzepania jajek w misce wraz z łyżą mleka. Następnie dodaj sól do smaku. Na patelni rozgrzej masło, dodaj jajeczną masę i zmniejsz ogień, powoli mieszaj. Kiedy jajka lekko się zetną, dodaj skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową. Podawaj ze świeżo mielonym pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz także:

Jakie właściwości ma wywar z łupin cebuli? » 

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 84

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 830

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1