Tak wyglądało życie kobiety pracującej. Gospodyni domowa w PRL

Życie kobiet w PRL-u było przepełnione problemami, które dziś trudno jest nam sobie wyobrazić. W sklepach brakowało podstawowych produktów spożywczych, więc panie często musiały wspinać się na szczyt kreatywności, aby przygotować smaczny posiłek dla rodziny. O nowych butach, szamponie do włosów czy zagranicznych kosmetykach większość z nich nawet nie śniła. Jak wyglądało życie w PRL? Przypominamy.

Gospodyni domowa w PRL | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Spis treści:

Kobieta w PRL nie miała łatwego życia. Zwłaszcza jeśli była mamą, która podejmowała pracę zarobkową, jednocześnie wychowując gromadkę małych dzieci. Dostępność wartościowych produktów spożywczych i artykułów przemysłowych na rynku była mocno ograniczona.

Sprawdź także: Kultowe ciasta i desery z PRL. Tych smaków nie da się zapomnieć

W kolejkach PRL, potocznie nazywanych ogonkami, wystawało się długimi godzinami. Niestety bez gwarancji, że cokolwiek uda się kupić, co tylko wzmagało frustrację zmęczonych kobiet pracujących, które usiłowały pogodzić obowiązki domowe z życiem zawodowym. Towary deficytowe, które były szczególnie pożądane przez gospodynie, to oczywiście mięso, papier toaletowy i słodycze, o których dzieciaki dorastające w czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej mogły jedynie pomarzyć.

Życie w PRL-u było trudne, a jednak panie świetnie sobie radziły. Pomimo iż w sklepach brakowało wszystkiego, pieluchy były tetrowe, a kuchnia prosta i szybka, udawało im się stworzyć ciepły i kochający dom. Aby docenić, jak radziły sobie kobiety w PRL, wracamy pamięcią do tamtych czasów i przypominamy, jak wyglądało życie codzienne w czasach PRL. Niektórym może być trudno uwierzyć w to, co się jadło w PRL-u!

Kobiety pracujące w PRL-u

Kobieta w PRL to kobieta pracująca

Kobieta w PRL nie bała się pracy. Zatrudnienie pań w latach 1950–1989 wzrosło o 252 proc. Szacuje się, że w 1950 roku kobiety stanowiły jedynie 30 proc. siły roboczej na rynku pracy, a pod koniec PRL-u ten odsetek przekroczył 45 proc.

Wzrost liczby kobiet pracujących w Polsce był więc znaczący. W okresie rządów Edwarda Gierka, w obliczu pogarszających się wskaźników przyrostu demograficznego, często zwracało się uwagę na obowiązki kobiety w PRL-u wynikające z tradycyjnie przypisywanych jej ról. Panie nie odkładały decyzji o założeniu rodziny, jednak oprócz macierzyństwa wiele z nich podejmowało również pracę zarobkową, aby wspomagać rodzinny budżet. Godziły rolę gospodyni domowej i kobiety pracującej, choć nie zawsze było to łatwe.   

Mamy w PRL-u często nie miały z kim zostawiać maluchów w godzinach pracy, jednak wtedy z pomocą przychodziły im starsze, zaprzyjaźnione sąsiadki. Relacje mieszkańców jednego osiedla lub bloku w czasach PRL nierzadko były na tyle dobre, że wszyscy dobrze się znali i wiedzieli, że mogą liczyć na siebie w awaryjnej sytuacji.

Kobieta prowadząca gospodarstwo rolne w PRL-u / Sprzedawczyni w sklepie w PRL-u

Pomoc sąsiedzka w PRL

Kobiety pracujące, które wychowywały dzieci, mogły zresztą liczyć na wyrozumiałość współpracowników. Zdarzało się, że jeśli nie udawało im się znaleźć opiekunki, panie zabierały je sobą do zakładu pracy i nikt nie miał pretensji o to, że ich pociechy przez kilka godzin czekają na mamę w biurze.

Panie często zabierały też ze sobą maluchy, załatwiając codzienne sprawy w sklepie i urzędzie. Niekiedy był to nawet sposób, aby uniknąć stania w długich kolejkach PRL, gdyż panowało wówczas przekonanie, że kobietę z dzieckiem wypada przepuścić.

Koło Gospodyń Wiejskich w PRL-u / Pracujące kobiety w PRL-u

Rajstopy i goździki na Dzień Kobiet

Życie w PRL-u było skromne, więc większość pań nie skupiała się na swoim wyglądzie. Kobiety starały się być czyste i zadbane, jednak dostęp do modnych ubrań był ograniczony. Moda w PRL-u ewoluowała zresztą na przestrzeni lat.

W latach 50. wielkim trendem były plisowane spódnice. Na przełomie lat 60. i 70. popularnością cieszyły się dzwony i koszule w kwiaty, natomiast w latach 80. podarte jeansy i obszerne marynarki. Trzeba jednak zaznaczyć, że każdy nosił to, co miał pod ręką. Ubrania często szyto samodzielnie albo przerabiano u krawcowej, aby w ten sposób zaoszczędzić.

Za pożądane towary w PRL-u uchodziły przede wszystkim szampony, nowe obuwie i zagraniczne perfumy. Popularnym prezentem na Dzień Kobiet były rajstopy i goździki.

Kobiety pracujące w PRL-u

Życie w PRL nie było idealne. Małe mieszkania bez windy i brudne place zabaw

Życie w PRL różniło się, w zależności od miejsca. Na wsiach popularnym lokum były domy wielorodzinne, często wspólne dla całych pokoleń. Miejsca nie było dużo, ale to i tak luksus w porównaniu z tym, jak sytuacja wyglądała w miastach, gdzie rodzice z dziećmi często zamieszkiwali niewielkie mieszkania w blokach bez windy.

Wygospodarowanie miejsca na pokoik dla malucha stanowiło wyzwanie. Podobnie jak znoszenie wózka z wysokiego piętra. Na szczęście niektórzy mieli składane segmenty mebli, które można było schować w ścianie, a spacerówkę wielu rodziców zostawiało przy wejściu.

Na codzienne życie w PRL rodzin z dziećmi składały się przechadzki po parkach i wyprawy na place zabaw, gdzie znaleźć można było podstawowe sprzęty, takie jak stalowe zjeżdżalnie, huśtawki i karuzele. Obowiązkowym elementem wyposażenia była piaskownica, jednak raczej nie można było liczyć na czysty piasek.

Kursy Ligi Kobiet Polskich w czasach PRL-u

Co się jadło w PRL-u? Nie tylko chleb z cukrem i kogel-mogel

Kobiety w PRL-u, często musiały dokonać niemożliwego, przygotowując posiłek dla rodziny pomimo braków w spiżarni. Co się jadło w PRL, zamiast wysokiej jakości mięsa, owoców i słodyczy, których zawsze brakowało w sklepach? Oto siedem potraw, których nie mogło zabraknąć na polskich stołach.

  • Mortadela w panierce - gdy tylko kobietom w PRL udało się zdobyć wędlinę, nie marnowały one żadnego kęsa. Mortadela od czasu do czasu pojawiała się w sklepach mięsnych i wtedy robiono z niej kotleciki. Wystarczyło jedynie panierować ją i usmażyć na patelni.
  • Sałatka jarzynowa - nieodłączny element każdej prywatki tamtych czasów. Do dziś zresztą sałatka warzywna cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Aby ją zrobić, wystarczy zanurzyć w majonezie warzywa. Koniecznie powinny to być ziemniaki, seler, marchewka, pietruszka i ogórek kiszony. Warto również dodać groszek konserwowy.
  • Śledzie z cebulą - śledź był jedną z najbardziej dostępnych ryb PRL, dlatego nie mogło go zabraknąć na żadnym weselu ani komunii. Śledzia w PRL najczęściej marynowano w occie z cebulą. Inna popularna wersja tego dania to śledź w śmietanie lub nabijane na wykałaczkę koreczki.
  • Zimne nóżki - w sklepach brakowało mięsa wieprzowego dobrej jakości, jednak wieprzowe nóżki można było dostać o znacznie częściej. Zimne nóżki to galareta przygotowywana z mięsnego wywaru, do której dodaje się marchewkę, pietruszkę i przyprawy, wśród których znaleźć powinny się: pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy.
  • Pasta jajeczna - była najsłynniejszą pastą PRL. Kobiety w PRL robiły ją z jajek na twardo, które należy rozgnieść ze szczypiorkiem i majonezem, a następnie dodać pieprz i sól.
  • Kogel-mogel - znany i lubiany deser. Zajadały się nim dzieci i dorośli. Aby go zrobić, jajka po prostu trzeba utrzeć z cukrem.
  • Chleb z cukrem albo chleb z solą - Jeśli nic nie udało się zdobyć w sklepie, sięgano po chleb obficie potraktowany cukrem. Dla tych, którzy nie przepadali za słodkościami, alternatywą był chleb z solą.
Sprzedawczyni urządzeń AGD "Eldom" / Sprzedawczyni w warzywniaku

Zobacz także:

Najprostszy przepis na pączki. Usmażysz je przy pomocy dwóch łyżek »

Miód im ciemniejszy, tym zdrowszy. Ten stosuj dla serca, wątroby i żołądka »

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Schab gyros

Schab gyros to pyszne i mocno aromatyczne mięso, które świetnie sprawdzi się...

Odsłon: 951

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

6