Ewa_Gotuje

Sześć przepisów na wielkanocny żurek

Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak.

Fot. 123RF/Picsel

Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak naprawdę są one tym samym daniem, kryjącym się pod różnymi nazwami. W niektórych regionach naszego kraju tak jest faktycznie, jednak w znacznej większości zupy te różnią się drobnymi niuansami. Chociaż w tym wypadku wiele zależy od rodzinnych tradycji, najczęściej barszcz jest zupą zabielaną, zdecydowanie gęstszą i mniej tłustą od żurku. Najważniejszą z różnic wydaje się być rodzaj mąki wykorzystanej podczas tworzenia zakwasu. Żurek przygotowuje się z mąki żytniej, natomiast do barszczu białego używa się mąki pszennej.

Z naszych obserwacji wynika, że na waszych świątecznych stołach częściej pojawiają się żurki. Jak przygotować ten najlepszy? Skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników - tych tradycyjnych oraz tych nieco bardziej nowoczesnych.

1. Żurek z białą kiełbasą, boczkiem i grzybami

Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Sekretem każdego żurku jest odpowiedni zakwas. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście przygotowanie go samodzielnie. Wbrew pozorom nie jest to trudna sztuka. Wystarczy jedynie odrobina cierpliwości.

2. Żur sandomierski

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Żurek serwowany w chlebie będzie hitem na świątecznym stole. Jeśli macie ochotę dowiedzieć się, jak przygotowują tę zupę w Sandomierzu, skorzystajcie z przepisu naszej użytkowniczki.

3. Żurek wielkanocny z pieczoną białą kiełbasą

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Kiełbasa dodawana do żurku zwykle jest po prostu gotowana w zupie. Tymczasem wcześniejsze upieczenie jej sprawi, iż wywar nabierze niepowtarzalnego aromatu. Cebula upieczona razem z kiełbasą będzie dodatkowym, wyjątkowo pysznym, akcentem.

4. Żurek z szaszłykiem z kiełbasy

Fot. Szefowa-Kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

A co powiecie na taki sposób zaserwowania wielkanocnego żurku? Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kulinarnych nowinek.

5. Żurek z pieczarkami i chrzanem

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Czy dodajecie grzyby do świątecznego żurku? Jeśli nie macie zapasu suszonych, własnoręcznie zbieranych grzybów leśnych, możecie sięgnąć po pieczarki.

Pobierz aplikację smaker

6. Wielkanocny żurek z pulpecikami

Fot. Eluchap na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Ciekawym pomysłem będzie również zastąpienie białej kiełbasy w żurku delikatnymi pulpecikami oraz chipsami z boczku. Gwarantujemy, że zupa w tej wersji spodoba się waszym bliskim.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 82

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 817

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1