Sześć przepisów, które powinien znać każdy miłośnik makaronu

Większość list, zawierających najpopularniejsze dania świata, otwierają potrawy makaronowe. A mówiąc o makaronach, nasze myśli w sposób naturalny wędrują do Włoch. Oto lista makaronowych dań, które każdy z nas powinien znać

Fot. 123RF/Picsel

Włoskie pasty pokochał cały świat, gdyż łączą w sobie prostotę, harmonijne smaki oraz poszanowanie do rodzimych produktów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas, chcąc przygotować naprawdę dobre danie makaronowe, sięga właśnie po receptury, pochodzące z Półwyspu Apenińskiego. Jego mieszkańcy traktują makaron niemalże jak świętość, a przepisy z jego wykorzystaniem, już od dziesiątek lat, są przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie.

Każdy region Włoch posiada swoje charakterystyczne dania, z których jest niezwykle dumny. Część z nich robi furorę nawet w bardzo odległych zakątkach świata.

Specjalnie dla was, przygotowaliśmy zestawienie najpopularniejszych włoskich past. Jeśli chcecie nazywać się prawdziwymi znawcami makaronów, koniecznie upewnijcie się, że znacie wszystkie z wymienionych poniżej dań.

 

1. Spaghetti bolognese

Fot. Gotujtosam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sos bolognese tradycyjnie serwuje się z makaronem tagliatelle, jako tym, który lepiej wchłania ciężki, mięsny sos. Sekretem udanego sosu jest bardzo długie gotowanie. Dzięki temu warzywa i mięso mogą uwolnić cały swój smak i aromat.

 

2. Carbonara

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Najszybszy i najtańszy sposób na wycieczkę do Rzymu? Wystarczy poświęcić kilka chwil a przygotowanie tego prostego makaronu, pochodzącego wprost ze stolicy Włoch. Lista składników potrzebnych do wykonania przepisu jest niezwykle krótka, jednak ich jakość może przesądzić o naszym kulinarnym sukcesie. Dobry boczek oraz oryginalny parmezan są tutaj podstawą. Pamiętajcie również, że rodowity mieszkaniec Półwyspu Apenińskiego nigdy nie doda do tego sosu śmietany. To już polski wymysł.

 

3. Sos napoli

Fot. Fiolinea na Smaker.plAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sos napoli to prawdziwa pochwała prostoty. Stanowi on kwintesencję włoskiej kuchni i jest doskonałym przykładem na to, że niepozorny produkt może być naprawdę wyjątkowy, jeśli odpowiednio go przygotujemy. Ten prosty sos, przygotowany z najlepszej jakości pomidorów, może okazać się równie smaczny, co skomplikowane potrawy, tworzone przez najlepszych kucharzy świata.

 

 

4. Lazania

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Cały świat kocha zapiekanki i Włosi nie są tutaj wyjątkiem. Ich kuchnia obfituje w różnego rodzaju dania przygotowywane w piecach, a jednym z najpopularniejszych jest właśnie lasagne. Płaty makaronu, przełożone mięsnym sosem oraz polane beszamelem, stanowią niebiańskie połączenie. Czasem możemy również spotkać nieco bardziej dietetyczne wersje tego dania, jednak każdy Włoch przekona was, że w kwestii lasagne nie ma co iść na kompromisy.

 


5. Alfredo

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kim jest Alfredo, na którego cześć nazwano to danie? Tego pewnie nie wiedzą nawet najstarsze włoskie mammy. Pierwsza wzmianka o tym prostym sosie pojawiła się jeszcze w XV wieku, w książce opisującej rzymskie specjały. Przez setki lat przepis niewiele się zmienił, a na przełomie XIX i XX wieku, wraz z włoskimi imigrantami, trafił do Stanów Zjednoczonych, gdzie stał się jednym z najpopularniejszych dań, kojarzonych z tą społecznością.

 

6. Putanesca

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W najłagodniejszy sposób nazwę tego makaronu można przetłumaczyć jako „makaron kurtyzany", chociaż z pewnością znajdą się również zwolennicy nieco dosadniejszego przekładu. Na szczęście, podczas gotowania, możemy odłożyć na bok rubaszne zawiłości lingwistyczne, skupiając się jedynie na smaku. Zapewniamy, że nie raz powrócicie do tego przepisu.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
wszystkie
7
Desery Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...

Odsłon: 30

15 min
4
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 319

30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

4
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5