Szczypta niedocenianej przyprawy i woda. Hamuje apetyt, pomaga pozbyć się niestrawności i nie tylko

Znamy ją z sosu beszamelowego oraz mieszanki przypraw do piernika. Gałka muszkatołowa nie tylko nadaje potrawom ciekawy, korzenny aromat, ma również wiele właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie. Można również połączyć ją z wodą i przygotować w ten sposób leczniczy napój. Sprawdź, jakie ma właściwości i jak zrobić napój z gałki muszkatołowej.

Woda z gałką muszkatołową | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co to jest gałka muszkatołowa? To aromatyczna przyprawa, która powstaje z nasion drzewa zwanego muszaktołowcem korzennym. Roślina ta pochodzi z wyspy Molucca, znajdującej się w  indonezyjskim archipelagu Wysp Korzennych – miejsce to jest również ojczyzną goździków. Gałka muszkatołowa stosowana jest zarówno w kuchni, kosmetyce, jak i jako środek o działaniu leczniczym. Jakie właściwości ma ta przyprawa? Do jakich potraw używać gałki muszkatołowej? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Sprawdź także: Lecznicza nalewka Hipokratesa. Pij ją na zimno lub ciepło

Gałka muszkatołowa – wartości odżywcze

Jakie właściwości kryje w sobie gałka muszkatołowa? Przyprawa ta jest źródłem wielu witamin, m.in.: A, C i E, nie brakuje w niej również związków mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, miedzi, manganu czy żelaza. W gałce muszkatołowej znajdują się olejki, w tym masło muszkatowe, które odpowiadają za jej intensywny aromat oraz właściwości prozdrowotne. Zawartość olejków eterycznych sprawia, że stosuje się ją w przemyśle kosmetycznym, jak i farmaceutycznym. Wykorzystuje się je między innymi przy produkcji pasty do zębów, ponieważ mają właściwości antybakteryjne – hamują w ten sposób rozwój próchnicy. Przypisuje im się również właściwości przeciwbólowe.

Gałka muszkatołowa w swoim składzie posiada również błonnik pokarmowy, który odpowiada za prawidłowe trawienie oraz regulowanie poziomu cukru we krwi. Co więcej, sprawia, że dłużej czujemy się syci, co jest bardzo pomocne podczas procesu odchudzania, ponieważ hamuje apetyt oraz zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami.

Gałka muszkatołowa – właściwości

Jeżeli masz problemy z układem pokarmowym, sięgnij po gałkę muszkatołową. Przyprawa ta ma pozytywny wpływ na trawienie, pobudza produkcję soku żołądkowego, działa również profilaktycznie w przypadku wrzodów żołądka. Gałka muszkatołowa pozytywnie wpływa również na sen, pomaga przeciwdziałać jego zaburzeniom i poprawia jego jakość.

W medycynie naturalnej gałka muszkatołowa stosowania jest jako środek wspierający pracę układu nerwowego – przypisuje się jej właściwości antydepresyjne. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwutleniające – pomaga w walce z wolnymi rodnikami, dzięki czemu działa przeciwstarzeniowo i antynowotworowo.  

Przyprawa to ma również właściwości poprawiające pracę wątroby, wspiera działanie detoksykujące. Pomaga także obniżyć poziom „złego” cholesterolu. Stosowanie gałki muszkatołowej do przyprawiania codziennych potraw to również sposób, aby zapobiegać miażdżycy.  

Jak zrobić napój z gałki muszkatołowej?

Napar z gałki muszkatołowej ma właściwości antybakteryjne oraz grzybobójcze, będzie pomocny w przypadku wystąpienia problemów z układem pokarmowym, np. biegunek czy wzdęć. Taki napój warto stosować również w przypadku przeziębienia i grypy pomoże pozbyć się infekcji górnych dróg oddechowych, ma działanie przeciwbólowe i odkażające. Świetnie sprawdzi się również dla osób, które borykają się z nieświeżym oddechem. Natomiast napój z gałki muszkatołowej wypity przed snem, może ułatwić ci zasypianie. Taka mikstura będzie również świetna dla osób, które chcą schudnąć, ponieważ pomaga obniżyć apetyt.

Do przygotowania napoju z gałki muszkatołowej, będziesz potrzebować: jeden do półtora grama  startej gałki muszkatołowej oraz 250 ml wrzątku. Opcjonalnie, zamiast wody możesz zalać napar mlekiem, jeśli lubisz słodkie napoje, możesz dosłodzić go miodem.

Zetrzyj gałkę muszkatołową, a następne zalej go wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Jeśli chcesz podbić słodycz, po tym czasie dodaj miód, całość wymieszaj.

Jak pić napój z gałki muszkatołowej?

W celach nasennych po napój warto sięgnąć przed pójściem spać. Jeśli chcesz zastosować kurację na przeziębienie lub problemy trawienne, napar należy pić trzy razy dziennie.

Gałka muszkatołowa – przeciwskazania

Warto wspomnieć o tym, że gałka muszkatołowa w dużych ilościach może mieć właściwości halucynogenne. Nie powinno przekraczać się dawki sześciu gramów, już tak niewielka ilość może wykazywać działanie psychoaktywne. Odpowiada za to substancja zwana mirystycyną, która w zbyt dużych ilościach  może być nawet toksyczne. Narkotyczny stan może utrzymywać się od kilku godzin do nawet trzech dni. Przedawkowanie gałki muszkatołowej może objawiać się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego np. wymiotami, przyspieszeniem akcji serca, zaburzenia świadomości i widzenia.

Gałki muszkatołowej powinny unikać kobiety w ciąży, może być niebezpieczna również dla alergików. Nie poleca się jej również osobom cierpiącym na choroby układu nerwowego, np. epilepsję.

Do jakich potraw używać gałki muszkatołowej?

Gałka muszkatołowa świetnie sprawdzi się w wielu potrawach. Będzie pasować do mięs, np. drobiu i dziczyzny, można doprawiać nią również pasztety i kiełbasy. Doskonale podkreśli smak ryb i owoców morza. Przyprawa ta znana jest również z sosu beszamelowego, przygotowywanego na bazie mleka, mąki, masła, białego pieprzu oraz świeżo startej gałki muszkatołowej.

Gałkę muszkatołową możesz kojarzyć również z potraw kuchni indyjskiej, ponieważ wchodzi w skład mieszanki przypraw zwanej masalą. Jest również niezbędnym elementem przyprawy do piernika lub grzańca.

Zobacz także:

Zalej wrzątkiem i wypij. Uspokoisz gazy, wzdęcia i poczujesz się lżej »

Napój, który skutecznie spala tłuszcz. Szybko pozbędziesz się boczków i wałeczków »

Dodaj do czerstwego pieczywa. Będzie smakować wybornie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
11
Dania główne Żeberka w sosie

Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...

Odsłon: 951

30 min
15
60 min
15
Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto na szpinakowym biszkopcie z kremem mascarpone i galaretką arbuzową. Pr...

Odsłon: 204

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

2
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0