Ewa_Gotuje

Stosowano ją już w XII wieku. Najlepiej sprawdza się przy odchudzaniu, przeziębieniu i grypie

W średniowieczu był tak popularny, jak dziś jest herbata. Zbiteń to zapomniany napój, który dawniej przydawał się na wiele dolegliwości. Po latach wraca do łask, głównie ze względu na swój słodki smak i prozdrowotne właściwości. Złocisty napój to płynne remedium na przeziębienie, ale nie tylko.

Zbiteń - na co pomaga i jak przygotować? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zbiteń lub zbicień to wschodniosłowiański napój, przygotowany na bazie miodu. Był znany już w XII wieku i stosowano go głównie po to, aby rozgrzać organizm. Dopiero w XIX wieku wyparła go popularna do dziś herbata, jednak w XXI wieku ponownie rozpoczęto jego produkcję na szerszą skalę. Dziś można go kupić w sklepie, ale lepiej i zdrowiej przygotować samodzielnie w domu. Odkryj, jak przygotować zbiteń.

Sprawdź także: Co na obiad? Zamarynuj kurczaka w ten sposób, a będzie wyjątkowo miękki i soczysty

Na co pomaga zbiteń?

Korzenny napój miodowy w średniowieczu uchodził nie tylko za pyszny trunek, ale też za prozdrowotne remedium na choroby. W związku z brakiem dostępu do leków wówczas stosowano wyłącznie takie naturalne środki na dolegliwości. Odkryj, na co pomaga zbiteń i w jakim celu do dziś się go stosuje? Warto wiedzieć, że ma dwa główne zastosowania.

Przede wszystkim to rewelacyjny specyfik wspomagający walkę z infekcją. Podczas przeziębienia czy grypy szybko rozgrzeje ciało i zadziała napotnie, przeciwwirusowo oraz wykrztuśnie, co przyspieszy powrót do pełni zdrowia. Zbiteń łagodzi też stany zapalnePrzyda się, gdy zauważysz u siebie ból gardła czy chrypkę i stany zapalne dróg oddechowych.

Do właściwości zbitenia można też zaliczyć pomoc w dolegliwościach gastrycznych. Nie tylko zmniejsza niekomfortowe wzdęcia i zaparcia, ale wykazuje też właściwości antypasożytnicze. Dzisiaj jest też stosowany jako środek na odchudzanie, który rozrusza jelita do sprawniejszej pracy i spłaszczy brzuch. 

To jednak nie wszystko, na co pomaga zbiteń. Napój kryje w sobie dużo antyoksydantów, które wspierają zdrowie układu krążenia i pomagają regenerować się organizmowi po przebytych chorobach czy urazach.

Jak przygotować zbiteń?

Choć zbiteń to już raczej zapomniany w Polsce napój, ze względu na jego właściwości, warto się nim zainteresować. Powinien być wykonany wyłącznie na bazie naturalnych składników. Jeśli chcesz spróbować zrobić specyfik w domu, dowiedz się, jak przygotować zbiteń. Głównymi składnikami jest woda i dobrej jakości miód.

Na początku trzeba włożyć miód do garnka i zalać go litrem gorącej wody, aby powoli się rozpuścił. Po wymieszaniu i upłynnieniu miodu należy podgrzać go pod przykryciem - na małym płomieniu i przez ok. 20 minut. Do syropu miodowego można (ale nie jest to niezbędne) wsypać przyprawy korzenne (np. goździki, laskę cynamonu, świeży imbir, kardamon czy liście laurowe). Wtedy wszystko trzeba gotować jeszcze przez ok. pięć minut, po czym zdjąć z palnika i odcedzić przez sito do czystego słoja. Pamiętaj, że przed każdym spożyciem należy podgrzać miodowy napój. 

Jak pić zbiteń? Podczas przeziębienia, grypy lub objawów gastrycznych, możesz popijać gorący napój przez cały dzień. Kurację stosuj do kilku dni.

Dokładne proporcje znajdziesz w sprawdzonych przepisach naszych użytkowników:

Zbiteń

 Zbiteń Zobacz przepis

Jak przygotować zbiteń? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zbiteń

 Zbiteń Zobacz przepis

Zbiteń / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, medonet.pl, augustowska-miodosytnia.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Stare przypalenia usuniesz bez szorowania. Dwa składniki i pasta gotowa »

Umiesz wymienić "witaminy życia"? To właśnie ich organizm potrzebuje najbardziej »

Najlepszy sposób na czystą zmywarkę. Żaden detergent tak nie zadziała »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z burakiem

Warzywa stanowią doskonały dodatek do naszych potraw. Podawane na różne sposo...

Odsłon: 126

30 min
1
15 min
3
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 880

15 min
16

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0