Ewa_Gotuje

Smak ma specyficzny, ale przy przeziębieniu jest niezastąpiony. Napar łagodzi też bóle brzucha

Lecznicze właściwości anyżu (Pimpinella anisum) wykorzystywali już mieszkańcy starożytnego Egiptu. Rzymianie dodawali go do wypieków, jako sposób na poprawę trawienia. W Polsce anyżowe ziarna wykorzystywali średniowieczni członkowie zakonu benedyktynów, stosując go jako surowiec zielarski. W poniższym artykule podpowiemy ci, na co pomaga anyż, oraz jak zrobić z niego leczniczy napar.

Dlaczego warto stosować anyż? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Anyż, a właściwie biedrzeniec anyż, to roślina należąca do rodziny selerowatych, występuje na terenach Afryki, Azji, a także w rejonie basenu Morza Śródziemnego. Co ciekawe, najbardziej ceniony jest anyż hiszpański. Nasiona anyżu są lekko spłaszczone, charakteryzuje je szaro-zielonkawy kolor, mają zastosowanie w kuchni, co więcej, w ich składzie znajduje się wiele cennych związków o działaniu bioaktywnym. Jeżeli chcesz wykorzystać lecznicze właściwości anyżu, możesz zrobić z niego napar. Sprawdzimy, na co pomaga oraz jak często go stosować.

Sprawdź także: Daje więcej energii niż kawa, wcięcie w talii wreszcie jest widoczne. Pij herbatę z tym dodatkiem

Na co pomaga anyż?

Zastanawiasz się, jakie właściwości ma anyż? Przede wszystkim warto sięgnąć po niego, kiedy dopadnie cię infekcja górnych dróg oddechowych, działa wykrztuśnie oraz pomaga pozbyć się zalegającej wydzieliny, picie naparu z anyżu może pomóc w jej odkrztuszaniu. Polecany jest w przypadku kaszlu, zapalenia oskrzeli i kataru. Ponadto działa bakteriobójczo, antyseptycznie i przeciwgrzybiczo. 

Olejki eteryczne zawarte w anyżu korzystnie oddziałują również na pracę układu pokarmowego, wspierają prawidłowe trawienie, pomagają na niestrawność oraz pozbyć się wzdęć i gazów. Anyż może pomóc w przypadku bólu brzucha, działa także przeciwskurczowo. Warto stosować go również przy pasożytach znajdujących się w przewodzie pokarmowym. 

Co więcej, mogą stosować go także mamy karmiące piersią, ponieważ ma właściwości zwiększające laktację. Anyż wykazuje działanie antyoksydacyjne, wspiera walkę organizmu z wolnymi rodnikami, działa przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie i antynowotworowo. 

Jak zrobić napar z anyżu?

Przepis na anyżowy napar jest bardzo prosty, będziesz potrzebować nasion anyżu, wystarczy jedna łyżeczka, przed zastosowaniem można je zblendować. Następnie ziarna zalej 220 ml gorącej wody i odstawić na kwadrans do zaparzenia. 

Jak pić napar z anyżu? Napar można pić doraźnie, na przykład po ciężkostrawnym posiłku, wesprze to prawidłowe trawienie. Jeżeli borykasz się z infekcjami i stanami zapalnymi dróg oddechowych, możesz zastosować kurację naparem z anyżu, nie powinna jednak trwać dłużej niż 14 dni. Należy również unikać stosowania go przed snem. 

Przeciwwskazaniem do picia naparu z anyżu mogą być reakcje alergiczne, w szczególności, jeśli wcześniej występowały uczulenia na rośliny z rodziny selerowatych. Do najczęstszych objawów należy wysypka i dolegliwości ze strony układu oddechowego. 

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, doz.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka? »

Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita »

Czy jesteś perfekcyjną panią domu? Rozwiąż QUIZ i sprawdź »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 156

15 min
2
30 min
1
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 79

60 min
2
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 1179

60 min
5

Polecane artykuły

12
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13