Ewa_Gotuje

Słodki bufet - przepis techniczny z "Bake Off..."

W konkurencji technicznej uczestniczy musieli przygotować aż trzy rodzaje ciasteczek: ptysie, mini torciki i bezy.

Ptyś

Kruchy herbatnik (Croustillant)
100g mąka T450
100g cukier demerara
80g masło
Wszystkie składniki zagnieść razem do uzyskania jednolitego ciasta.
Rozwałkować do grubości 3-4mm. Schłodzić. Wyciąć dyski o śr. 4cm. Przechować w lodówce

Ciasto Parzone
75g woda
75g mleko pełne
75g masło
3g sól
6g cukier kryształ
90g mąka T650
150g jaja (3 średnie jaja)
Zagotować 5 pierwszych składników. Dodać mąkę i zaparzyć w garnku. Przenieść ciasto do miksera i dodawać jaja do pożądanej gęstości. Wyszprycować na blachę. Przykryć dyskiem herbatnika. Upiec w 180C.

Krem chiboust rokitnikowy
360g puree z rokitnika
50g żółtko
25g cukier
25g maizena
40g masło
1sz limonka - starta skórka
60g białko
80g cukier

Zagotować puree. Osobno utrzeć żółtko, cukier i maizenę. Zahartować gorącym płynem. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać masło ze skórką pomarańczową. Schłodzić do 35-40C. Dodać świeżo ubitą bezę włoską. Napełnić korpusy od spodu. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Mini torcik

Japonaise
150g białko
125g cukier
110g mielone migdały
25g mąka pszenna T450
Cynamon

Masa żelatynowa
100g woda
20g żelatyna
Zalać żelatynę wodą. Gdy napęcznieje, upłynnić

Mus czekoladowo-porzeczkowy
155g puree czarna porzeczka
85g mleko 3,2%
260g czekolada mleczna 823nv Callebaut
150g masło kakaowe w proszku
cynamon
30g masa żelatynowa
350g śmietanka 36% - lekko ubita

Zagotować mleko i puree. Zalać czekoladę i masło. Dodać cynamon wg uznania. Dodać masę żelatynową. Zblendować. Gdy osiągnie 35C, dodać śmietankę. Napełnić musem ringi. Zamrozić szokowo. Zachować resztę musu do dekoracji.

Glazura z mlecznej czekolady
60g woda
90g cukier
80g śmietanka 36%
100g syrop glukozowy
50g masa żelatynowa
120g czekolada mleczna 823nv Callebaut

Zagotować pierwsze 3 składniki. Zalać pozostałe. Zblendować. Oblać zamrożone ciastka. Szczyt udekorować rozetką z musu czekoladowego.

Mini Pavlova

Beza
150g białko
270g cukier
5g sok z cytryny
35g wrzątek

Ubić bezę francuską z pierwszych 3 składników. Gdy beza się usztywni, dodać wrzątek. Ubijać jeszcze kilka minut. Przenieść bezę do worka z okrągłą tylką. Szprycować do ringu metalowego o średnicy 3-4cm, który nada im kształt. Odpiekać w temperaturze do 110C.

Pavlova ma być chrupiąca na zewntąrz i puszysta wewnątrz

Gdy wystygnie, delikatnie przebić szczyt nożem i do środka włożyć maliny.

Krem Chantilly
300g śmietanka 36%
3g naturalna esencja waniliowa
20g cukier

Ubić wszystkie składniki na raz. Od razu wyszprycować rozetę na szczycie bezy. Udekorować świeżymi malinami.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 77

30 min
5
Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 44346

60 min
56
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 243

30 min
8
15 min
3

Przepis dnia

Desery Ciasteczka maślane

Przepis na ciasteczka maślane

Odsłon: 2044

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

2
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5