Skorzonera - właściwości zapomnianego warzywa

Skorzonera – zapomniane warzywo, które powoli zaczyna wracać na nasze stoły. Nie tylko doskonale smakuje, ale również ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Chociażby z tego względu warto się wysilić i poszukać jej na lokalnych targowiskach.

Fot. 123RF/Picsel

Chociaż nazwa skorzonera brzmi egzotycznie, jest to zimowe warzywo, które już wieki temu pojawiało się w wielu polskich przepisach. Niestety, z nieznanych powodów zapomnieliśmy o nim i dopiero teraz, po wielu latach, odkrywamy je na nowo. Skorzonera z pewnością nie należy do najbardziej urodziwych warzyw, jednak brak walorów estetycznych rekompensuje nam smakiem. Pod ciemną skórką skrywa delikatny, biały i lekko słodkawy miąższ, przypominający w smaku szparagi. Wystarczy odrobina zachodu, aby przemienić ją w pyszną i zdrową potrawę.

Skorzonera funkcjonuje pod wieloma różnymi nazwami, takimi jak czarne korzonki lub zimowe szparagi. Jej spolszczona nazwa - wężymord - pochodzi od uzdrawiających właściwości, przypisywanych temu warzywu. Miało ono doskonale leczyć ukąszenia jadowitych węży i było obowiązkowym wyposażeniem każdego medyka. Co więcej, uznawano, iż skorzonera jest idealnym remedium na wszelkiego rodzaju bóle serca, zawroty głowy oraz zakażenia. Król Francji, Ludwik XVI, wierzył że warzywo to może wyleczyć każdy, nawet najbardziej zniszczony, żołądek. To właśnie dzięki jego przekonaniom skorzonera zyskała popularność w całej Europie

Skorzonera – na kaszel, trądzik i bóle

Jak się okazuje nasi przodkowie wcale nie byli w błędzie. Wężymord faktycznie posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Doskonale wpływa na nasz system odpornościowy, co potwierdziły badania kliniczne. Jego spożywanie jest także zbawienne dla naszej cery, gdyż udowodniono, że odmładza skórę, leczy trądzik i wypryski oraz przyśpiesza gojenie się ran. Dodatkowo, skorzonerze przypisuje się działanie przeciwkaszlowe oraz odchudzające, a jej spożywanie zaleca się osobom borykającym się z przemęczeniem, osłabieniem lub depresją.

Dzięki swoim unikalnym właściwościom, warzywo to reguluje pracę żołądka, ułatwia trawienie i łagodzi objawy chorób układu pokarmowego. Duża zawartość wapnia sprawia, że skorzonera chroni nas przed osteoporozą oraz przyśpiesza zrastanie się złamanych kości. Jest to również cenne źródło węglowodanów, żelaza, fosforu oraz witamin z gruby B i C. Dla diabetyków szczególnie istotna może być informacja, iż wężymord zawiera także inulinę, dzięki czemu może z powodzeniem zastępować słodzik.

Jak uprawiać i jak gotować skorzonerę?

Jeśli nie możecie znaleźć skorzonery w swoim sklepie lub na targu warzywnym, spróbujcie zasadzić ją na własnej działce. Nie jest to roślina bardzo wymagająca, dzięki czemu poradzą z nią sobie nawet poczatkujący ogrodnicy. Wężymord powinien być posadzony wczesną wiosną, a zbierany bardzo późną jesienią lub nawet zimą. Po jego wykopaniu korzenie przechowuje się w skrzynkach wypełnionych ziemią.

Skorzonerę możemy przygotowywać na wiele sposobów. Poczynając od zjedzenia jej na surowo, poprzez duszenie, gotowanie, a na pieczeniu i grillowaniu kończąc. Doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs i ryb, składnik sałatek lub samodzielna przekąska. Ponieważ warzywo to ma podobne właściwości do szparagów, z powodzeniem możemy wykorzystać je w tych samych przepisach. Świetnym dodatkiem do skorzonery będzie prosty vinegret, podsmażona bułka tarta lub sos beszamelowy.

Podczas przygotowywania skorzonery koniecznie pamiętajmy, że warzywo to łatwo oksyduje, przez co bardzo szybko ciemnieje po obraniu. Aby tego uniknąć, korzenie tuż po oczyszczeniu powinniśmy umieścić w misce z wodą i sokiem z cytryny. Należy również uważać na jego sok, ponieważ pozostawiane przez niego plamy bardzo trudno zmyć z rąk, ubrań oraz mebli.

Zobacz też: Przepis na skorzonerę ze schabem. Kliknij!

Przepis na skorzonerę ze schabem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
60 min
12
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 483

30 min
13
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1755

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

4
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5