Resoraki Julci

Słodki biszkopt i śmietanowy krem z nutką wanilii, a to wszystko przełamane lekko kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki.

Biszkopt

4 jaja
szczypta soli
200 g drobnego cukru - może być cukier puder
2 łyżeczki kakao
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki zimnej wody

Krem

600 ml śmietany 36%
cukier puder do smaku
kilka kropel aromatu waniliowego
1 łyżeczka żelatyny spożywczej
3 łyżki gorącej wody

Dżem

½ kg czarnej lub czerwonej porzeczki (do wyboru)
½ opakowania cukru żelującego
3-4 łyżki cukru

Dekoracje

masa cukrowa w kolorach: czerwona, czarna, biała, niebieska, zielona, żółta
mazaki cukrowe spożywcze różne kolory

Poncz

50 ml soku z czarnej lub czerwonej porzeczki (w zależności od tego, który z owoców wybierzemy)
50 ml wody

Polewa

100 g gorzkiej czekolady
150 g śmietany 30%
½ szklanki mleka

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli). Podczas ubijania stopniowo dodawać żółtka i cukier. Do oddzielnej miseczki przesiać mąkę, wsypać proszek do pieczenia i kakao. Połączyć składniki suche i mokre, dodając cztery łyżki zimnej wody. Biszkopt piec w 180°C przez 40-45 minut (sprawdzać ciasto patyczkiem). Po upieczeniu rzucić nim o blat.

Krem

Śmietanę ubić mikserem, dodać cukier puder do smaku oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Mieszać szybko do wystygnięcia. Dodać do pozostałej bitej śmietany, zmiksować na gładką masę i włożyć do lodówki.

Poncz

Wymieszać sok z wodą.

Dżem

Owoce oczyścić z szypułek, dodać do garnka. Wsypać pół opakowania cukru żelującego. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, następnie gotować trzy minuty. Dodać 3-4 łyżki cukru do smaku, tak by nie było ani za kwaśne, ani za słodkie. Gotować jeszcze siedem minut, ciągle mieszając.

Dekoracje

Z masy cukrowej ulepić auta, ozdobić mazakami.

Polewa

W kąpieli wodnej połączyć składniki - gorzką czekoladę, śmietanę 30% oraz pół szklanki mleka.

Montaż

Z chłodnego biszkoptu wyciąć sześć kółek. Nasączyć ponczem. Włożyć po jednym kółku do trzech pucharków. Dodać cienką warstwę dżemu, bitą śmietanę i drugą warstwę ciasta. Oblać polewą i włożyć do lodówki. Gdy polewa zastygnie, ozdobić wcześniej odłożoną bitą śmietaną oraz autami z masy cukrowej.

 

 

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 177

15 min
9
>60 min
5
15 min
4
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 157

30 min
5
Zupy Rosół kolagenowy

Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...

Odsłon: 391

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

1
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

5