Remedium na wszelkie problemy z żołądkiem, na cerę działa lepiej niż drogi krem. Jak zrobić i pić ocet z wrotyczu?

Dziś nieco zapomniany, kiedyś chętnie stosowany w kuchni i medycynie ludowej. Wrotyczu nie powinno się spożywać w dużych ilościach, jednak w mniejszych przynosi korzyści dla zdrowia. Odkryj, jak zrobić ocet z wrotyczu z przepisu dr Różańskiego i dowiedz się, na co dokładnie pomaga jego stosowanie.

Jak zrobić ocet z wrotyczu? Odkryj przepis dr Różańskiego, słynnego specjalisty w dziedzinie zielarstwa | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wrotycz to popularna w Polsce roślina łąkowa z rodziny astrowatych. Występuje w całej Europie oraz w regionach Azji, cechujących się umiarkowanym klimatem. Rozrasta się do półtora metra wysokości i charakteryzuje baldachokształtnymi, żółto-pomarańczowymi kwiatami, składającymi się na spłaszczone koszyczki. Wrotycz stosowany jest głównie jako roślina ozdobna i lecznicza. Jakie właściwości ma wrotycz i na co pomaga?

Sprawdź także: Czy ogórki można mrozić? Sprawdź nasz poradnik, zanim włożysz do zamrażalnika

Jakie właściwości ma wrotycz?

Wrotycz, nie bez przyczyny, uznawany jest za roślinę leczniczą. Działa moczopędnie, redukując obrzęki, detoksykując organizm i korzystnie wpływając na nerki. Od lat stosuje się go głównie podczas dolegliwości gastrycznych, ponieważ usprawnia procesy trawienne, niwelując skutki spożycia zbyt tłustego jedzenia i odciążając wątrobę.

Co więcej, działa też wiatropędnie, dlatego osoby cierpiące na nadmierną produkcję gazów powinny go stosować. Jakie jeszcze właściwości ma wrotycz? Dodatkowo pomaga zwalczyć infekcje wirusowe (działa przeciwbólowo, odkażająco, antybakteryjnie) i zakażenia pasożytnicze oraz grzybicze. To również skuteczny środek na komary, kleszcze i inne owady.

Okazuje się, że w składzie rośliny kryje się tujon, który jest substancją toksyczną. Nie zaleca się więc spożywania surowego wrotyczu, a jedynie używanie go w małych ilościach do mieszanek ziół lub stosowanie zewnętrzne (nacieranie skóry). Jako wcierka służy do zwalczania trądziku, łuszczycy, opryszczki czy wyprysków.

Jak zrobić ocet z wrotyczu - przepis dr Różańskiego

Dr Henryk Różański to popularny polski zielarz, który opracował blisko 600 receptur aptecznych na prozdrowotne mieszanki ziołowe. Opublikował również ok. 100 prac naukowych z zakresu ziołolecznictwa i fitoterapii. Za wieloletnią działalność został odznaczony Brązowym Krzyżem Zasługi. Wśród receptur zielarza znajduje się również ta na to, jak zrobić ocet z wrotyczu. Przepis dr Różańskiego zakłada użycie dwóch składników - wrotyczu i octu pięcioprocentowego.

Kluczowa jest również odpowiednia proporcja. Na jedną część świeżych kwiatów i liści rośliny przypada pięć części octu pięcioprocentowego. Można również dodać matkę octową, która przyspieszy proces. Jak zrobić ocet z wrotyczu z przepisu dr Różańskiego? Najpierw do czystego słoika włóż zioła i zalej je octem. Opcjonalnie dorzuć też matkę octową i zakręć szczelnie. Maceruj przez co najmniej tydzień, trzymając w ciemnym i chłodnym miejscu.

Na co pomaga ocet z wrotyczu?

Właściwości octu z wrotyczu sprawiają, że po regularnej kuracji specyfikiem poprawia się wygląd skóry oraz ustępują dolegliwości układu trawiennego. Na co pomaga ocet z wrotyczu? Wykazuje działanie przeciwzapalne, odkaża i łagodzi ból. Może być więc używany przy zapaleniach stawów, artretyzmie i dużym bólu menstruacyjnym. 

Jest skutecznym środkiem odstraszającym owady, ale również przeciwpasożytniczym i przeciwgrzybiczym, poprawiającym funkcjonowanie układu odpornościowego. W medycynie ludowej stosowany był przede wszystkim jako środek rozkurczowy, moczopędny, żółciopędny i regulujący pracę jelit. Wykorzystywany zewnętrznie charakteryzuje się głównie działaniem antyseptycznym.

Jak stosować ocet z wrotyczu?

Ocet z wrotyczu można wykorzystać zewnętrznie, jako wcierkę. Świetnie działa na niepożądane zmiany skórne, dlatego regularne przecieranie ich octem może przynieść poprawę zdrowia. Jak stosować ocet z wrotyczu wewnętrznie? Trzeba pamiętać o toksycznym tujonie i nie przesadzić z jednorazową porcją. Wystarczy, że pięć mililitrów octu rozcieńczysz w 100 mililitrach wody. Taki napój spożywaj dwa razy dziennie, gdy mierzysz się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (np. wzdęciami, zaparciami, bólem) lub chcesz poprawić cerę.

Kto nie powinien pić ostu z wrotyczu? Mimo prozdrowotnych właściwości, spożywany w zbyt dużych dawkach może wywołać niepożądane skutki uboczne. Jeśli podczas kuracji odczuwasz zawroty głowy lub skurcze, wystąpi u ciebie omdlenie lub krwiomocz, natychmiast zaprzestań jego stosowania. Nie mogą go również pić kobiety w ciąży.

Źródła: Smaker.pl, poradnikzdrowie.pl, kpu.krosno.pl, medonet.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Trujące sobowtóry grzybów. Jak rozpoznać i gdzie szukać grzybów w lesie? »

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
8
Desery Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik przygotowałam z przepisu Kulinarna chwila - oto link do przepisu h...

Odsłon: 164

30 min
12

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13