Relacja z 18. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA

W dniach od 17 do 19 listopada przy ulicy Centralnej 41A jak co roku odbyły się Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomi.

Odwiedzający Targi mieli nie tylko okazję podziwiać wystawców ale także wziąć udział w licznych imprezach towarzyszących. Zobacz jaki nastrój panował na tegorocznych Targach Horeca.

Sztuka Latte Art

Po raz pierwszy w ramach tegorocznych Targów Horeca odbył się Krakowski Puchar Latte Art.

Latte Art jest sztuką malowania mlekiem przeróżnych wzorów na powierzchni kawy, liczy się tutaj przede wszystkim talent, praktyka oraz wyobraźnia. Każdy barista (osoba, która profesjonalnie zajmuję się wyborem, parzeniem oraz podawaniem kawy) aby stworzyć rysunek potrzebuje idealnie zaparzonej kawy (espresso), aksamitnie spienionego mleka, sosu czekoladowego oraz dzbanka z ostrym dzióbkiem.

Podczas konkursu mogliśmy podziwiać zmagania najlepszych baristów z Polski:

1. Dawid Waloń z Rybnika - sieć lodziarni Lodomania
2. Mateusz Gaca z Poznania - sieć kawiarni Coffee Heaven
3. Michał Pluta z Poznania - sieć kawiarni Icoffe
4. Michał Knap-Dam z Warszawy - sieć kawiarni Green Coffee
5. Bartek Orzechowski z Rybnika - sieć lodziarni Lodomania
6. Agnieszka Rojewska z Poznania - sieć kawiarni Coffee Heaven
7. Paweł Lementowicz z Warszawy - ArtCoffe
8. Radosław Darnowski z Łodzi


Uczestnicy musieli zaprezentować wzory rysunków, które zostały przygotowane przez Jury, ale aby udowodnić, że na powierzchni kawy istnieje możliwość namalowania wszystkiego pomysły poddawała także publiczność. Dzięki temu mogliśmy zobaczyć smoka wawelskiego oraz słonia, ponadto liczne rozety, serca i portrety.

Po zaciętej walce do finału zakwalifikowali się: Mateusz Gaca oraz Radosław Darnowski. Jury w składzie Adam Mróz, Leszek Borowiak, Janusz Leszkiewicz ( eksperci Akademii Espresso), Tomasz Krupa (przedstawiciel Targów), Agnieszka Śliwińska (Interia.pl) tytuł Mistrza Latte Art 2010 przyznało Mateuszowi Gaca, którego zaraz po zawodach gościliśmy na czacie. Zobacz jakie pytania zadawali mistrzowi internauci.







Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Ogórki małosolne

Sezon na ogórki małosolne jest krótki więc polecam już przygotować.

Odsłon: 132

15 min
1
15 min
7
15 min
4
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 829

15 min
34

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

1
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

6
Informacje Zbieramy od drugiej połowy maja. Przepisy na przetwory z młodych szyszek sosny

Młode szyszki sosny nie tylko pięknie pachną, ale też cechują się wieloma właściwościami. Można przygotować z nich syrop i przetwory, które pomogą...

11
Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

3