Przyprawy, które obniżają poziom cukru we krwi

W leczeniu cukrzycy niezwykle istotnym jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Co oczywiste, nic w tym wypadku nie zastąpi insuliny. Warto jednak pamiętać, iż niektóre przyprawy mogą wspomóc nas w walce z chorobą.

W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do transportu cukru do tkanek. Kiedy działa nieprawidłowo lub jej ilość jest zbyt mała, poziom cukru we krwi niebezpiecznie rośnie, a tkanki nie otrzymują wystarczającej ilości energii. Hiperglikemia, czyli poziom cukru przekraczający normę, prowadzi do uszkodzeń naczyń krwionośnych, także tych znajdujących się w oczach czy nerkach. Długotrwała hiperglikemia prowadzi do rozwoju miażdżycy, nadciśnienia, niewydolności nerek, ślepoty i innych powikłań. Właśnie z tego powodu osoby, chorujące na cukrzycę  powinny stale kontrolować poziom cukru we krwi. Warto również włączyć do swojej diety zioła i przyprawy, które nieco to ułatwią.


1. Szałwia

To popularne zioło bardzo często bywa wykorzystywane w naszej kuchni. Badania udowodniły także, iż ma ono bardzo wiele właściwości prozdrowotnych. Jedną z nich jest właśnie regulowanie poziomu cukru we krwi oraz poprawa funkcjonowania wątroby. Warto również pamiętać, iż szałwia ma silnie właściwości antyzapalne, a zawarte w niej substancje aktywne chronią neuroprzekaźniki, dzięki czemu możemy ustrzec się przed zaburzeniami pamięci w podeszłym wieku. Po napar z szałwii powinniśmy sięgać również w przypadku problemów z koncentracją.

 

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Roślina ta od bardzo dawna stanowi bardzo istotny element tradycyjny medycyny azjatyckiej. Stosowana regularnie obniża poziom glukozy we krwi oraz chroni trzustkę, która odpowiada za wydzielanie insuliny. Co więcej, naukowcom udało się udowodnić, że żeń-szeń wzmacnia układ nerwowy, redukuje zmęczenie, chroni przed osteoporozą oraz doskonale regeneruje wątrobę.

 

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Ta niezbyt doceniana w naszym kraju przyprawa znacząco ułatwia wydzielanie insuliny oraz regulowanie poziomu cukru we krwi. Możemy spożywać ją zarówno w postaci świeżej, jak i sproszkowanej. Włączenie jej do diety powinny rozważyć nie tylko osoby zmagające się z cukrzycą, gdyż przyprawa ta sprawia, że nasz metabolizm działa znacznie sprawniej, poziom cholesterolu obniża się, a proces powstawania komórek tłuszczowych zostaje zahamowany. Dodatkowo, przeciwdziała ona powstawaniu stanów zapalnych i sprzyja regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym. Naukowcy odkryli także, że kurkuma pomaga w profilaktyce reumatyzmu oraz choroby Alzheimera. Wystarczy zaledwie łyżeczka dziennie, aby odczuć jej pozytywne działanie.

 

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Jeżeli zdecydujemy się na spożywanie nasion kozieradki, z pewnością bardzo szybko odczujemy poprawę samopoczucia. Dzięki zawartym w niej substancjom, roślina ta opóźnia opróżnianie żołądka i redukuje wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku. Co jest niezwykle cenną informacją nie tylko dla cukrzyków, ale także dla osób odchudzających się. Kozieradka ma również szereg innych właściwości zdrowotnych: przyspiesza metabolizm, obniża poziom złego cholesterolu oraz ma działanie antygrzybicznie i przeciwbólowe.

 

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Już pół łyżeczki cynamonu dziennie, może zatrzymać pociąg do słodyczy oraz nadać poczucie sytości. W ten sposób unikniemy przejadania się oraz nagłych ataków głodu. Uznaje się również, że przyprawa ta poprawia wrażliwość na insulinę i obniża poziom cukru we krwi. Jednak na tym nie kończą się jej ciekawe właściwości. Czy wiedzieliście, że zalicza się go do tzw. naturalnych spalaczy tłuszczu? Cynamon, spożywany nawet w niewielkich ilościach, reguluje gospodarkę węglowodanową naszego organizmu i przyśpiesza trawienie.

 

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Sałatki Surówka do obiadu z młodej kapusty

Prosta i szybka surówka z młodej kapusty, którą przygotujesz zaledwie w kilka...

Odsłon: 1105

15 min
25
Dania główne Pieróg tatarski

Będąc na Podlasiu jedliśmy tatarskie pierogi jeczpomaki. Spróbowałam odtworzy...

Odsłon: 9027

30 min
15
30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

2
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

9
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2