Ewa_Gotuje

Przybyło ci kilka kilogramów? Zrób napar z 2 składników i pij go codziennie

Niewielkie, niepozorne owoce wyglądem przypominające białe maliny lub jeżyny, kryją w swoim składzie moc prozdrowotnych właściwości. Najbardziej cenione są jednak za swoje działanie odchudzające. Jeżeli w twoich planach jest zrzucenie zbędnych kilogramów, napój przygotowany z tej rośliny może ci to ułatwić. Sprawdź, jak zrobić napar z morwy białej.

Dlaczego warto pić napar z morwy białej? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wiosna to czas, kiedy wiele osób zaczyna pracę nad swoim ciałem, tak by podczas lata cieszyć się smukłą i zdrową sylwetką. Podstawą procesu odchudzania jest oczywiście dieta oparta na deficycie kalorycznym oraz codzienna aktywność fizyczna. Warto jednak zaczerpnąć nieco z dobroczynnego działania natury i wprowadzić do swojej diety naturalne produkty, które będą stymulować utratę zbędnych kilogramów. Dziś przyjrzymy się bliżej morwie białej, która od lat wykorzystywana jest w medycynie ludowej, a obecnie znana jest przede wszystkim ze swojego działania odchudzającego. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie są właściwości i wartości odżywcze morwy, oraz jak zrobić z niej napar. 

Sprawdź także: W jelitach działa jak odkurzacz, pomaga w odchudzaniu, wzmacnia odporność. Dlaczego warto pić zsiadłe mleko?

Morwa biała – wartości odżywcze

Owoce morwy pochodzą z Chin, jednak roślina ta uprawiana jest również w Polsce, przede wszystkim ze względu na jej prozdrowotne właściwości. Znajdziesz w niej substancje mineralne, takie jak: magnez, żelazo, cynk czy fosfor, a także witaminy z grupy B oraz witaminę C i PP. Morwa biała to również świetne źródło antyoksydantów, fitosteroli, oraz błonnika pokarmowego. Co ciekawe, znajduje się w niej również sporo białka. Najczęściej w sklepach możemy znaleźć morwę białą suszoną, która jest słodka i niezwykle smaczna, z powodzeniem zaspokoi twoją chęć na słodycze. Taka przekąska zapewni ci sporą porcję cennych substancji odżywczych, a także pomoże zaspokoić uczucie głodu. W jednej porcji (30 g), znajduje się ok. 102 kcal.

Morwa biała – właściwości

Jakie właściwości ma morwa biała? Roślina ta wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i grzybobójcze, dzięki czemu pomaga radzić sobie z infekcjami, przeziębieniem i grypą. Co więcej, ma działanie napotne, dzięki czemu pomaga pozbyć się gorączki. Spora ilość antyoksydantów sprawia, że jedzenie morwy białej wspiera walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia, a także działa przeciwnowotworowo. 

Zawartość witamin grupy B wpływa pozytywnie układ nerwowy, w tym pracę mózgu. Co więcej, owoce te mają właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu pomaga chronić wątrobę. Regularne jedzenie morwy białej jest sposobem na zadbanie o układ sercowo-naczyniowy, wpływa na obniżenie "złego" cholesterolu we krwi, pomaga także regulować prawidłowy poziom ciśnienia tętniczego.

Ponadto zawarte w morwie flawonoidy wspierają utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Z powodzeniem mogą być stosowane przez osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność. Warto wspomnieć również o tym, że jedzenie świeżych owoców morwy białej ma działanie moczopędne. 

Morwa biała a odchudzanie

Owoce morwy białej te ostatnio cieszą się coraz większą popularność, wszystko za sprawą ich właściwości odchudzających. Przyspieszają przemianę materii, hamuje odkładanie się tkanki tłuszczowej, a także zmniejsza łaknienie, dzięki czemu unikniemy podjadania między posiłkami, co jest częstą przyczyną tycia. Pomagają również usunąć toksyny z organizmu. W procesie utraty zbędnych kilogramów pomoże nie tylko jedzenie owoców, ale i picie naparu z morwy białej. Dodatkowo błonnik pokarmowy zawarty w morwie, wspiera prawidłowe trawienie oraz zapobiega zaparciom. 

Jak zrobić napar z morwy białej?

Aby zadbać o prawidłową masę ciała, warto przygotować napar z morwy białej, a dokładnie z jej liści. Do kubka należy wsypać dwie łyżeczki suszonych liści, a następnie zalać je 150 ml wody i odstawić na ok. sześć minut. Kiedy lekko przestygnie przecedź napój. Wówczas jest gotowy do picia. Warto pamiętać o tym, aby do przyrządzania naparu nie używać wrzątku, woda powinna być lekko przestudzona. Taki napój najlepiej pić raz do dwóch razy dziennie, na pół godziny przed posiłkiem. 

Zobacz także:

Schabowy palce lizać. Siostra Anastazja zdradza przepis na nietypowy farsz »

Kto powinien unikać bananów w diecie? Nie chodzi tylko o kalorie »

Jak zrobić chleb portugalski? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
5
Dania główne Karkówka z grilla

Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.

Odsłon: 81

30 min
4
Dodatki Marynata do karkówki z grilla

Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...

Odsłon: 89

15 min
4
Sałatki Szybka sałatka z trzech składników

Prosta i błyskawiczna sałatka z trzech składników połączonych majonezem. Najl...

Odsłon: 706

15 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0