Ewa_Gotuje

Przepisy z Bake Off Junior - Słodka pizza

Oto przepis na słodką pizzę, którą Ania Zakrzewska postanowiła zaserwować jurorom programu "Bake Off Junior".

Crème pâtissière

  • 250 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g serka mascarpone

Słony karmel

  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 8 łyżek śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 łyżeczki soli

 

Pizza

  • 250 g malin
  • 100 g obranych niesolonych pistacji
  • świeża bazylia
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g czerwonych porzeczek

Crème pâtissière

Ugotować mleko z laską wanilii. Wyciągnąć laskę i przykryć pokrywką. Ubić 2 żółtka z cukrem na białą masę. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną. Połączyć wszystkie składniki. Podgrzać na średnim ogniu, cały czas mieszając, do zgęstnienia kremu. Przełożyć do miski i, by uniknąć kożucha, przykryć folią aluminiową tak, aby dotykała kremu. Kiedy krem ostygnie, dodać serek mascarpone.
Słony karmel
W garnku podgrzać cukier do zbrązowienia. Dodać wodę, cały czas mieszając. Następnie dodać podgrzaną śmietanę, masło i sól.

Pizza
Pizzę uformować i posmarować kremem. Nałożyć maliny i włożyć do piekarnika nagrzanego do 250°C na 12 minut. Pistacje posiekać i uprażyć na patelni, bazylię włożyć do gotującej się wody z łyżeczką cukru na minutę. Na pizzę położyć czerwone porzeczki, pistacje i bazylię. Polać karmelem. Karmel podawać również w sosjerce.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 85

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 834

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1