Przepisy z Bake Off - ciasto Joanny

Sernik na kruchym spodzie z solonym karmelem.

Kruchy spód
100 g mąki pszennej
3 szklanki cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
60 g zimnego masła
1 żółtko

Masa serowa
225 g białej czekolady
700 g dwukrotnie zmielonego twarogu (do wypieków)
125 ml śmietany kremówki 36%
5 dużych jajek
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Solony karmel
1 szklanka cukru
4 łyżki wody
8 łyżek śmietany kremówki 36%
2 łyżki masła
duża szczypta soli
solone orzeszki ziemne do smaku

Kruchy spód
Dno blaszki o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Siekać składniki nożem lub rozcierać palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtko i zagnieść na jednolitą masę. Wylepić spód formy, wstawić do lodówki na 10 minut, następnie piec przez 15 minut.

Masa serowa
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przelać ją na kruchy spód i piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika należy wstawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą) w 160°C przez 80 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Solony karmel
Do małego garnuszka wsypać cukier i dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć ogień, a następnie gotować do rozpuszczenia cukru. Zostawić na 5 minut. Nie mieszać (można trzymać za uchwyt garnka i lekko nim poruszać), aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty. Finalnie ma mieć kolor bursztynowy. Ściągnąć z palnika i ostrożnie wlać kremówkę, dodać masło i sól. Wymieszać do połączenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Polać sernik sosem i udekorować solonymi orzeszkami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo bułki

ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

Odsłon: 23898

60 min
54
Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 487

15 min
7
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 263

15 min
13

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0