Przepisy z Bake Off - ciasto Jagody

Nietypowy przepis na jabłecznik. Spróbujcie, gwarantujemy, że stanie się waszym ulubionym ciastem.

Kruche ciasto
450 g mąki pszennej
250 g masła
2 żółtka
90 g cukru pudru

Masa jabłkowa
2½ kg jabłek (najlepiej papierówek)
odrobina wody (do podlania, jeśli owoce będą przywierać)
2-4 łyżki cukru kryształu (do smaku)
1 łyżeczka cynamonu
2-4 łyżki bułki tartej (do smaku)

Podanie
bułka tarta do posypania ciasta
2 białka
cukier puder do posypania ciasta

Kruche ciasto
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki, ponownie posiekać. Zacząć wyrabiać ciasto (wyrabiać krótko, mocno i dokładnie). Ulepić kulkę i włożyć do lodówki na pół godziny.

Masa jabłkowa
Obrać jabłka i skroić na kawałki, wysypać do garnka, podlać odrobiną wody, dosypać cukier i cynamon. Przesmażyć (niezbyt długo, żeby nie rozgotować jabłek i nie zniszczyć estetyki formy). Dosypać bułkę tartą i jeszcze raz przez chwilę przesmażyć.

Podanie
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić w stosunku 2:1. Większą część rozwałkować na blaszkę (20 cm x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 10 minut. Wyjąć, posypać cienką warstwą bułki tartej, wyłożyć jabłka i docisnąć. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w grube pasy, ułożyć w formie kratki na cieście, posmarować białkiem i piec około 40 minut w temperaturze 180°C. Lekko wystudzoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 41

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 333

30 min
9
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1418

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 297

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133510

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5