Ewa_Gotuje

Przepis Krzysztofa Ilnickiego na biszkopty z galaretką

W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań.

Biszkopt:

  • 150 g białko
  • 130 g cukier drobny
  • 75 g żółtko
  • 38 g mąka migdałowa
  • 90 g mąka pszenna
  • 23 g skrobia kukurydziana

 

Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru.

Galaretka:

  • 310 g sok z pomarańczy
  • 35 g miód naturalny
  • 35 g cukier puder
  • 7 g pektyna NH
  • 15 g Grand Marnier
  • skórka z 2 pomarańczy

 

Połączyć własnoręcznie wyciśnięty sok z pomarańczy z miodem i w rondelku zredukować do 175 gramów. Wymieszać cukier z pektyną, dodać do soku i gotować do pożądanej gęstości.

Zdjąć z ognia, dodać alkohol i skórkę. Gdy zgęstnieje, wylać na ciastka.

Polewa czekoladowa:

  • 500 g czekolada
  • 75 g masło kakaowe

 

Zatemperować czekoladę z masłem kakaowym (w proporcji 500 na 75 gramów). Pokryć ciastka. Gdy czekolada będzie jeszcze płynna, widelcem dotknąć powierzchni i nadać czekoladzie efekt fali (jak na batonikach). Odstawić do krystalizacji.

Temperowanie (technika kamiennego blatu):
Podgrzać czekoladę i masło kakaowe do 42-45 oC. Wylać na płytę granitową 80% ciepłej czekolady. Mieszać metalową skrobką i nożem cukierniczym wylaną czekoladę aż wychłodzi się do około 29 oC. Połączyć z 20% ciepłej czekolady i dobrze wymieszać. W tym momencie czekolada powinna osiągnąć 31-31,5oC. Wykonać test krystalizacji: zanurzyć czubek metalowego narzędzia w czekoladzie i odłożyć na bok. Poprawnie zatemperowana czekolada stwardnieje w ciągu 5 minut, tworząc jednolitą, gładką powierzchnię.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 94

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 884

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1