Propozycje śniadań na początek jesieni

Wczesna jesień jest dla wielu osób najpiękniejszą porą roku. Drzewa powoli złocą się i czerwienią, powietrze jest jeszcze ciepłe, ale już bardziej rześkie, radosne dzieci w drodze ze szkoły zbierają żołędzie i kasztany.

Fot. Fotolia

Tak łatwo się rozmarzyć podczas codziennego spaceru i aż chciałoby się zatrzymać ten wyjątkowy klimat. Jak celebrować pierwsze jesienne dni? Najlepiej zacząć już od rana. O tej porze roku coraz chętniej sięgamy po śniadania na ciepło, które doskonale smakują i przyjemnie rozgrzewają - oto kilka inspiracji, jak rozpocząć dzień od czegoś pysznego.

Radosna atmosfera - podstawowy składnik śniadaniowych receptur

Kiedy dzień zaczyna się w dobrej atmosferze, błogi nastrój jest w stanie utrzymać się jeszcze przez wiele godzin. Jesienią warto choć trochę podkreślić klimat w kuchni lub jadalni i upiększyć ją jesiennymi dekoracjami, wykonanymi z jarzębiny, wrzosów, kasztanów.

Czasami o tej porze roku trudno się obudzić, wtedy ratunkiem wydaje się aromatyczna kawa, jednak do ulubionego napoju warto dodać trochę słońca i zjeść śniadanie w tym pomieszczeniu domu, w którym jest najjaśniej. Gdy odsuniemy zasłony, podniesiemy w górę rolety i otworzymy okna, aby wpuścić do mieszkania powiew orzeźwiającego powietrza, aż chce się działać i oddać w wir codziennych aktywności.

Warto, żeby w przygotowaniu śniadania uczestniczyli wszyscy domownicy i każdy dodał coś od siebie do wyjątkowych receptur.

Słodkie śniadania na ciepło z niespodzianką

- W przepisach na jesienne śniadania Nutella sprawdza się idealnie. Jak wkomponować ją w menu? Warto wykazać się kreatywnością i zaskoczyć podniebienie czymś innym niż klasyczne kanapki. Świetnym pomysłem jest sycąca owsianka, przygotowana na wodzie lub mleku i wzbogacona pysznym kremem z orzechami laskowymi i kakao - radzi ekspert z Nutella.com. Ten zestaw zasługuje na ukoronowanie w postaci owoców. W przepisie sprawdzą się śliwki albo gruszka, przecież jest ich teraz pod dostatkiem! A może owoc w energetycznym kolorze, dzięki któremu posiłek będzie się jeszcze piękniej prezentował? Słoneczna brzoskwinia albo garść żurawiny komponują się z owsianką doskonale.

Idealny składnik jadłospisu na jesienne miesiące to kasza jaglana. Nie tylko dlatego, że jest szalenie zdrowa, ale słynie także z właściwości rozgrzewających organizm. Dlatego jesienią dobrze jest sięgać po nią już od rana. Podobnie jak owsianka, kasza jaglana wspaniale smakuje w wersji na słodko, okraszona Nutellą i podawana ze świeżymi lub suszonymi owocami. Aby śniadanie było jeszcze bardziej orzechowe, warto udekorować je kilkoma pokruszonymi orzechami laskowymi.

Przysmaki we francuskim stylu

Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez pieczywa, w wersji na ciepło zastępując ulubioną kajzerkę rumianymi tostami. A może jednak przynajmniej czasami rozpieścić kubki smakowe bardziej finezyjną propozycją? Wyśmienitym pomysłem na śniadanie na ciepło są croissanty - wystarczy przygotować je dzień wcześniej, a rano jedynie podgrzać w piekarniku. Tajemnicą pysznych croissantów jest słodkie nadzienie, złożone z odrobiny Nutelli i domowej marmolady. Czy ktoś jest w stanie im się oprzeć?

Skoro już mowa o inspiracjach znad Sekwany, warto wspomnieć o innym sposobie na śniadanie w stylu francuskim: crepes, czyli francuskie naleśniki, sprawdzą się doskonale. W końcu w każdej kuchni można znaleźć mąkę, jajka, mleko i cukier waniliowy - zmiksowanie tych składników wystarczy, żeby wyczarować chrupiące, bardzo cienkie placki. Podawane z nadzieniem z kremu orzechowego z kakao, a dodatkowo kawałkami soczystej pomarańczy, uczynią z rutynowego posiłku prawdziwą ucztę.

Jesień jest piękna, to nie ulega wątpliwości, ale może być również pyszna, słodka i beztroska. Wiele zależy od naszej inwencji... Jesienna aura bywa także kapryśna - ciepłe i słoneczne dni przeplatają się z nieco chłodniejszymi i deszczowymi, a te będą z pewnością przyjemniejsze, jeśli rozpocznie je smaczne śniadanie, zjedzone w miłej atmosferze.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
8
15 min
0
30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

1
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

6
Informacje Zbieramy od drugiej połowy maja. Przepisy na przetwory z młodych szyszek sosny

Młode szyszki sosny nie tylko pięknie pachną, ale też cechują się wieloma właściwościami. Można przygotować z nich syrop i przetwory, które pomogą...

11
Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

3