Ewa_Gotuje

Poznaj sposoby, które pomogą ci wzmocnić odporność

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią zimno, plucha oraz przeziębienia i choroby. Nie wystarczy ciepły szalik, czapka i sweter, aby się ich ustrzec. Już teraz warto teraz warto zadbać o organizm i wzmocnić swoją odporność. Co jeść, aby nie chorować? Jak poprawić swoją odporność szczególnie jesienią? Przedstawiamy skuteczne metody oraz sprawdzone suplementy dietetyka klinicznego!

Fot. materiały prasowe

Na budowanie odporności ma wpływ wiele aspektów życia, chociaż szczególne znaczenie ma właściwa dieta. To za jej pomocą odżywiamy organizm, dostarczając mu wszystkich niezbędnych składników. Jesienią szczególnie pamiętajmy o wprowadzeniu do swojego menu produktów bogatych w witaminy i związki wspomagające zwalczanie wirusów. Wiele z nich na pewno masz już w swojej lodówce lub domowych zapasach!

Domowe sposoby naszych babć dalej skuteczne!

Zapewne każdy słyszał o sposobach na budowanie odporności, które stosowały jeszcze nasze babcie. Nie bez powodu - wiele z nich niezawodnie sprawdza się od lat. Domowy syrop z cebuli czy mleko z dodatkiem czosnku i miodu to ponadczasowe metody na wsparcie organizmu. W niektórych przypadkach mogą one zadziałać lepiej niż syropy dostępne w aptekach. Babcie w swoich opowieściach wspominają też o kiszonkach - bogate w witaminę C, pomagają organizmowi zwalczać infekcje.

- Mleko to doskonałe źródło witaminy A, która utrzymuje błony śluzowe w dobrej kondycji. Czosnek słynie natomiast z właściwości antyseptycznych - z powodzeniem zabija wszelkie wirusy. Jeżeli do mleka z czosnkiem dodamy miodu, jego działanie bakteriobójcze będzie jeszcze skuteczniejsze. Domowy syrop z cebuli zawiera natomiast duże ilości witaminy C, a ta wzmacnia umiejętność organizmu do obrony przez chorobą- mówi Luiza Wilczewska, dietetyk kliniczny współpracujący ze sklepem internetowym Bee.pl. - Z kolei kiszonki, dzięki swoim właściwościom probiotycznym, chronią organizm przed zakażeniami w trudnym, jesienno-zimowym okresie, ale warto regularnie spożywać je przez cały rok. Świetne działanie posiada też propolis - to naturalny antybiotyk, który łagodzi stany zapalne- dodaje dietetyk.

Mniej znane skarby dla twojej odporności - poznaj te składniki!

Oprócz doskonale znanych składników na rynku dostępne są również mniej popularne produkty, które swoim działaniem nie ustępują tradycyjnym metodom wsparcia odporności. Do produktów o takich właściwościach należy pyłek pszczeli - wykazuje silne działanie antybiotyczne i szybko zwalcza bakterie. Do skarbów natury, które w okresie jesiennym są nieocenione dla organizmu, warto zaliczyć także o ashwagandę. Stymuluje ona układ immunologiczny, dzięki czemu jest on mniej podatny na różnego rodzaju infekcje.

- Mało mówi się o zaletach rokitnika zwyczajnego, a ta roślina to cenne źródło witaminy C wspomagającej układ odpornościowy. Innym takim składnikiem jest aloes. Chociaż o jego zastosowaniu w kosmetyce często wspominamy to w formie do picia nadal pozostaje dla wielu zagadką. Niesłusznie, bo codzienne spożywanie żelu aloesowego, oczywiście przeznaczonego do celów spożywczych, pobudza komórki odpowiedzialne za eliminowanie z naszego organizmu chorobotwórczych drobnoustrojów - tłumaczy Luiza Wilczewska. - Egzotycznie brzmiący astragalus, znany w Polsce jako traganek, to niepozorna roślina, o której trudno nie wspomnieć przy temacie jesiennych infekcji. Działa przeciwwirusowo, więc dzięki suplementacji tego ziela możemy zapobiec różnorodnym atakującym nas chorobom - mówi ekspert.

Ruch to zdrowie - aktywność fizyczna i odporność idą w parze!

Właściwa, odżywcza dieta wzbogacona suplementami to bardzo skuteczny sposób na zapobieganie jesiennym przeziębieniom. Nieoceniona jest także regularna aktywność fizyczna, która oprócz pobudzenia ciała i przygotowania go do codziennych wyzwań, wspomaga pracę układu odpornościowego. Istnieje bardzo wiele sportów, które można uprawiać jesienią, takich jak nordic walking, jazda na rowerze czy po prostu energiczne spacery. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie! W zimne, deszczowe dni sprawdzi się nawet spokojna joga i rozciąganie podczas oglądania ulubionego serialu. Kluczowe jest też ograniczenie stresu, który destrukcyjnie wpływa na organizm i spowalnia jego regenerację. Warto także pamiętać, że będziemy stresować się mniej, jeśli zadbamy o odpowiednią ilość snu. W okresie jesiennym powinniśmy przesypiać minimum 7 godzin, jeśli chcemy, aby nasze ciało zachowało odporność na wirusy, ale także na stres i ponurą aurę.

Dbanie o organizm i jego odporność powinno być całorocznym działaniem, jednak szczególnie jesienią nie dajmy się infekcjom i chorobom. Zbilansowana dieta bogata w witaminy i minerały, właściwa suplementacja, regularna dawka ruchu i snu to przepis na zdrowie i świetny nastrój.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 31

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 287

30 min
8
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1241

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 288

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133480

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5