Podnosi odporność organizmu, uspokaja, działa przeciwalergiczne. Jak zrobić ocet z kwiatów forsycji

Forsycja to krzew uprawiany zarówno w celach ozdobnych, jak i kulinarnych. Jej małe żółte kwiaty przydają się także w kuchni. Dowiedz się, jakie właściwości ma ocet z kwiatów forsycji i jak go stosować?

Ocet z kwiatów forsycji - przepis | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Forsycja to krzew należący do oliwkowatych. Łatwo ją rozpoznać, bo wiosną pokrywa się drobnymi, żółtymi kwiatami. Kwitnie od marca i utrzymuje się aż do maja. Właśnie w tym czasie warto przygotować ocet z kwiatów forsycji. Przepis krok po kroku wyjaśni, jak to zrobić.

Sprawdź także: Anna Starmach odchodzi z Masterchefa. Dłużej nie mogła już z tym czekać

Jak zbierać kwiaty forsycji?

Przygotowanie octu z kwiatów forsycji nie jest skomplikowane, ale wymaga zdobycia głównego składnika. Jeśli uprawiasz forsycję w ogrodzie, możesz zerwać jej kwiaty. Najważniejsze, żeby zdobyć płatki forsycji, która rośnie z daleka od ulicy. Roślina chłonie zanieczyszczenia, od których należy oczywiście stronić.

Jeśli nie wiesz, jak zbierać kwiaty forsycji, mamy dla ciebie drugą, cenną wskazówkę. Musisz zerwać je w suchy i słoneczny dzień, najlepiej przed południem. Powinny być dojrzałe, w ciemnożółtym kolorze i nie opadać jeszcze z gałązek. Najlepiej sięgać po te na górze krzewu, które złapały najwięcej słońca. Pamiętaj, żeby obrywać je bardzo delikatnie. Jeśli zrobisz to zbyt mocno, uszkodzisz delikatne płatki.

Ocet z kwiatów forsycji - przepis

Jak zrobić ocet z kwiatów forsycji? Przepis krok po kroku, wyjaśni cały proces przyrządzania prozdrowotnego dodatku. Przede wszystkim pamiętaj, żeby nie myć zebranych płatków. Na początku kwiaty posiekaj nożem, aby nieco je rozdrobnić. Przerzuć do czystego, trzylitrowego słoja. Zapełnij połowę naczynia płatkami.

Do osobnego garnka wlej dwa i pół litra przefiltrowanej, letniej wody (ewentualnie przegotowanej i ostudzonej). Rozpuść w niej 10 łyżek cukru. Syrop przelej ostrożnie do słoja z forsycją. Aby ocet lepiej pracował, warto dodać jeszcze pół szklanki „pracującego” octu jabłkowego, matkę octową lub kawałki jabłka ze skórką, za to pozbawione pestek i gniazda nasiennego. To przyspieszy cały proces.

Słoik przykryj lnianą ściereczką, gazą lub ręcznikiem papierowym i obwiąż sznurkiem lub obłóż gumką recepturką wokół szyjki. Odstaw w ciepłe miejsce. Codziennie mieszaj drewnianą łyżką i dbaj o to, żeby kwiaty były całkowicie zanurzone. Inaczej może na nich urosnąć pleśń. Po tygodniu sprawdź łyżeczką smak octu - gdy będzie gotowy, nabierze charakterystycznego posmaku.

Jakie właściwości ma ocet z kwiatów forsycji?

Na co pomaga ocet z kwiatów forsycji? Jakie właściwości się w nim kryją? Przede wszystkim to źródło rutyny, która wspomaga działanie witaminy C. Dzięki temu ocet wzmacnia odporność, a organizm szybciej zwalczy przeziębienie. Rutyna wpływa także na uelastycznienie i uszczelnienie naczyń krwionośnych.

Do właściwości octu z kwiatów forsycji można zaliczyć też działanie antyoksydacyjne, uspakajające, przeciwalergiczne i rozkurczowe. Co więcej, prozdrowotny płyn usprawnia trawienie, dbając o mikroflorę jelitową. Zapobiega zaparciom, dzięki czemu przyczynia się pośrednio także do chudnięcia.

Jak stosować ocet z kwiatów forsycji?

Ocet z kwiatów forsycji jest bardzo delikatny w smaku. Jak go pić? Najlepiej z samego rana. Warto sięgnąć po szklankę wody z łyżką octu. To nie tylko przyspieszy pracę narządów wewnętrznych, ale też zadziała odkwaszająco na organizm.

Jak stosować ocet z kwiatów forsycji w kuchni? To świetny dodatek do zup, które nabiorą nowego posmaku. Warto używać go również do sałatek, w formie dressingu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać go do marynat. Co ciekawe, łyżka octu świetnie doprawi lemoniadę.

Źródło: Smaker.pl, karolinaniegotuje.pl, hajduczeknaturalnie.pl, healthenergynatura.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Wyczyści brudne framugi, a szyby będą lśniące. Domowy miks do mycia okien » 

Eliksir długowieczności w popularnym napoju. Dlaczego warto pić czarną herbatę? »

Obniżają cholesterol, wspomagają trawienie i odchudzanie. Oto najzdrowsze owoce »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
8
15 min
1
Dania główne Mięso mielone z ryżem

Pyszne danie jednogarnkowe, które właściwie robi się samo. Mielone mięso w po...

Odsłon: 67

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

8
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7