Ewa_Gotuje

Pij codziennie na czczo. Uszczęśliwisz nie tylko wątrobę

Połączenie oliwy z oliwek z cytryną jest znane od długiego czasu. Wykorzystywane jest szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej, ale nie tylko. Mikstura ma właściwości, które m.in. wspomogą odchudzanie i oczyszczą organizm. Kto powinien spożywać oliwę z oliwek z cytryną?

Kto powinien pić oliwę z oliwek z cytryną? Wszyscy, którzy odczuwają zmęczenie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jakie właściwości ma oliwa?

Oliwa z oliwek to źródło zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-6 i omega-3. Znajdą się w niej również przeciwutleniacze, wapń, potas i polifenole. 

Te składniki sprawiają, że przyjmowanie oliwy z oliwek ma pozytywny wpływ m.in. na układ krążenia. Nienasycone kwasy tłuszczowe regulują przepływ krwi, działają przeciwzakrzepowo. Spożywanie oliwy z oliwek pomoże uchronić się przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu.

Oliwa z oliwek ma też właściwości wspierające pracę mózgu i całego układu nerwowego. Poprawi pamięć i koncentrację, zredukuje poziom stresu i zniweluje ryzyko zachorowania na depresję. Oliwa opóźni też proces starzenia organizmu i ochroni go przed wolnymi rodnikami.

Jakie właściwości ma cytryna?

Cytryna to owoc o kwaśnym smaku, kojarzony jako źródło witaminy C. W składzie zawiera również polifenole, przeciwutleniacze, potas, magnez, wapń, żelazo i sód. Dzięki takiej mieszance cytryna jest naprawdę bardzo zdrowym owocem.

Cytryna ma głównie właściwości przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Wzmocni organizm podczas wszelkich infekcji, przeziębień i gryp. Zawartość polifenoli nadaje cytrynie właściwości wspierających układ krążenia. Spożywanie cytryny pozytywnie zadziała na jakość i trwałość naczyń krwionośnych. Zapobiegnie wystąpieniu miażdżycy, zawału i udaru.

Przeciwutleniacze w cytrynie zahamują procesy przedwczesnego starzenia i wyeliminują wolne rodniki z organizmu. Jedzenie kwaśnego owocu ograniczy wchłanialność cukrów z pokarmów, więc cytryna sprawdzi się podczas odchudzania.

Na co pomaga picie oliwy z oliwek z cytryną?

Połączenie oliwy z oliwek z cytryną powinno się spożywać na pusty żołądek, gdyż to przyniesie najwięcej korzyści. Do łyżki oliwy wyciskamy kilka kropel świeżej cytryny, pijemy, a następnie czekamy ok. 30 minut. Po tym czasie możemy zjeść śniadanie. Jeśli nie jesteśmy przekonani do takiej formy przyjmowania oliwy z oliwek z cytryną, mieszanka może posłużyć jako sos do sałatki. Oliwę mieszamy z wyciśniętą cytryną w proporcji 1:1 i zalewamy nią danie.

Mieszanina oliwy z oliwek z cytryną będzie antyoksydantem dla wątroby. Oczyszczenie organu pozwoli na pozbycie się oznak ciągłego zmęczenia, bóli głowy i ospałości. Spożywanie oliwy z oliwek z cytryną pomoże przyspieszyć metabolizm, obniżyć poziom cholesterolu i ułatwić trawienie. Pomoże także na oczyszczenie jelit i zwalczenie zaparć. Oliwa z oliwek z cytryną ma działanie przeciwzapalnie, więc złagodzi dolegliwości reumatyczne i bóle stawów.

Kto powinien pić oliwę z oliwek z cytryną?

Oliwę z oliwek z cytryną powinny pić osoby, które mają problem ze zmęczeniem, ospałością lub bólami głowy. Takie objawy mogą wskazywać na to, że wątroba jest obciążona toksynami. Picie oliwy z cytryną zwalczy te dolegliwości.

Również osoby na diecie odchudzającej powinny sięgnąć po oliwę z oliwek z cytryną. Picie mieszanki wspomoże przyspieszanie metabolizmu, oczyszczanie jelit, co wpłynie pozytywnie na odchudzanie.

Zobacz także:

Jak wybrać dobry makaron? Przede wszystkim zwróć uwagę na kolor »

Te warzywa wyniszczają tarczycę. Zobacz, czego unikać na swoim talerzu »

Apel lekarza: nigdy nie popełniaj tych błędów podczas gotowania rosołu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 25

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 272

30 min
7
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1195

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 285

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133471

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5