Ewa_Gotuje

Pięć powodów, dla których warto jeść orzechy laskowe

Twarda łupinka orzechów laskowych skrywa same skarby: moc witamin oraz składników odżywczych, które w bardzo pozytywny sposób wpływają na nasze zdrowie.

Trudno znaleźć osobę, która nie znałaby smaku orzechów laskowych. Są fantastycznym dodatkiem do wielu deserów, którym nadają głęboki, szlachetny smak. Równie dobrze sprawdzają się w daniach wytrawnych. Ale czy wiedzieliście, że te małe orzeszki są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe? W tych niepozornych łupinkach kryje się moc składników odżywczych, mających doskonały wpływ na kondycję naszego organizmu. Jeśli do tej pory orzechy laskowe niezbyt często gościły w waszej diecie, przedstawiamy pięć faktów, które z pewnością zmienią ten stan rzeczy.


1. To skarbnica witamin i minerałów

Ten rodzaj orzechów zawiera w sobie witaminę C, A, K, E oraz witaminy z grupy B. Na tej liście szczególnie interesujące są dwie ostatnie pozycje. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym nasz organizm przed stresem oksydacyjnym oraz uszkodzeniami komórek, wywoływanymi przez wolne rodniki. Z kolei witaminy z grupy B ( w tym wypadku tiamina, ryboflawina i niacyna) bardzo pozytywnie wpływają na kondycję naszego układu nerwowego. Ponadto, w orzechach laskowych znajdziemy również łatwo przyswajalne białko, błonnik, kwas foliowy, wapń, fosfor, magnez i potas.

Wiele osób, które próbują zrzucić kilka zbędnych kilogramów, unika jedzenia orzechów ze względu na ich kaloryczność. To bardzo duży błąd. Jak się okazuje, znajdziemy w nich bardzo zdrowe kwasy tłuszczowe, które choć kaloryczne, wcale nie wpływają negatywnie na naszą sylwetkę. Specjaliści do spraw zdrowego odżywiania są zdania, że wręcz mogą nam pomóc w odchudzaniu. Z ich obserwacji wynika, iż orzechy laskowe jedzone w umiarkowanych ilościach szczególnie ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha.

Masz problem ze skupieniem się, zapamiętywaniem oraz koncentracją? Rozwiązaniem twoich kłopotów mogą stać się orzechy laskowe. Dzięki wysokiej zawartości magnezu oraz witamin z grupy B, poprawiają pamięć oraz ułatwiają logiczne myślenie. Właśnie z tego powodu warto sięgać po nie w pracy lub w czasie nauki.

Indeks glikemiczny orzechów laskowych to zaledwie 15. Z tego względu bez większych obaw mogą sięgać po nie osoby zmagające się z cukrzycą. Warto również pamiętać, że orzechy laskowe skutecznie obniżają poziom cukru we krwi.

Obecny w orzechach laskowych potas doskonale reguluje ciśnienie krwi. W połączeniu z błonnikiem i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, które również znajdziemy w orzechach, otrzymamy mieszankę, która doskonale obniża poziom złego cholesterolu. W ten sposób możemy uchronić się przed powstawaniem zakrzepów i zmian miażdżycowych, które są przyczyną występowania zawałów oraz udarów.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 31

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 287

30 min
8
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1241

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 288

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133480

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5