Trudno znaleźć osobę, która nie znałaby smaku orzechów laskowych. Są fantastycznym dodatkiem do wielu deserów, którym nadają głęboki, szlachetny smak. Równie dobrze sprawdzają się w daniach wytrawnych. Ale czy wiedzieliście, że te małe orzeszki są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe? W tych niepozornych łupinkach kryje się moc składników odżywczych, mających doskonały wpływ na kondycję naszego organizmu. Jeśli do tej pory orzechy laskowe niezbyt często gościły w waszej diecie, przedstawiamy pięć faktów, które z pewnością zmienią ten stan rzeczy.
1. To skarbnica witamin i minerałów
Ten rodzaj orzechów zawiera w sobie witaminę C, A, K, E oraz witaminy z grupy B. Na tej liście szczególnie interesujące są dwie ostatnie pozycje. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym nasz organizm przed stresem oksydacyjnym oraz uszkodzeniami komórek, wywoływanymi przez wolne rodniki. Z kolei witaminy z grupy B ( w tym wypadku tiamina, ryboflawina i niacyna) bardzo pozytywnie wpływają na kondycję naszego układu nerwowego. Ponadto, w orzechach laskowych znajdziemy również łatwo przyswajalne białko, błonnik, kwas foliowy, wapń, fosfor, magnez i potas.
Wiele osób, które próbują zrzucić kilka zbędnych kilogramów, unika jedzenia orzechów ze względu na ich kaloryczność. To bardzo duży błąd. Jak się okazuje, znajdziemy w nich bardzo zdrowe kwasy tłuszczowe, które choć kaloryczne, wcale nie wpływają negatywnie na naszą sylwetkę. Specjaliści do spraw zdrowego odżywiania są zdania, że wręcz mogą nam pomóc w odchudzaniu. Z ich obserwacji wynika, iż orzechy laskowe jedzone w umiarkowanych ilościach szczególnie ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha.
Masz problem ze skupieniem się, zapamiętywaniem oraz koncentracją? Rozwiązaniem twoich kłopotów mogą stać się orzechy laskowe. Dzięki wysokiej zawartości magnezu oraz witamin z grupy B, poprawiają pamięć oraz ułatwiają logiczne myślenie. Właśnie z tego powodu warto sięgać po nie w pracy lub w czasie nauki.
Indeks glikemiczny orzechów laskowych to zaledwie 15. Z tego względu bez większych obaw mogą sięgać po nie osoby zmagające się z cukrzycą. Warto również pamiętać, że orzechy laskowe skutecznie obniżają poziom cukru we krwi.
Obecny w orzechach laskowych potas doskonale reguluje ciśnienie krwi. W połączeniu z błonnikiem i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, które również znajdziemy w orzechach, otrzymamy mieszankę, która doskonale obniża poziom złego cholesterolu. W ten sposób możemy uchronić się przed powstawaniem zakrzepów i zmian miażdżycowych, które są przyczyną występowania zawałów oraz udarów.