Ewa_Gotuje

Patison - niedoceniany przysmak

Znacie te warzywa? Patisony mają niezwykły wygląd i wyjątkowy smak. Co więcej, ich jedzenie może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli dotąd nie próbowaliście tego warzywa, musicie koniecznie nadrobić zaległości.

Fot. 123RF

Skąd w Europie wzięły się patisony? Okazuje się, że setki lat temu na swoich grządkach uprawiali je Aztekowie i to właśnie w tamtym rejonie świata powinniśmy szukać ojczyzny tego warzywa. Po podboju azteckiego imperium przez Hiszpanów, na ich statkach do Europy trafiło nie tylko złoto, ale również nieznane nam dotąd warzywa i owoce. Wśród nich znalazła się między innymi dynia, kabaczek oraz właśnie patison. Jednak nie od razu trafił on na nasze stoły. Początkowo uznawano go jedynie za roślinę ozdobną, która nie nadaje się do jedzenia. Dopiero w późniejszym czasie doceniono nie tylko oryginalny wygląd patisona, ale także jego walory smakowe.

Szczególnie popularny stał się we Francji oraz w państwach basenu Morza Śródziemnego. Niestety, w kuchni polskiej bardzo rzadko wykorzystujemy to warzywo, a przez długie lata poszukiwania tej rośliny w sklepach, czy też na straganach w większości przypadków były skazane na porażkę. Obecnie patisony znów wracają do łask. Zainteresowali się nimi zarówno profesjonalni szefowie kuchni, jak i kucharze-amatorzy. Jako że w naszych sklepach dosyć rzadko możemy spotkać patisony, wiele osób decyduje się na ich uprawę we własnych ogródkach. Nie jest to trudne, a zbiory całkowicie rekompensują trud włożony w ich pielęgnację.

Jakie właściwości mają patisony?

Rodzajów patisonów jest bardzo dużo - począwszy od białych, przez zielone i żółte, aż po ciemno granatowe, a nawet czarne. Występują też w różnych rozmiarach, ale wszystkie łączy charakterystyczny kształt oraz to, że są bardzo smaczne i zdrowe. Patison to warzywo, z którym szczególnie powinny zaprzyjaźnić się osoby na diecie - 100 gram to zaledwie 17 kcal. Jest bardzo lekkostrawny, dlatego też bez wyrzutów sumienia możemy podjadać go między posiłkami. Co ciekawe, patisony pomogą nam wyregulować pracę układu trawiennego oraz przyśpieszyć przemianę materii.

To niepozorne warzywo zawiera w sobie całkiem sporo cennych składników odżywczych, w tym witaminy z grupy B oraz C, ułatwiającej przyswajanie wielu mikroelementów. Ponadto, znajdziemy w nim fosfor, żelazo i magnez, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Warto również pamiętać, że w patisony są źródłem beta-karotenu - substancji mającej działanie antyoksydacyjne, dzięki której poprawia się kondycja naszego układu immunologicznego oraz oczu. Spożywanie tych warzyw szczególnie poleca się osobom z nadciśnieniem. Dietetycy polecają go również podczas diet oczyszczających, gdyż patisony, dzięki zawartym w nich substancjom, działają moczopędnie, zapobiegają obrzękom oraz pomagają w usuwać toksyny z organizmu.

Jak wykorzystać patisona w kuchni?

Jeśli chodzi o kulinarne zastosowania patisona, to możliwości jest bardzo wiele, a ogranicza nas właściwie tylko nasza wyobraźnia. Jest to warzywo bardzo uniwersalne, które doskonale sprawdzi się zarówno w formie dania głównego jak i przystawki lub po prostu warzywnego dodatku do obiadu. Możecie przygotować z niego różnego rodzaju zupy, zapiekanki lub sałatki. Doskonale sprawdzi się smażony, a nawet na surowo. Wiele osób marynuje patisony, dzięki czemu możemy cieszyć się ich oryginalnym smakiem nawet zimą. Osobiście polecamy je grillowane lub nadziewane - w tej postaci będą nie tylko wybornie smakować, ale również pięknie wyglądać. Możecie również przygotować z nich puree lub sycący gulasz. Możliwości są właściwie nieograniczone, a wszystko zależy od waszej inwencji twórczej.


Nie masz pomysłów na patisona? Wypróbuj przepisy naszych użytkowników. Kliknij w wybrane zdjęcie!

UFO – Latający talerz. Kliknij!PATISONY FASZEROWANE. Kliknij!Sałatka z patisona. Kliknij!Makaron ryżowy z patisonem. Kliknij!Smażone patisony. Kliknij!PATISONY Z POMIDORAMI. Kliknij!

 

Tekst: Sylwia Cisowska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 16

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 241

30 min
7
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1111

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 283

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133450

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5