Olej z tych maleńkich ziarenek to prawdziwy skarb. Możesz zrobić go w domu

Olej wytwarzany z ziaren maku ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, lecznictwie i kuchni. Obniża cholesterol i pomaga pielęgnować skórę. Dowiedz się, jakie są właściwości oleju makowego, jak zrobić go w domu i jak powinno się go stosować.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Z pewnością miałeś okazję przynajmniej kilkukrotnie wypróbować w swoim życiu różne pyszności z makiem. Im bliżej świąt Bożego Narodzenia, tym też bardziej prawdopodobne, że poszukujesz przepisu na aromatyczny makowiec, kluski z makiem czy makówki. Mało kto jednak wie, czym jest olej makowy pozyskiwany z ziaren maku. Tłoczony jest na zimno i choć możesz go kupić w sklepach ze zdrową żywnością, to lepiej przygotuj go we własnym domu. Warto, szczególnie ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości. 

Sprawdź także: Tłusty, kaloryczny, ale bardzo zdrowy. Maleńkie ziarenka doceniali już starożytni

Olej makowy - wartości odżywcze

Olej makowy zawiera dużo zdrowych tłuszczów (powyżej 60 proc. nienasyconych i nasyconych tłuszczów), w tym kwas: linolowy, oleinowy, palmitynowy i stearynowy. W jego skład wchodzą też sterole, białko i szereg wartościowych minerałów. Do najważniejszych należą wapń, magnez, fosfor, mangan i potas. Olej makowy jest też źródłem witamin A, K i tych z grupy B. 

Olej makowy - właściwości

Na co pomaga olej makowy? Ze względu na zawartość steroli, które wykazują działanie antyoksydacyjne, likwiduje wolne rodniki i zatrzymuje procesy starzenia się organizmu. Co więcej, wpływa na zdrowy wygląd skóry i włosów.

Zdrowe tłuszcze wspomagają pracę mózgu i minimalizują szansę zachorowania na sklerozę, a także poprawiają gospodarkę hormonalną organizmu, przyspieszają spalanie tłuszczu i zwiększają elastyczność żył. W konsekwencji zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy czy choroby wieńcowej.

Witaminy i przeciwutleniacze odpowiadają z kolei za wsparcie odporności. Produkt pozyskiwany z małych ziarenek obniża cholesterol, pobudza przepływ żółci (zmniejsza ryzyko kamicy nerkowej) i wspomaga terapię cukrzycy. Działa ochronnie na serce, nerki i wątrobę. Wapń i białko to podstawowe elementy budulcowe kości.

Olej makowy stosowany zewnętrznie, do nacierania, głęboko nawilża skórę czy włosy i pomaga w zwalczeniu łuszczycy

Ile kalorii ma olej makowy?

Choć olej makowy wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, to trzeba pamiętać, że jest kaloryczny. Podobnie jak w przypadku samego maku, warto go używać, ale być ostrożnym. W 100 gramach oleju makowego znajduje się ok. 900 kalorii. Łyżka tego produktu to ok. 72 kcal. 

Jak stosować olej makowy?

Jeśli chciałbyś wypróbować, czy właściwości oleju makowego zadziałają na ciebie, jego dawkowanie jest bardzo proste. Jak stosować olej makowy? Pij około dwóch łyżek dziennie - doustnie lub dodane do potraw (pamiętaj jednak, żeby olej był zimny).

Olej makowy w kuchni

Olej makowy cechuje się delikatnym, lekko orzechowym posmakiem. Może być bezbarwny lub przybrać jasnosłomkowy kolor. W kuchni przechowuj go w ciemnym i raczej chłodnym miejscu. Co najważniejsze, olej makowy w kuchni używa się wyłącznie na zimno. Nie wolno na nim podgrzewać czy smażyć potraw, bo traci wszystkie swoje właściwości. Najlepiej, jeśli dodasz go do sałatek, dressingów, surówek, kasz, sosów albo smarowideł do kanapek

Jak zrobić olej makowy w domu? Będziesz potrzebować prasę do tłoczenia oleju na zimno, do której wrzuć pół kilograma maku. Powoli będzie się z niego odciskać płyn. Nie przejmuj się, jeśli trochę ziaren wleci do naczynia wraz z płynem. Pamiętaj jednak, aby sprawdzać termometrem kuchennym temperaturę oleju (musi być tłoczony na zimno, więc osiągać max. 40 stopni Celsjusza). Od czasu do czasu, ostrożnie przeczyść też wylot prasy, z którego wypływa olej. Przecedź płyn przez sitko z małymi oczkami do szklanego słoiczka. Na początku będzie mieć szarawy kolor, ale gdy osad opadnie, stanie się niemal jasnosłomkowy lub bezbarwny.

Zobacz także:

Przygotuj układ pokarmowy do świąt. Zioła na detoks wątroby »

Te osoby nie powinny jeść buraków. Skutki mogą być fatalne »

Pizza z patelni. Szybki przepis na smaczny obiad »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 123

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 52

15 min
4
30 min
34

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2