Olej rzepakowy: sprawdzamy, co naprawdę zawiera

Nasz kraj jest jednym z największych w Unii Europejskiej producentów oleju rzepakowego. Olej ten przez niektórych nazywany jest oliwą Północy, ale porównanie nie jest do końca trafne, bo jeśli przyjrzeć się zawartości obydwu, okazuje się, że olej rzepakowy pod wieloma względami wypada o wiele lepiej.

Fot. Olej rzepakowy ma idealną proporcję kwasów omega-6 do omega-3 / 123RF/Picsel

 

Partnerem publikacji jest Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju

 

Cenne źródło kwasów omega

Olej rzepakowy jest wyjątkowy, ponieważ wyróżnia go idealna z punktu widzenia żywieniowego proporcja kwasów tłuszczowych nienasyconych omega-6 do omega-3 - wynosi ona 2:1. Stanowią one blisko 30 proc. składu oleju: 20 proc. to kwas linolowy (omega-6), a 10 proc. - alfa-linolenowy (omega-3). W oliwie te proporcje są dużo mniej korzystne, a kwas omega-3 stanowi zaledwie 1 proc. jej składu, czyli aż 10 razy mniej niż w naszym rodzimym oleju rzepakowym i to zarówno w tym tłoczonym na zimno, jak i rafinowanym. Już dwie łyżeczki tego oleju pokrywają dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na kwasy omega-3, których, ze względu na niskie spożycie ryb w naszej diecie, mamy deficyty. W dodatku zawiera on najmniej spośród wszystkich olejów roślinnych niekorzystnych dla naszego zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych. Podczas gdy w oleju rzepakowym stanowią one 7 proc. całej zawartości, oliwa ma ich aż 15 proc.

Wpływ nienasyconych kwasów tłuszczowych na organizm człowieka

Kwasy ALA (omega-3) i LA (omega-6) są kwasami niezbędnymi, inaczej - egzogennymi, czyli nie mogą zostać wyprodukowane samodzielnie przez organizm, muszą być dostarczone wraz z pożywieniem, a są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają naczynia krwionośne i serce oraz łagodzą stany zapalne. Właściwy udział tych kwasów tłuszczowych w diecie zmniejsza również ryzyko wystąpienia nowotworów, przede wszystkim piersi i jelita grubego. W dodatku łagodzi objawy chorób Alzheimera, Parkinsona oraz depresji.

Naturalne źródło witamin

Prócz cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w oleju rzepakowym odnajdziemy również witaminy. Produkt ten jest naturalnym źródłem witamin E i K. Olej rzepakowy ma największą spośród popularnych olejów zawartość tokoferoli, czyli organicznych związków chemicznych, z których wiele ma aktywność witaminy E. Podobne ilości występują w oleju lnianym, a większe - w rzadko stosowanych olejach, na przykład oleju z czarnej porzeczki. Tymczasem są one silnymi antyoksydantami. Spożywanie witaminy E może zatem chronić przed rozwojem choroby miażdżycowej, a także spowalniać starzenie się skóry. Najwyższą zawartość tokoferoli mają oleje tłoczone na zimno.
Olej rzepakowy ma również najwyższą zawartość witaminy K - całkowite zapotrzebowanie na nią pokryjemy już spożywając cztery łyżki oleju rzepakowego dziennie. Podstawową funkcją tej witaminy jest udział w procesie krzepliwości krwi. Działa również profilaktycznie i leczniczo na osteoporozę. Witamina K jedynie w naturalnej postaci wykazuje właściwości zdrowotne, dlatego warto spożywać ją wraz z olejem, szczególnie że obydwie te witaminy (E i K) rozpuszczają się właśnie w tłuszczach.

Warto na koniec wspomnieć, że olej rzepakowy ma wysoki punkt dymienia, wynoszący nawet 240 stopni Celsjusza. To oznacza, że można na nim bezpiecznie smażyć, gdyż dopiero powyżej tej temperatury tłuszcz zaczyna rozpadać się na szkodliwe związki i tracić swoje wartości odżywcze.

 

Partnerem publikacji jest Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju
Sfinansowano z Programu Promocji Roślin Oleistych


materiały promocyjne

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Potrawka z indyka

Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...

Odsłon: 151

15 min
7
Dania główne Pierogi meksykańskie

Pierogi meksykańskie całkowicie różnią się od naszych polskich. Przede wszyst...

Odsłon: 17097

60 min
19

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

4
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3