Ewa_Gotuje

Norwegian Seafood Export Council

Norweska Rada ds. Eksportu Produktów Rybnych - NSEC jest organizacją powołaną w 1991 roku przez Norweskie Ministerstwo ds. Rybołówstwa w celu zwiększania świadomości konsumentów dotyczącej norweskich ryb i owoców morza, zarówno w Norwegii, jak i na świecie. Rada działa jako ciało doradcze ministerstwa i finansowana jest przez norweski przemysł ze środków pochodzących z podatku eksportowego.

Nadrzędnym zadaniem Rady jest umacnianie pozycji Norwegii jako eksportera ryb poprzez działania zmierzające do zwiększenia popytu na norweskie produkty rybne. Do statutowych działań NSEC należą: wydawanie licencji dla eksporterów, udostępnianie wszelkich niezbędnych informacji dla przemysłu oraz przygotowanie kampanii marketingowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym. W zakresie kompetencji Rady leży również budowanie i utrzymanie pozytywnego wizerunku norweskich ryb i owoców morza poprzez prowadzenie proaktywnej polityki informacyjnej oraz tworzenie odpowiednich programów.

NSEC prowadzi działania na rynkach kilkunastu państw. Główna siedziba oraz biura administracyjne znajdują się w Tromso, w Norwegii. Rada posiada również oddziały regionalne m.in. w: Niemczech (Hamburg), Francji (Paryż), Włoszech (Mediolan), Hiszpanii (Madryt), Rosji (Moskwa), Brazylii (Rio de Janeiro), Japonii (Tokio), Singapurze i Chinach (Pekin).

W Polsce NSEC prowadzi działania marketingowe od 1997 roku, stawiając sobie za cel zwiększanie świadomości Polaków na temat walorów zdrowotnych norweskich ryb i korzyści wynikających z ich konsumpcji. Wraz z początkiem tego roku koordynacje nad działaniami prowadzanymi w Polsce przejął oddział w Hamburgu, który zajmuje się również rynkami: niemieckim, belgijskim oraz holenderskim.

NSEC koncentruje swoją działalność na pięciu obszarach:

Marketing

Celem działań marketingowych, podejmowanych przez Radę, jest zwiększenie popytu na produkty rybne z Norwegii. NSEC tworzy kampanie marketingowe wspierające sprzedaż produktów, a także wspiera indywidualne działania promocyjne norweskich eksporterów. Dla poszczególnych kategorii produktów stworzone zostały zespoły doradcze, zapewniające kontakty z branżą.

Analiza Rynku

Rada zapewnia eksporterom i firmom z branży dostęp do szczegółowych badań, analiz rynkowych oraz informacji niezbędnych dla podejmowania decyzji o ekspansji, a także prowadzenia działalności na danym rynku. W tym celu NSEC ściśle współpracuje z innymi uczestnikami rynku, organizacjami, lokalnymi i norweskimi władzami oraz międzynarodowymi instytutami badawczymi.

Dostęp do rynków zbytu

Jednym z podstawowych zadań NSEC jest zapewnienie norweskim podmiotom takich samych warunków na danym rynku, jakimi dysponuje lokalna konkurencja. Specjalny system zapewnia informacje na temat kwot importu, stawek celnych i warunków handlu na danym obszarze.

Public Relations

NSEC jako agencja marketingowa norweskiego przemysłu rybnego, stawia sobie za cel ochronę i budowanie jego pozytywnego wizerunku. Podejmuje wszelkie niezbędne kroki w przypadku kryzysu lub innych zdarzeń, mogących negatywnie wpłynąć na postrzeganie norweskich ryb i owoców morza - zarówno w kraju, jak i za granicą.

Zarządzanie kryzysowe

NSEC stara się zapobiegać ewentualnym kryzysom. W przypadku zdarzeń, mogących negatywnie wpłynąć na postrzeganie norweskich ryb i owoców morza przygotowuje plany mające na celu ochronę interesów norweskich eksporterów. Co więcej, Rada udostępnia niezbędne informacje oraz współpracuje z organizacjami międzynarodowymi, instytucjami i jednostkami badawczymi oraz władzami - zarówno norweskimi, jak i lokalnymi.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 25

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 272

30 min
7
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1195

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 285

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133471

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5