(Nie)typowe łączenia smaków

Rozróżniamy cztery smaki – słodki, ostry, kwaśny i słony. Z ich połączenia powstają tysiące odcieni, które sprawiają, że jedzenie nas zachwyca lub, przeciwnie, odrzuca. Jak łączymy smaki i czy warto wyjść poza tradycyjne połączenia?

Fot. 123RF/Picsel

Smaki najczęściej łączymy na zasadzie podobieństw, kojarząc je w kompozycje słodkie, pikantne, słone bądź kwaśne. Takie potrawy są klasyczne w smaku, ponadczasowe, ale jednocześnie przewidywalne. Przygoda kulinarna zaczyna się, gdy wyjdziemy poza standardowe łączenia i spróbujemy pogodzić ze sobą smaki na pozór do siebie nie pasujące.

 

Z Azji czy z Polski?

Wydawałoby się, że to kuchnia azjatycka otworzyła nas na nietypowe łączenia. To z orientu przywędrowały sosy słodko-kwaśne czy słodko-ostre oraz takie dania, jak wołowina w pięciu smakach. Jednak jeśli przyjrzymy się rodzimej kuchni to zauważymy, że klasyczne polskie dania, również obfitują w pozornie nieprzystające do siebie połączenia smakowe. Ot, choćby kaczka z jabłkami, wątróbka z gruszkami, bigos z suszoną śliwką, czy śledź z rodzynkami.

 

Te smaki łączymy na zasadzie kontrastu i uzupełnienia, bądź przełamania jednego wyrazistego smaku innym, przeciwnym. I to naprawdę działa. Dlatego śledź skomponuje się dobrze nie tylko z rodzynkami, ale także z winogronami, które złamią jego słoność. Winogrona doskonale pasują także do serów - dokładnie na tej samej zasadzie.

 

Słodka ostrość

Słodycz podkreśla pikantność. Dlatego gdy rozetrzemy strączek chili z solą i miodem uzyskamy wyjątkowo mocną marynatę lub glazurę do mięs. Miodem możemy także dosłodzić pikantne dania, nadając im jednocześnie mocnego charakteru. Z ostrościami możemy także łączyć smaki czekoladowe. Zaskakującym dodatkiem może być szczypta kakao dodana pod koniec gotowania chili con carne. Uzyskamy wówczas charakterystyczny, dymny posmak.

 

Klasyczną gorącą czekoladą, podawaną już przez starożytnych Azteków, była mieszanka kakao i chili - dziś jest to coraz popularniejszy, rozgrzewający napój, któremu przypisuje się właściwości afrodyzjakalne. Na rynku dostępne są także tabliczki czekolady z chili, choć prawdziwym zaskoczeniem może się okazać czekolada z solą morską.To jednak nic nowego dla tych, którzy zajadają się kanapkami z nutellą i słonymi orzeszkami ziemnymi. Cóż, w końcu klasyczne masło orzechowe jest słone, więc czemu by nie połączyć słodkiej czekolady ze słonymi fistaszkami?

 

Nietypowe warzywa i owoce

Słodycz może zmienić oblicze klasycznych warzyw. Dzięki szczypcie cukru możemy odkryć na nowo smak prozaicznej cebuli. Wystarczy, że przesmażając ja na maśle, czy oliwie dodamy nieco cukru i pozwolimy się jej skarmelizować. To nic nowego - klasycznym francuskim dodatkiem jest marmolada z karmelizowanej cebuli, z tym że powstaje ona poprzez długotrwałe smażenie cebuli na wolnym ogniu, aż puści swój naturalny cukier i skarmelizuje się sama z siebie. Karmelizować możemy także pory - w ten sposób stworzymy słodki dodatek do pikantnych, czy kwaśnych sosów.

 

Ze smakami wytrawnymi warto połączyć owoce. Znaną staropolską przekąską są suszone śliwki owinięte plastrami boczku, a następnie zapieczone. Nowoczesną i elegancką przekąską są plastry melona z szynka parmeńską. Ananas dobrze smakuje na pizzy, truskawki doskonale komponują się z serem feta czy octem balsamicznym, a maliny z pomidorami, w chłodniku, który podają w Norwegii. Cytryna do ryby to standard, ale ryba może równie dobrze wypaść w towarzystwie mango, czy sosu jabłkowego. By połączyć takie smaki musimy obrać jabłka, pokroić w ćwiartki i dusić do miękkości na maśle, doprawiając solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie tartym imbirem.

 

Dziwne napoje

Są ludzie, którzy nie przełkną choćby łyka bawarki - herbaty z mlekiem. Rozumiemy to, ale gorąco namawiamy do spróbowania herbaty po indyjsku. W Indiach liście herbaty gotuje się w mleku, trzykrotnie doprowadzając do wrzenia. Napar taki doprawia się sporą ilością cukru lub miodu oraz zestawem przypraw składającym się z cynamonu, goździków, imbiru, kardamonu i wanilii.

 

Także kawa może zaskoczyć nowym smakiem. O najdziwniejszym połączeniu smakowym w filiżance kawy pisał Wojciech Cejrowski, który ponoć raczył się mała czarną z serem pleśniowym. Miała smakować jak skarpety... Być może tak było, nie wiemy, ale wiemy na pewno, że kawa z cytryną jest pijalna, smaczna i pomaga na kaca. Wystarczy, ze do porannej filiżanki wyciśniemy ćwiartkę cytryny lub wkroimy plasterek i dosłodzimy ją miodem. Kawa doskonale smakuje też ze szczyptą czarnego pieprzu.

 

Piliście piwo o smaku czosnku? Zajadacie się żółtym serem z dżemem lub piernikami z musztardą? Czego nigdy byście nie połączyli, a co łączycie chętnie? Zapraszamy do dzielenia się swoimi pomysłami!

Jak wykorzystać kwiaty w kuchni? Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 132

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 58

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1