Sponsorowane

Nie marnuj jedzenia. Jak je przechowywać, żeby przetrwało jak najdłużej?

Coraz więcej osób zwraca nie tylko uwagę na to, by nie kupować nadmiaru żywności, ale również stawia sobie pytanie, jak ją przechowywać, by jak najdłużej była świeża. Podpowiadamy, jak nowoczesne technologie mogą nam ułatwić odpowiedzialne gospodarowanie produktami spożywczymi.

Ważnym elementem przechowywania żywności w lodówce jest dbanie o to, by każdy produkt znalazł się we właściwym miejscu /123RF/PICSEL

Przestrzenna lodówka

Większość z nas wie, że na górnej półce lodówki panuje najwyższa temperatura, zatem tam układamy przetwory oraz zamknięte produkty mleczne, środkowa i dolna półka najlepiej sprawdzają się na przyrządzone już potrawy, a także rozpakowane wędliny i sery oraz świeże mięsa i ryby. W szufladach przechowujemy warzywa i owoce, a na drzwiach – napoje. Jeśli jednak nasza lodówka ma niewielkie rozmiary, przestrzeganie tych zasad będzie bardzo trudne. Dlatego dla tych, którzy cenią sobie świeżość i jak najdłuższą trwałość produktów spożywczych idealnym rozwiązaniem są duże lodówki. Dzięki dostępnej dużej przestrzeni możemy przechowywać większe ilości warzyw, owoców, mięsa i nabiału.

Świeżość na dłużej

Trudno wyobrazić sobie dzisiaj życie bez zamrażarki. To wręcz nieocenione narzędzie w walce z marnowaniem żywności. Wybierając to urządzenie, warto zwrócić uwagę na pojemność, wysokość i liczbę szuflad, a także szybkość mrożenia w celu utrzymania smaku, pierwotnej formy oraz wartości odżywczych potrawy czy produktu. Ważne jest nie tylko to, by nie marnować żywności, ale również oszczędzać energię elektryczną, dlatego warto zwrócić uwagę na klasę energetyczną wybranego sprzętu.

Modele szufladowe ułatwiają uporządkowanie przechowywanych produktów. Każda szuflada może być przeznaczona na konkretne grupy żywności, co pomaga w utrzymaniu porządku i organizacji w kuchni. Dzięki temu unikniemy marnowania jedzenia, ponieważ z łatwością będziemy mogli zlokalizować potrzebne nam składniki.

Zamrażarka dla małego biznesu

Jeśli zamrażamy dużo, na przykład ze względu na prowadzoną działalność biznesową, warto rozważyć urządzenia skrzyniowe – to propozycja dla tych, którzy potrzebują dodatkowej przestrzeni do przechowywania większych ilości żywności. Są to zamrażarki, które doskonale sprawdzają się w gastronomii, w sklepach spożywczych na zapleczu czy u drobnych przetwórców żywności, ale nie tylko – to także idealne rozwiązanie dla dużych rodzin. Posiadanie takiej dodatkowej zamrażarki eliminuje konieczność częstych zakupów i redukuje ryzyko marnowania produktów spożywczych. Dzięki głębokim skrzyniom tego typu urządzenia pozwalają na efektywne przechowywanie zarówno dużych opakowań, jak i mniejszych produktów. Taka zamrażarka ma sporą pojemność i może stać w pomieszczeniu, które jest słabiej ogrzewane zimą (np. w piwnicy).

Urządzenie do pakowania żywności

Nowoczesne urządzenia do pakowania żywności to klucz do przedłużenia trwałości produktów spożywczych bez konieczności mrożenia. Próżniowe pakowanie skutecznie opóźnia proces psucia się produktów. Zdarzyło nam się przygotować za dużo mięsa? Jeśli po prostu wstawimy je do lodówki, z czasem zacznie wysychać i tracić apetyczny wygląd. Wykorzystanie tego urządzenia pozwoli zachować świeżość dania i jego właściwości odżywcze na dłużej. Pakowanie próżniowe chroni przed bakteriami, pleśnią, wysychaniem czy utratą smaku. Sprawdza się także podczas gotowania metodą sous-vide.

Przechowywanie żywności w niskich temperaturach lub próżniowo to nie tylko świetne sposoby na zaoszczędzenie pieniędzy, ale także troska o zdrowie i środowisko. Nowoczesne technologie wychodzą nam naprzeciw, byśmy mogli jak najdłużej cieszyć się świeżością i smakiem przyrządzanych posiłków i kupowanych produktów.

 

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
25
Sałatki Sałatka z makreli

Sałatka z makreli to pyszne i pożywne danie, które świetnie sprawdza się zaró...

Odsłon: 6447

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

1
Informacje W jaki sposób przyrządzać szparagi? Do wyboru masz aż 7 sposobów

Szparagi to warzywa, które wyróżniają się nie tylko bogactwem składników odżywczych, ale również doskonałym smakiem i ogromną uniwersalnością. Plan...

0
Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1