Nie jest często stosowana w kuchni. Ta przyprawa to nie tylko naturalny antybiotyk, może chronić przed otyłością

Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Dodaje się ją do zup, past, dań głównych, kanapek czy zapiekanek. Polacy kochają ten produkt spożywczy w każdej postaci. Ostatnio na popularności zyskała cebula suszona. Do czego ją stosować i jakie ma właściwości zdrowotne? Przekonaj się, na co pomaga.

Cebula suszona a świeża - zastanawiasz się, która jest zdrowsza? Obie mają mnóstwo cennych właściwości | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Cebula to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Trudno się dziwić, bo jest niezwykle uniwersalna i pyszna w kuchni, a dodatkowo wspiera organizm na wielu polach. Choć najpopularniejsza jest świeża, to coraz więcej osób sięga też po cebulę suszoną, którą można kupić w płatkach lub w formie zmielonego proszku. Sprawdź, jakie ma właściwości i do czego najlepiej ją stosować.

Sprawdź także: Marynata do kurczaka. 7 przepisów na marynaty, które sprawiają, że mięso jest soczyste i pełne smaku

Suszona cebula - wartości odżywcze

Wartości odżywcze suszonej cebuli są zależne od tego, w jakiej postaci ją kupisz.:

  • 100 g suszonej cebuli w proszku (mielonej) to ok. 492 kcal, 14 g tłuszczu, 69 g węglowodanów, 14 g białka i 17 g błonnika,
  • 100 g suszonej cebuli w płatkach to ok. 350 kcal, ok. 0,5 g tłuszczu, 83 g węglowodanów, 9 g białka i 9 g błonnika.

Suszona cebula to źródło cennych dla organizmu składników odżywczych. Zawiera witaminy (A, C, D, E, K i te z grupy B), minerały (wapń, żelazo, magnez, miedź, fosfor, sód, cynk i potas), błonnik antyoksydanty

Suszona cebula - właściwości zdrowotne

Wartości odżywcze suszonej cebuli sprawiają, że ma ona szereg cennych dla organizmu właściwości zdrowotnych. Co najważniejsze, suszenie cebuli w stopniu minimalnym wypłukuje z niej to, co najważniejsze, czyli niezbędne minerały. Jedząc suszoną cebulę, cieszymy się niemal tymi samymi wartościami, co podczas zajadania świeżego warzywa.

Cebula suszona, podobnie jak świeża, dzięki zawartości witamin i minerałów, uznawana jest za naturalny antybiotyk. Pomaga w walce z infekcjami i wspiera układ odpornościowy. Działa przeciwbakteryjnie (również w jamie ustnej, gdzie zapobiega próchnicy) i pomaga w udrożnieniu dróg oddechowych. 

Ważną właściwością zdrowotną suszonej cebuli jest też to, że obniża poziom „złego" cholesterolu (LDL) oraz cukru we krwi. Spora dawka błonnika wpływa korzystnie na pracę jelit, pomagając w usprawnieniu procesów trawiennych i niwelując zaparcia. Co ciekawe, przyprawa redukuje też nieprzyjemne swędzenie w miejscu ukąszenia owadów.

Sprawdź także: Konfitura z czerwonej cebuli

Suszona cebula a otyłość - badania

Czy suszona cebula może pomóc ci przy nadmiarze kilogramów? Zespół japońskich badaczy postanowił sprawdzić wpływ regularnego spożywania cebuli na tkankę tłuszczową w okolicach brzucha. Wyniki analizy naukowej opublikowane w czasopiśmie medycznym Nutrients, wskazują, że cebula, dzięki zawartości silnego antyoksydantu (kwercetyny), może zapobiegać chorobie cywilizacyjnej

Suszona cebula a otyłość - badania sugerują, że warzywo może wpływać na tkankę tłuszczową trzewną (brzuszną). Grupę 70 analizowanych osób podzielono na dwie mniejsze. Pierwszy zespół karmiono przez 12 tygodni 9 g suszonej cebuli w proszku dziennie. Drugi zespół, zamiast przyprawy, otrzymywał placebo. Oczywiście, przy podawaniu wyników, uwzględniono także ogólne parametry i skład ciała, a także testy hematologiczne badanych. 

Choć nie zaobserwowano znaczących różnic pomiędzy dwiema grupami w obszarze tkanki tłuszczowej brzusznej (radykalnego schudnięcia), to jednak pacjenci, którzy codziennie otrzymywali suszoną cebulę, znacząco obniżyli poziom „złego" cholesterolu i ALT (aminotransferazy alaninowej, której wskaźnik rośnie przy uszkodzeniu wątroby, zapaleniach, uszkodzeniach mięśni).

Co to jest kwercetyna i jak działa?

Kwercetyna, która - według badań - może mieć wpływ na minimalizację niekorzystnego wpływu otyłości, to silny związek antyoksydacyjny. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Jak działa kwercetyna? Hamuje rozrost zmian nowotworowych, m.in. przy raku szyjki macicy, guzie piersi i okrężnicy. 

Najwięcej substancji znajduje się w czerwonych oraz żółtych cebulach, ale również w innych warzywach, np. czosnku, kalafiorze, kapuście, brokułach czy pietruszce. 

Cebula suszona a świeża

Cebula suszona a świeża - zastanawiasz się, którą wybrać? Obie są uznawane za naturalny antybiotyk, mając szereg witamin i minerałów. Co więcej, suszenie nie powoduje wielkich ubytków w wartości odżywczej, dlatego sięganie po suszoną cebulę jest równie korzystne, co po świeżą.

Sproszkowana lub w płatkach to świetna alternatywa dla tradycyjnych warzyw - jest aromatyczna, dodaje smaku daniom, nie przyprawi nas o łzy i - w porównaniu do świeżej - jej termin przydatności jest dłuższy. 

Do czego stosować suszoną cebulę?

Cebula jest bardzo uniwersalnym składnikiem w kuchni. To nośnik smaku, niezależnie czy w wersji świeżej, czy suszonej. Sprawdzi się wyśmienicie jako dodatek do wielu potraw. Ze względu na konsystencję, warto ją dodać do dania dopiero na końcu - po smażeniu czy pieczeniu. Długotrwała obróbka cieplna suszonej cebuli mogłaby dodać jej niechcianej goryczy.

Do czego stosować suszoną cebulę? Możesz użyć jej do zup, dań jednogarnkowych i mięsnych, kremów oraz sosów. Uzupełni też aromat zapiekanek, sałatek i dań typu fast food (tosty, hot dogi). Warto dodać ją do panierki, posypać nią kanapkę lub doprawić pastę do smarowania chleba. 



Sprawdź także:

Dodaj kilka kropel do kawy. Podkręcisz metabolizm, schudniesz i wzmocnisz odporność »

Jak zrobić chleb portugalski? 

Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? 5 nietypowych przepisów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
15 min
24
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 145

60 min
5
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 939

15 min
14

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13