Ewa_Gotuje

Najlepsza herbata zimowa. Moc tkwi w maleńkich ziarenkach

Herbata zimowa powinna przyjemnie rozgrzewać, wzmacniać odporność, a do tego przepysznie smakować i pachnieć korzennymi przyprawami. Wypróbuj przepis na najlepszą herbatę zimową, której właściwości wpływają naprawdę korzystnie na cały organizm.

Najlepsza herbata zimowa - przepis krok po kroku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gdy za oknem mróz, trzeba rozgrzać się ciepłym napojem. Najlepsza herbata zimowa to taka, która nie tylko ogrzeje, ale też wzmocni organizm od środka. Jakie właściwości ma herbata zimowa z granatem, na którą recepturę zdradza popularna w mediach społecznościowych pani dietetyk?

Sprawdź także: Szot na odporność z buraków i imbiru. Silny zastrzyk energii i zdrowia

Najlepsza herbata zimowa - przepis

Anna Futrzyńska, prowadząca na Instagramie profil @dietetyk_na_obcasach, podzieliła się z obserwującymi przepisem na najlepszą herbatę zimową. To miks przepysznych składników, których właściwości korzystnie działają niemal na cały organizm. Szczególnie jesienią i zimą wspieranie odporności i uzupełnianie niedoborów witamin czy minerałów jest naprawdę ważne. Jak zrobić najlepszą herbatę zimową? Przepis znajdziesz poniżej:

Składniki

  • 2 plastry pomarańczy,
  • 3 plastry jabłka,
  • gwiazdka anyżu,
  • kilka sztuk goździków,
  • dwie ok. 3 cm laski kory cynamonu,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • dużą łyżeczkę ziaren granatu (soczystych),
  • pół łyżeczki przyprawy piernikowej,
  • łyżeczkę liściastej zielonej herbaty,
  • dużą łyżeczkę żurawiny,
  • pół łyżeczki płynnego miodu.

Z podanej porcji wyjdzie ci duży kubek herbaty zimowej. Jak ją zrobić? Na początku dokładnie wyszoruj skórkę pomarańczy i pokrój na plastry. Do filiżanki włóż dwa z nich. Następnie dokładnie umyj jabłko. Przekrój owoc w poprzek, usuwając jedynie gniazdo nasienne. Wykorzystaj trzy najszersze plastry. Jeden przełóż na dno filiżanki. W środek drugiego wbij gwiazdkę anyżu, a trzeciego - nabij goździkami. Tak „doprawione” plastry jabłka przełóż do kubka. 

Dodaj też korę cynamonu, gałązkę rozmarynu i granat. Wsyp przyprawę piernikową, zieloną herbatę i żurawinę. Zalej ciepłą, ale nie wrzącą wodą (jeśli to zrobisz, napój straci wszystkie właściwości). Na końcu wlej odrobinę miodu. Herbata zimowa jest gotowa do wypicia.

Jakie właściwości ma herbata zimowa z granatem?

Choć napój wygląda po prostu apetycznie, dobrze byłoby jeszcze, żebyś wiedział, co pijesz. Pani dietetyk twierdzi, że taki napar świetnie wpływa na organizm:

Kluczowym składnikiem jest sok z pestek granatu. Ta herbata to prawdziwa bomba przeciwutleniaczy. Nie dość, że jest naprawdę pyszna, to dodatkowo wpłynie pozytywnie na stan Twojej cery oraz wzmocni odporność i - uwierz mi - to jeszcze nie wszystko - podkreśla Anna Futrzyńska.

Jakie właściwości ma herbata zimowa z granatem? Jest ich naprawdę sporo, a wszystko za sprawą produktów, z których jest przygotowana:

  • granat - małe ziarenka kryją w sobie naprawdę silne przeciwutleniacze, a dokładnie polifenole. Chronią przed rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych (w tym nowotworami czy miażdżycą), poprawiają krążenie i spowalniają starzenie się organizmu. Co więcej, łagodzą stany zapalne, uelastyczniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie i zbyt wysoki cholesterol oraz usprawniają procesy trawienne. To nie wszystkie właściwości granatu - dodatkowo działa on przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie i antypasożytniczo. Pomaga wzmocnić odporność, poprawia nastrój i zwalcza toczące się przeziębienie,
  • pomarańcza - oprócz wspierania układu odpornościowego, pomaga także w prawidłowej pracy układu naczyniowego. Dostarcza organizmowi potas, dzięki czemu reguluje ciśnienie krwi. Owoc wykazuje też m.in. działanie antyoksydacyjne i dostarcza naprawdę dużą dawkę witamin oraz minerałów, 
  • przyprawy korzenne - choć zebrane w jedną grupę produktów, to każda z nich może poszczycić się cennymi właściwościami. Anyż używa się do leczenia dróg oddechowych. M.in. ma przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze działanie, obniża poziom glukozy we krwi i ułatwia trawienie. Goździki również zwalczają bakterie, odkażają organizm, obniżają cholesterol i udrażniają nos. Zawierają silne antyoksydanty, wzmacniające odporność i opóźniające procesy starzenia. Cynamon także ma liczne właściwości - przeciwutleniające, odchudzające, wspierające pracę serca i lepsze krążenie, przeciwzapalne, przeciwbólowe i bakteriobójcze, 
  • jabłka - to źródło witamin i minerałów, odżywiających włosy, paznokcie i skórę. Wzmacniają układ immunologiczny, wspierają prawidłowe widzenie i właściwą krzepliwość krwi. Poprawiają także pracę serca i regulują ciśnienie. Owoce wykazują też właściwości antyoksydacyjne, dodają energii i koją nerwy,
  • rozmaryn - działa wyciszająco, uspokajająco, poprawia pamięć i redukuje stres. M.in. obniża również poziom glukozy we krwi,
  • zielona herbata - to także bogate źródło polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym. Nie tylko zwalnia procesy starzenia, ale ma właściwości przeciwnowotworowe, detoksykacyjne i odchudzające. Co więcej, reguluje poziom cukru we krwi i usprawnia pracę wątroby,
  • żurawina - to nieoceniony produkt dla zdrowia układu moczowego - łagodzi dolegliwości i infekcje z nim związane oraz działa moczopędnie. Obniża ciśnienie krwi i zbyt wysoki poziom cholesterolu oraz wspiera prawidłowe krążenie krwi, dlatego jest ważna w profilaktyce chorób serca,
  • miód - nazywany naturalnym antybiotykiem, wspaniale wspiera układ immunologiczny podczas przeziębienia. To środek wykrztuśny, łagodzący ból gardła oraz wykazujący właściwości przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. Dodatkowo usprawnia procesy trawienia i pracę jelit.

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

To nie zawsze „zwykła” zgaga. Przyczyną może być cukrzyca, a nawet rak »

Jabłkowe rarytasy od Ewy Wachowicz. Deser ze słoika to jesienny hit »

Czym grozi niewyłowienie liści laurowych po gotowaniu? Sprawdzamy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 94

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 872

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1