Najlepiej działa na czczo. Wzmacnia serce, stawy, dla zapchanych jelit nie ma lepszego lekarstwa

Suszone owoce to nie tylko świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy, które często są pełne cukru i oleju palmowego, ale i sposób na wsparcie naszego zdrowia. Nie od dziś wiadomo, że mają one dobroczynny wpływ na pracę układu pokarmowego, w szczególności tyczy się to suszonych śliwek. Sprawdź, jak przygotować domową miksturę z suszonych śliwek na zapchane jelita.

Na co pomaga jedzenie suszonych śliwek? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców spożywanych w Polsce. Można zjeść je na surowo, przygotować z nich pyszne kompoty, dżemy i powidła, a także ususzyć, później wykorzystując do wigilijnego kompotu z suszu czy nadziewając nimi mięso. Suszone śliwki warto spożywać również jako przekąskę, która wesprze prawidłową pracę jelit. Jeżeli chcesz poprawić swoje trawienie, możesz także przygotować z nich prozdrowotną miksturę. Podpowiemy ci, jak ją zrobić oraz jak pić miksturę z suszonych śliwek. 

Sprawdź także: Zielony "uzdrawiacz" organizmu. Dlaczego warto pić wodę z chlorofilem?

Suszone śliwki – wartości odżywcze

Jakie właściwości mają suszone śliwki? Owoce te są bogatym źródłem witamin A, tych z grupy B, C, E, K, a także substancji mineralnych: potasu, manganu, miedzi, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia i cynku. Nie brakuje w nich także błonnika pokarmowego, który wspiera pracę jelit, a także sprawia, że długo czujemy się syci. Suszone śliwki będą więc dobrą przekąską dla osób na diecie odchudzającej. Warto pamiętać, że są one produktem dosyć kalorycznym, w 100 g znajduje się ok. 250 kcal. Dlatego, aby poczuć ich dobroczynne działanie, w zupełności wystarczy zjedzenie kilku sztuk dziennie. Warto również pamiętać, by wybierać produkty bez zbędnych dodatków, np. konserwantów, barwników lub słodkich syropów. 

    Suszone śliwki – właściwości zdrowotne

    Dlaczego warto jeść suszone śliwki? Przede wszystkim ze względu na ich korzystny wpływ na układ pokarmowy. Zjedzenie kilku suszonych śliwek dziennie to znany i bardzo smaczny sposób na prawidłowe trawienie oraz pozbycie się uciążliwych zaparć. Wspierają florę bakteryjną przewodu pokarmowego, a także chronią jelita przed chorobami. Dodatkowo jedzenie suszonych śliwek to również sposób na wsparcie organizmu w procesie utraty zbędnych kilogramów, błonnik pokarmowy w nich zawarty, przyspiesza przemianę materii, hamuje apetyt, a także pomaga obniżyć poziom cukru oraz "złego" cholesterolu we krwi. 

    Co więcej, dzięki obecności związków fenolowych, wykazują właściwości antyoksydacyjne, wspierają walkę z wolnymi rodnikami, a także działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, chroniąc organizm m.in. przed rakiem jelita grubego i okrężnicy.

    Nie można zapomnieć również o tym, że suszone śliwki zawierają witaminę K, a także minerały takie jak wapń i magnez, które wspierają zdrowie kości i zębów. Jedzenie tych suszonych owoców, będzie więc świetnym sposobem na uchronienie się przed osteoporozą, a także zapobieganie rozwojowi próchnicy. Suszone śliwki są również doskonałym wsparciem dla układu nerwowego, zmniejszają uczucie zmęczenia, senności, a także pomagają redukować stres. Co więcej, obecność potasu korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, między innymi pomaga regulować ciśnienie krwi. 

    Jak przygotować miksturę z suszonych śliwek?

    Suszone śliwki możesz zjeść jako przekąska, dodać je do owsianki czy wrzucić do ulubionego jogurtu. Świetnie sprawdzą się również jako składnik napoju na lepsze trawienie. Będziesz potrzebować: pięć do ośmiu suszonych śliwek oraz ok. 250 ml ciepłej wody. Zacznij od wrzucenia śliwek do szklanki, następnie wlej ciepłą wodę i odstaw, aż śliwki zmiękną. Całość dokładnie zblenduj.

    Jak pić miksturę z suszonych śliwek? Jeśli często masz problem z zaparciami, taki napój możesz pić nawet codziennie. Najlepiej sprawdzi się o poranku.

    Suszone śliwki – przeciwwskazania

    Czy wszyscy mogą jeść suszone śliwki? Niestety pomimo tego, że przekąska ta jest bardzo zdrowa, są pewne przeciwwskazania do jej spożywania. Odradza się ją osobom, u których występuje zespół jelita drażliwego. Warto również unikać podawania śliwek dzieciom do trzeciego roku życia, w szczególności, jeśli występują u nich częste problemy trawienne. Suszone śliwki zawierają także sporo cukru, dlatego osoby, które cierpią na cukrzycę, nie powinny z nimi przesadzać. 

    Suszone śliwki – zastosowanie w kuchni 

    Suszone śliwki można z powodzeniem wykorzystać zarówno w przepisach na słono, jak i wytrawnie. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, ponieważ nie tylko pobudzą układ trawienny do pracy, ale i na długo cię nasycą. Możesz dodać je do ulubionego musli, owsianki, jogurtu, a także wrzucić do koktajlu.

    Do jednych z najpyszniejszych dań wytrawnych ze śliwkami suszonymi w roli głównej, na pewno należy pieczony schab, możesz także dodaj je do bigosu, farszu do pierogów, a także mięsnych sosów. W wersji deserowej genialnie komponować się będą z czekoladą. Oczywiście nie można zapomnieć o bożonarodzeniowym kompocie z suszu, a także imprezowej przekąsce, czyli śliwkach suszonych w boczku. 

    Szukasz dodatkowych inspiracji na smakowite dania? Sprawdź, jakie przepisy z suszonymi śliwkami przygotowali nasi użytkownicy. 

    1. Śliwki i daktyle zapiekane w boczku

     Śliwki i daktyle zapiekane w boczku Zobacz przepis

    Śliwki i daktyle zapiekane w boczku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Śliwki suszone w cieście

     Śliwki suszone w cieście Zobacz przepis

    Śliwki suszone w cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Ciasto z suszonymi śliwkami

     Ciasto z suszonymi śliwkami Zobacz przepis

    Ciasto z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Pierożki z suszonymi śliwkami

     Pierożki z suszonymi śliwkami Zobacz przepis

    Pierożki z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Śledzie z suszonymi śliwkami

     Śledzie z suszonymi śliwkami Zobacz przepis

    Śledzie z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    6. Kasza z suszonymi śliwkami

     Kasza z suszonymi śliwkami Zobacz przepis

    Kasza z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Bajaderki z suszonymi śliwkami

     Bajaderki z suszonymi śliwkami Zobacz przepis

    Bajaderki z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    8. Sernik z suszonymi śliwkami

     Sernik z suszonymi śliwkami Zobacz przepis

    Sernik z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    9. Pasta z avocado z suszonymi śliwkami

     Pasta z avocado z suszonymi śliwkami Zobacz przepis

    Pasta z avocado z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    10. Owsianka z gruszką i suszonymi śliwkami

     Owsianka z gruszką i suszonymi śliwkami Zobacz przepis

    Owsianka z gruszką i suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    11. Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami

     Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami Zobacz przepis

    Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    12. Schab pieczony z suszonymi śliwkami i morelami

     Schab pieczony z suszonymi śliwkami i morelami Zobacz przepis

    Schab pieczony z suszonymi śliwkami i morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    13. Żytni chleb z suszonymi śliwkami

     Żytni chleb z suszonymi śliwkami Zobacz przepis

    Żytni chleb z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Zobacz także:

    Naturalne barwniki do jajek. Wielkanocne pisanki zafarbujesz bez chemii  »

    Rzeżucha na Wielkanoc - kiedy i jak wysiać nasiona? Uprawa rzeżuchy krok po kroku »

    Kiedy i jak wysiać owies, by ozdobił wielkanocny stół? Oto najlepszy termin! »

    Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Ciasta Sernik Anielski Puch

    Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

    Odsłon: 44447

    60 min
    56
    30 min
    7
    Ciasta Drożdżówka z rabarbarem

    Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia, któr...

    Odsłon: 71

    60 min
    2
    30 min
    7
    Desery Najlepszy krem - śmietankowy z mascarpone

    Krem śmietankowy z mascarpone to krem który moja rodzinka uwielbia i lubi naj...

    Odsłon: 6525

    30 min
    23

    Polecane artykuły

    Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

    Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

    2
    Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

    To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

    3
    Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

    Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

    1
    Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

    Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

    5