Na żołądek działa jak balsam, oczyszcza organizm. Na co pomaga picie naparu i kawy z łopianem?

Łopian zajmuje szczególne miejsce w medycynie naturalnej. Świetnie sprawdza się on w pielęgnacji włosów i cery, a także pozytywnie wpływa na gospodarkę węglowodanową. Na co pomaga korzeń z łopianu i dlaczego warto pić napar na jego bazie? Odpowiedzi na te inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.

Co daje picie naparu z łopianem? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Łopian i jego zastosowanie znane jest od lat w medycynie alternatywnej. Jego właściwości lecznicze mają zbawienny wpływ na ludzki organizm – zarówno od środka, jak i od zewnątrz. Jakie cechy charakterystyczne ma łopian i dlaczego warto rozważyć picie jego naparu? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule. 

 Sprawdź także: Jeżówka purpurowa - ulubione kwiaty z rabaty naszych babć. Jej kwiaty i korzeń to samo zdrowie - zrób sok, herbatę albo nalewkę

Korzeń łopianu – charakterystyka 

Łopian to reprezentant rodziny astrowatych porastający praktycznie wszystkie szerokości geograficzne. Zbiera się go zarówno wiosną, jak i jesienią, a jego najcenniejszym elementem jest korzeń. Po jego dokładnym oczyszczeniu i osuszeniu należy poddać go dalszej obróbce i wykorzystać na przykład do przyrządzenia naparu lub nalewki. 

Po czym poznać łopian? Łodyga tej rośliny jest rozgałęziona i dorasta do około półtora metra wysokości. Jej liście są duże w dolnych partiach i mniejsze na jej czubku. Ich spodnia część pokryta jest szarymi włoskami. Z kolei kwiaty łopianu przypominają średniej wielkości koszyczki. 

Jakie właściwości ma korzeń łopianu? 

Z medycznego punktu widzenia jest to bardzo cenna roślina lecznicza. Zawarte w niej związki bioaktywne stymulują żołądek do wydzielania soku żołądkowego, co usprawnia proces trawienia. To właśnie dlatego jego napar jest polecany osobom borykającym się z wszelkiego rodzaju dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, w tym wzdęciami, gazami i uczuciem ciężkości. 

Jednym ze składników zawartych w łopianie jest inulina, która poprawia profil mikroflory jelitowej. Substancja ta stanowi pokarm dla mikroorganizmów zamieszkujących ludzki układ trawienny, dzięki czemu pośrednio wpływa na utratę wagi, zmniejsza ryzyko szeregu chorób i stabilizuje funkcjonowanie gospodarki węglowodanowej. Co ciekawe, wśród znajdujących się w nim substancji jest kwas arktygenowy, który wspomaga syntezę insuliny. To właśnie dlatego jego picie jest rekomendowane osobom borykającym się z zaburzeniami metabolicznymi, w tym insulinoopornością i cukrzycą typu 2. 

Szukasz skutecznych sposobów na naturalny detoks organizmu? W takim razie postaw właśnie na picie soku z łopianu. Wykazuje on własności diuretyczne, dzięki czemu przyspiesza oczyszczanie i usuwanie toksyn z organizmu. Wzmaga on również potliwość, co pomaga zwalczać gorączkę. 

Na uwagę zasługują także zawarte w łopianie lignany o własnościach przeciwzapalnych i przeciwbólowych. W przeszłości jego korzeń wykorzystywany był m.in. do niwelowania bólu występującego przy złamaniach, zwichnięciach i skręceniach. Wywar z łopianu będzie także doskonałym remedium na bóle reumatyczne. 

Na co pomaga korzeń z łopianu? 

Ze względu na wysoką zawartość substancji bioaktywnych przyjdzie on z pomocą na wiele dolegliwości. Jego napar można pić w trakcie infekcji, aby wspomóc układ odpornościowy podczas gorączki. Ponadto wspomaga on układ trawienny, dzięki czemu przyda się w przypadku osób borykających się z zaparciami i nadmiernymi gazami. Jeśli twój największy problem to nieuregulowana glikemia, wiedz, że napar z korzenia łopianu wzmaga syntezę insuliny – hormonu obniżającego jego stężenie we krwi. 

Napar i odwar z łopianu – przepis i zastosowanie 

Chcesz przyrządzić napar i odwar z łopianu? Przepis i zastosowanie na to naturalne remedium znajdziesz poniżej. Co będzie ci potrzebne i od czego zacząć jego przyrządzanie? Mielony korzeń łopianu i ciepła woda. Nasyp trzy łyżki mielonego korzenia łopianu do rondelka i zalej ciepłą wodą. Doprowadź miksturę do wrzenia i gotuj przez około trzy minuty.  

Gotowy napar należy pozostawić do wystygnięcia przez około kwadrans i odcedzić. Pij go od dwóch do trzech razy dziennie w przypadku dolegliwości trawiennych. Możesz go także stosować jako kuracja na włosy i skórę. Jeśli chodzi o odwar z korzenia łopianu przyrządza się go w takich samych proporcjach co napar. Po zalaniu wrzątkiem gotuje się go nieco dłużej, bo pięć minut, po czym odstawia na około 15 minut. Dawkuj go dokładnie tak samo. 

Jak zrobić kawę z łopianu? 

Podstawowy napar to nie jedyna opcja spożywania korzenia łopianu. Okazuje się bowiem, że można z niego przygotować przepyszną i bardzo smaczną kawę. Jak zrobić kawę z łopianu? Zamiennik oryginalnego napoju otrzymasz poprzez dokładne zmielenie i uprażenie korzenia łopianu, który później możesz zaparzyć dokładnie tak jak kawę.  

Powyższa mikstura charakteryzuje się gorzkawo-słodkim posmakiem i jest doskonałym źródłem inuliny, która zalecana jest w diecie osób chcących poprawić funkcjonowanie swojego układu trawiennego i podkręcić metabolizm. Jest ona także źródłem wielu prozdrowotnych substancji w tym glikozydów, żywic, garbników, goryczy i śluzów. Spożywając kawę z korzenia łopianu dostarczysz sobie także potas, wapń i fosfor. 

Korzeń łopianu – przeciwwskazania 

Czy każdy bez wyjątku może pozwolić sobie na spożywanie korzenia łopianu i jego przetworów? Stronić od niego powinny przede wszystkim osoby uczulone na rośliny z rodziny astrowatych. Jeśli po spożyciu naparu lub odwaru wystąpiła u ciebie reakcja alergiczna, niezwłocznie udaj się do specjalisty i zaprzestań jego picia. Łopian powinien także zostać wykluczony z diety kobiet ciężarnych i tych w trakcie karmienia piersią. 

Łopian na skórę i włosy 

Korzeń łopianu jest równie chętnie wykorzystywany w świecie kosmetyki. Ze względu na swoje działanie antyseptyczne, przyjdzie on z pomocą osobom walczącym z łupieżem, łojotokiem, wypryskami i czyrakami. Jego dodatkowym atutem jest poprawa cyrkulacji skóry głowy, dzięki której zaczynają pojawiać się tzw. baby hair. Jeśli od dłuższego czasu męczy cię świąd i pieczenie skóry głowy, tutaj również z pomocą przyjdzie ci wywar z łopianu. 

W sklepach dostępne są kosmetyki zawierające wyciąg z korzenia łopianu. Dla osób, które lubią bawić się w domorosłych alchemików, istnieje również opcja przyrządzenia specjalnej płukanki, której należy używać podczas każdego mycia. Aby ją wykonać, zalej dwie łyżki suszonego i zgniecionego korzenia 500 ml gorącej wody. Gdy mikstura ostygnie, przecedź ją i polewaj już umyte włosy. Po zabiegu nie należy spłukiwać płukanki, a raczej pozostawić ją do pełnego wyschnięcia. 

Źródła: medonet.pl, healthline.com, webmd.com 

Opracowała: Anna Hutek

Zobacz także:

Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »

Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »

Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 44446

60 min
56
30 min
7
Ciasta Drożdżówka z rabarbarem

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia, któr...

Odsłon: 70

60 min
2
30 min
7
Desery Najlepszy krem - śmietankowy z mascarpone

Krem śmietankowy z mascarpone to krem który moja rodzinka uwielbia i lubi naj...

Odsłon: 6503

30 min
23

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5