Ewa_Gotuje

Mrówki buszują w twojej kuchni? Poznaj najlepsze domowe sposoby na mrówki

Co zrobić, gdy na kuchennym blacie znajdziesz mrówki? Okres letni sprzyja pojawianiu się niechcianych gości, dlatego warto poznać skuteczne sposoby na ich pozbycie się. Kiedy w swojej kuchni zobaczysz mrówki, nie panikuj. Możesz z nimi skutecznie walczyć, dzięki produktom, które na pewno masz w domu.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się: 

Mrówki to owady żyjące w dużych społecznościach, w których mogą łatwo porozumiewać się za pomocą sygnałów chemicznych. Dlatego, kiedy w swoim domu napotkasz na jedną mrówkę, możesz spodziewać się, że niebawem da ona znać pozostałym towarzyszom o tym, że znalazła doskonałe miejsce do zagnieżdżenia się. Niewiele osób wie, że w Polsce żyje około 100 gatunków mrówek, do najpopularniejszych należą:

  • faraonki (Monomorium pharaonis),
  • czarne hurtnice pospolite (Lasius niger),
  • gmachówki (Camponotus sp.),
  • amazonki (Polyergus rufescens),
  • żółte podziemnice zwyczajne (Lasius flavus).

Zobacz także: Jak pozbyć się muszek owocówek z kuchni?

Skąd się biorą mrówki w kuchni?

Mrówki najchętniej przebywają w ciepłych, wilgotnych miejscach, w których nie brakuje pożywieni. Dlatego przytulna kuchnia pełna jedzenia wydaje się stworzona do zamieszkania. Owady te najchętniej spożywają produkty bogate w cukry i białko. Rozsypane na blacie kryształki cukru, okruszki ciasta, czy pobrudzony miodem lub konfiturą słoiczek będą doskonałym wabikiem dla tych insektów. Jak mrówki dostają się do domów? Mogą wejść zarówno poprzez uchylone kuchenne okno, drzwi, jak i maleńkie pęknięcia w murze.

Jak pozbyć się mrówek?

Warto zacząć od odnalezienia źródła problemu, czyli gniazda mrówek. Owady te poruszają się po wyznaczonych trasach. Znajdują stałe ścieżki, którymi docierają z bazy, w której stacjonuje kolonia mrówek do twojego domu. Jeśli chcesz skutecznie wygrać z wrogiem, podstawą będzie zniszczenie mrowiska. Kolejny krok to oczywiście zadbanie o higienę, a co za tym idzie gruntowne porządki. Na dokładnie zdezynfekowanej powierzchni, mrówki nie będą mogły znaleźć pożywienia. Jeśli udało ci się zlokalizować szczelinę lub drogę, którą intruzi dostają się do twojego domu, koniecznie postaraj się ją usunąć i zabezpieczyć na przyszłość.

Domowe sposoby na mrówki

Prostym sposobem na mrówki w kuchni jest użycie silnie pachnących przypraw, których owady nie lubią. Świetnie sprawdzi się cynamon, który możesz po prostu rozsypać lub połączyć go z wodą tworząc preparat do pryskania. Do innych przypraw, których boją się mrówki, należą: majeranek, tymianek oraz rozmaryn.

Jak widać skuteczne domowe preparaty na mrówki, znajdziesz we własnej kuchni. Do najpopularniejszych substancji do odstraszania mrówek należy ocet. Wystarczy przygotować oprysk 1:1 wody i octu, przelać go do spryskiwacza i dokładnie rozpylić w miejscach, w których pojawiają się owady. Do mikstury można dodać, również wyciśniętej cytryny. Główną wadą tej metody jest niestety octowy zapach, który skutecznie może odstraszać nie tylko mrówki, ale i ludzi.

Inną miksturą na mrówki, którą możesz przygotować ze składników, które masz w domu, jest roztwór wody z cytryną. Sok z wyciśniętego owocu przelej do spryskiwacza wraz ze szklanką wody, a następnie opryskaj miejsca, gdzie grasują mrówki. Równie dobrze sprawdzi się użycie startej skórki z pomarańczy, która zawiera substancje toksyczne dla owadów. Skórka pomarańczowa dostarczona przez mrówki do gniazda wraz z pożywieniem może skutecznie zatruć całą kolonię.

Olejki eteryczne na mrówki, to kolejny sprawdzony i naturalny sposób na wyplenienie intruzów. Najlepszym wyborem będzie olejek z lawendy, goździków lub mięty. Kilka kropli preparatu połącz z wodą, następnie powstały roztwór przelej do pojemnika ze spryskiwaczem.

Możesz wypróbować również sodę oczyszczoną. Wystarczy rozsypać ją w miejscu, w którym pojawiają się insekty, również w okolicach ich gniazda.

Oczywiście bardzo skuteczne są także dostępne w sklepach spraye, proszki lub trutki na mrówki, takie preparaty niemal natychmiast zabiją owady. Na sklepowych półkach znajdziesz wiele propozycji. Jednak na początku warto wypróbować naturalne, pozbawione chemii domowe sposoby, które będą bezpieczniejsze dla twojego zdrowia.

Babcine sposoby na mrówki

Co powiesz na przygotowanie pułapki na mrówki? Do jej przygotowania wykorzystaj miód lub cukier z wodą, przełóż go na talerz lub do szklanki, a następnie postaw w miejscu, w którym pojawiają się owady. Mrówki wyczuwając słodkie substancje, zbiegną się w mgnieniu oka.

Inną metodą, którą stosowały nasze babcie, jest rozsypanie ryżu, w okolicach, w których pojawiają się owady. Mrówki zaniosą go do swojego gniazda, gdzie po pewnym czasie zacznie fermentować, zaklejając wejście. Co uniemożliwi mrówkom, wydostanie się z mrowiska.

Tanim i skutecznym sposobem na mrówki jest także sól kuchenna. Wysyp ją w miejscu, w którym zauważyłeś mrówki. Jeśli uda ci się zlokalizować mrówcze gniazdo, możesz również zasypać je solą.

Zobacz:

Co dodać do owsianki, by była zdrowa i smaczna? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Gołąbki babci Zosi

Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...

Odsłon: 154

30 min
4
60 min
3
15 min
5
30 min
44

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13