Ewa_Gotuje

Młody jęczmień. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, ma mnóstwo błonnika i antyoksydantów

Stosowanie superfoods, czyli naturalnej żywności, zawierającej mnóstwo witamin i minerałów, staje się coraz popularne. Jak wiadomo lepiej zapobiegać, niż leczyć, dlatego warto docenić dobroczynną moc roślin i włączyć je do jadłospisu. Dziś przyjrzymy się bliżej właściwościom młodego jęczmienia, sprawdzimy co z niego zrobić oraz kto powinien go jeść.

Do czego dodawać młody zielony jęczmień? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Suplementacja to jeden ze sposobów na zadbanie o odporność oraz wzmocnienie organizmu. Wiele osób z ochotą łyka witaminy lub popija apteczne syropki z myślą o swoim zdrowiu. Warto jednak stosować je z rozwagą, często preparaty dostępne powszechnie w sklepach zawierają śladowe ilości witamin i minerałów. Należy również pamiętać, że organizm najlepiej przyswaja substancje zawarte w pożywieniu. Tu z pomocą przychodzą superfoods, czyli żywność pochodzenia naturalnego, która dostarczy ci prawdziwą bombę cennych wartości odżywczych. Do super produktów należą między innymi: nasiona goji, nasiona chia, alga morska chlorella, jarmuż, a także młody jęczmień. Sprawdź, jakie ma właściwości, do czego dodawać młody zielony jęczmień oraz jakie są zalecenia i przeciwwskazania do jego spożycia. 

Sprawdź także: Podkręci metabolizm i obniży cholesterol. Jak przygotować owsiankę gryczaną na kefirze?

Co to jest młody zielony jęczmień?

Młody jęczmień to nic innego jak pędy znanego wszystkim jęczmienia zwyczajnego, który wykorzystywany jest w browarnictwie, a także do produkcji kaszy. Zielone sadzonki rośliny zawierają mnóstwo cennych substancji, dzięki czemu wykorzystywany jest w medycynie naturalnej oraz jako suplement diety.

Młody zielony jęczmień – wartości odżywcze

W składzie młodego jęczmienia znajdziemy kompleks wartości odżywczych, nie brakuje w nim witaminy A, z grupy B, C, E, K, a także minerałów, takich jak: wapń, magnez, selen, fosfor, jod, żelazo czy cynk. Zawiera również zdrowe nienasycone kwasy tłuszcze omega-3 – czyli kwas linolenowy i linolowy. Młody jęczmień bardzo często występuje w postaci zielonego proszku, który pełny jest substancji przeciwutleniających, których zadaniem jest neutralizowanie wolnych rodników, działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. 

W proszku z młodego jęczmienia jest również sporo błonnika pokarmowego, który wspiera pracę jelit, a także pomaga zbić wysoki cholesterol i cukier. 

Jakie właściwości ma młody zielony jęczmień?

Młody jęczmień ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu pomoże chronić organizm przed infekcjami. Ma również właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu może być pomocny przy leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, wykazuje także działanie przeciwbólowe, między innymi w przypadku bólów brzucha.

Spożywanie młodego jęczmienia jest zalecane w celu wsparcia układu sercowo-naczyniowego, między innymi pomaga regulować ciśnienie krwi. Będzie również odpowiedni dla osób, które borykają się ze zbyt wysokim poziomem cukru oraz "złego" cholesterolu we krwi. 

Co ciekawe, młody jęczmień ma również korzystny wpływ na układ nerwowy, między innymi przypisuje się mu działanie przeciwdepresyjne. Wykazuje również działanie antyseptyczne, może być używany w przypadku leczenia oparzeń i ran. Może być także stosowany zewnętrznie do skóry trądzikowej. 

Czy młody jęczmień pomoże ci schudnąć? Samo stosowanie proszku z tej rośliny nie wpłynie na utratę masy ciała. Kluczem w procesie odchudzania jest przejście na deficyt kaloryczny, to znaczy spożywanie mniejszej liczby kalorii niż wynosi nasze zapotrzebowanie. Jeżeli jednak chcesz kompleksowo zadbać o zdrową dietę, młody jęczmień będzie jej fantastycznym uzupełnieniem. Kompozycja zawartych w nim składników wpłynie pozytywnie na przyspieszenie przemiany materii. Ma również działanie odkwaszające oraz oczyszczające organizm. 

Co zrobić z młodego zielonego jęczmienia? 

Nie wiesz, jak wykorzystać młody jęczmień w kuchni? Jeżeli udało ci się zdobyć świeże pędy, możesz przygotować z niego niezwykle zdrowy sok z młodego jęczmienia, wystarczy wrzucić je do sokowirówki. Dużo łatwiej zdobyć młody jęczmień w postaci proszku, który bez trudu możesz dorzucić do wielu codziennych posiłków. Do czego dodawać młody zielony jęczmień? Przede wszystkim warto wsypać go do koktajli i smoothies, świetnie będzie pasować do różnych mieszanek owoców i warzyw. Do blendera dodaj truskawki, jagody, maliny, banana, garść świeżego szpinaku, zalej mlekiem, jogurtem lub kefirem i dodaj porcję młodego jęczmienia. Dobór składników zależy tylko od twoich preferencji. Taki napój to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Możesz także rozpuścić młody jęczmień w szklance wody. Bez obaw można wsypać go również do owsianki czy jogurtu. 

Młody zielony jęczmień – przeciwwskazania

Chociaż młody jęczmień to prawdziwa skarbnica cennych substancji prozdrowotnych, w niektórych przypadkach nie należy go stosować. Przeciwwskazaniem jest między innymi ciąża oraz okres karmienia piersią. Może być również nieodpowiedni dla osób borykających się z problemami z układem pokarmowym, a także tych, które mają alergie. 

Źródła: medonet.pl, izielnik.pl 

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kurczak w marynacie keczupowej

Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...

Odsłon: 45

30 min
4
Śniadania Naleśniki z serem.

Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...

Odsłon: 183

30 min
3
60 min
7
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 426

60 min
4

Polecane artykuły

10
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13