Ewa_Gotuje

Mikstura, która „topi" tłuszcz z brzucha i obniża poziom cukru. Jak pić wodę z pieprzem cayenne?

Woda z pieprzem cayenne na odchudzanie? Choć napój brzmi nietypowo, to rzeczywiście pomaga pozbyć się niechcianych kilogramów. Przyprawa podkręca metabolizm, dlatego jest wskazana w diecie redukcyjnej. Sprawdź, jak pić napar z pieprzu cayenne i dlaczego w ogóle po niego sięgać.

Napar z pieprzu cayenne ma m.in. właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jak zrobić napar z pieprzu cayenne i jak go pić? To naprawdę nic trudnego. Poznaj dokładny przepis krok po kroku oraz odkryj właściwości prozdrowotne napoju odchudzającego. Uważaj jednak, bo nie każdy powinien go spożywać!

Sprawdź także: Pijesz mleko z kawą? Nieświadomie pomagasz swojemu organizmowi

Napar z pieprzu cayenne - właściwości prozdrowotne

Właściwościami naparu z pieprzu cayenne zachwyciły się gwiazdy Hollywood. To dzięki nim napój odchudzający z dwóch składników zyskał dużą popularność na całym świecie. Celebryci, podobnie jak tysiące ich fanów, codziennie z samego rana sięgają po napój odchudzający, aby podkręcić metabolizm i wspomóc dietę odchudzającą.

Herbatka z pieprzu cayenne pobudza procesy spalania tkanki tłuszczowej i krążenie w organizmie. Dzięki temu, już od samego rana, można poczuć się pełnym energii do działania. Co więcej, korzystne efekty na cały organizm można zaobserwować już po pierwszym tygodniu stosowania. Napar ma jednak więcej właściwości prozdrowotnych. Dowiedz się, dlaczego warto go pić.

Dlaczego warto pić napar z pieprzu cayenne?

Na co pomaga napar z pieprzu cayenne i jakie właściwości kryje? Jest ich naprawdę wiele, a wszystkie związane są z jego głównym składnikiem. Pieprz cayenne to przyprawa powstająca w wyniku zmielenia strąków papryczek chili z gatunku cayenne.

Dzięki zawartości kapsaicyny jest pikantny i wykazuje działanie termogeniczne, czyli powoduje wytwarzanie ciepła przez organizm. Właśnie ten proces przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i pomaga rozruszać narządy do bardziej efektywnej pracy. Hamuje również apetyt i reguluje wydzielanie soków trawiennych.

Pieprz cayenne ma także właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi), przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne. Wspiera układ odpornościowy, pomaga udrożnić zatkany nos i rozgrzewa. Dostarcza też witaminy A i E, które nazywane są witaminami młodości, bo poprawiają wygląd skóry, krążenie, pracę układu hormonalnego i funkcjonowanie narządu wzroku

Ponadto przyprawa uśmierza bóle głowy i nerwobóle, minimalizuje ryzyko zakrzepów i obniża poziom „złego" cholesterolu. Co więcej, zapobiega miażdżycy i zmniejsza ryzyko wielu chorób, w tym zawału serca czy udaru mózgu.

Zobacz: Orientalny koktajl z bananami, mlekiem migdałowym i kardamonem

Jak przygotować i pić napar z pieprzu cayenne?

Jak pić napar z pieprzu cayenne? Aby uzyskać najkorzystniejszy efekt dla organizmu, najlepiej pić go na czczo. Wystarczy do szklanki letniej, przegotowanej wody wsypać połowę łyżeczki sproszkowanego pieprzu cayenne i je ze sobą wymieszać. To cały przepis, dlatego nie zajmie ci zbyt dużo czasu o poranku. Tak przygotowany napar wypij od razu po przygotowaniu.

Jeśli chcesz, możesz też dodać do ciepłej wody z pieprzem cayenne jeszcze sok z jednej cytryny pół łyżeczki miodu. Dlaczego? Takie dodatki nieco złagodzą smak herbatki, ale - co ważniejsze - jeszcze mocniej zadziałają na organizm. Sok z cytryny wzmocni odporność, a miód - podobnie jak przyprawa wpłynie na metabolizm, ale też zwalczy bakterie i ukoi podrażnienia.

Kto nie powinien pić herbaty z pieprzu cayenne?

Niestety, mimo właściwości prozdrowotnych napar z pieprzu cayenne nie jest polecany wszystkim. Głównym przeciwwskazaniem do jego stosowania są dolegliwości zdrowotne, które pod wpływem pikantnej przyprawy mogą się zaostrzyć. Kto nie powinien pić herbaty z pieprzu cayenne? Zrezygnować muszą osoby, które:

  • chorują na wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • mają stany zapalne żołądka i dwunastnicy,
  • chorują na refluks żołądkowo-przełykowy,
  • pozostają na lekkostrawnej diecie, 
  • mają silny trądzik lub skłonności do jego tworzenia.

Sprawdź także:

Szczaw - co warto o nim wiedzieć?

Jak zrobić pyszną jajecznicę? Poznaj niezawodny trik

Dodaj do herbaty lub rosołu. Leczy stany zapalne, koi nerwy, wspomaga trawienie i sen »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 653

15 min
25

Przepis dnia

Ciasta Marcepanowo-makowy lodowiec

Witam po dłuższej przerwie. Sezon na truskawki więc u mnie moja wersja lodowc...

Odsłon: 826

30 min
42
15 min
7
15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0