Masło jest twarde? Żaden problem, zastosuj trik ze słoikiem

O poranku w pośpiechu przygotowujesz kanapki do szkoły lub pracy, jednak okazuje się, że masło wyciągnięte z lodówki, jest twarde jak składa? Okazuje się, że w internecie również na taką ewentualność można znaleźć niezawodny trik. Sprawdź, jak wykorzystać słoik do szybkiego "ocieplenia" masła.

Co zrobić, kiedy masło jest twarde? | Fot.123RF/Picsel

Świeży, chrupiący chleb z prawdziwym masłem to jedno z ulubionych połączeń smakowych Polaków. Co ciekawe, chociaż wiele osób obawia się masła na kanapkach, w niewielkich ilościach może znaleźć miejsce również w zdrowej diecie. Znajduje się w nim spora ilość witamin, między innymi witamina A, D i E. Witaminy te wpływają ma mocne kości i zęby, zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo witamina A wpływa również na zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami. Oczywiście warto pamiętać, że masło jest kaloryczne, dlatego nie należy z nim przesadzać. Wiemy już, że masła nie trzeba się bać, co, jednak jeśli śpieszymy się z przygotowaniem kanapek lub potrzebujemy miękkiego masła do ciasta, a to, które mamy w lodówce jest twarde jak kamień. Aby szybko zmiękło, wystarczy, że użyjesz... słoika. 

Sprawdź także: Jak zrobić masło w słoiku? Przepis sprytnej gospodyni

Ocieplenie masła – szybki trik 

Do zmiękczenia masła wystarczy szklane naczynie, np. słoik oraz gorąca woda. Możesz również posłużyć się także zwykłą szklanką miską lub szklanką. Wystarczy nalać do naczynia wrzącą wodę, a następnie chwilę odczekać, aby się rozgrzało. Kolejnym krokiem będzie wylanie wrzątku (możesz wykorzystać go do zalania herbaty), natomiast gorącym naczyniem nakryj kawałek masła położony np. na talerzyku. Po paru minutach będzie miękkie i gotowe do posmarowania nim kanapki. 

@bankietowka.pl Zdarza Ci się zapomnieć, żeby wyciągnąć wcześniej masło z lodówki? Ten trik będzie bardzo przydatny w takich sytuacjach 👍#bankietówka #bankietowka #lifehacka #kuchennetriki #trikikuchenne #miekkiemaslo ♬ Spring Garden - Will Hawkins

Zobacz także: 

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 179

15 min
9
>60 min
6
15 min
4
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 166

30 min
6
Zupy Rosół kolagenowy

Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...

Odsłon: 406

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

0
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

1
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0