Maselniczki – apetyczna forma serwowania masła!

Maselnice są pięknym dodatkiem do rodzinnych posiłków przy stole. W groszki, paseczki, kropeczki, gładkie, a może oryginalne kształty? Sprawdź nasze propozycje.

123RF/Picsel

Dlaczego warto trzymać masło w maselniczce?

Trzymanie masła w pojemniku sprawia, że produkt nie nasiąka wilgocią, nie chłonie zapachów z lodówki, a jego świeżość trwa dłużej. W takich naczyniach zmieścisz całą kostkę, a w zależności od zapotrzebowania możesz kroić je na mniejsze kawałki i dopasowywać do określonego kształtu maselniczki. Na rynku znajdziesz szeroką kolorystykę maselnic, co pozwala dopasować taki gadżet do wystroju kuchni czy jadalni. Uniwersalne naczynia pasują na każde spotkanie, z kolei te bardziej niestandardowe wykorzystasz na święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc czy na spontaniczny grill w samym środku lata!

Maselnica to świetny pomysł na prezent!

W wielu domach brakuje takiego pojemnika. Na stołach najczęściej ląduje masło w papierku lub jest podane na zwykłym talerzu. Jest to mało eleganckie na dużych uroczystościach, dlatego warto zakupić taki produkt, który dopasujesz do posiadanej już wcześniej zastawy. Maselnicę kupisz pojedynczo lub w zestawach. To doskonały pomysł na prezent ślubny, rocznicę ślubu rodziców czy dziadków, a także świetna okazja, by ubogacić lodówkę przyjaciółki, który kocha groszki! Zwróć szczególną uwagę na rozmiar pojemnika, materiał wykonania, wygląd i jakość wykonania. Jedno jest pewne! Nie ma nic lepszego na świecie niż chrupkie pieczywo i idealnie miękkie masło o poranku!

Jakie są rodzaje?

Maselniczka szklana – taki produkt możesz myć w zmywarce, nie pochłania on zapachów i nie odbarwia się. Przezroczyste szkło nie chroni przed słońcem i łatwo uszkodzić taki pojemnik przez delikatne szkło. Taki rodzaj maselniczki wpasuje się w wiele nakryć stołu przez jej uniwersalizm.

Maselniczka ceramiczna – nie pochłania zapachów, nie odbarwia się, jest nieco droższa od maselniczki szklanej.

Maselniczka porcelanowa – niezwykle elegancka i wystawna. Odporna na zapachy i dostępna w wielu zdobieniach. Porcelana jest odporna na uszkodzenia i może służyć latami.

Maselniczka plastikowa – jest wyjątkowo tania i dostępna w wielu wersjach. Plastik jest dość popularny, ale tutaj niska cena nie idzie w parze z wysoką jakością. Wysoka podatność na zarysowanie.

Maselniczka drewniana – drewno bambusowe lub bukowe chroni nie tylko przed powietrzem, ale też światłem. W tym przypadku musisz pamiętać o dokładnym wysuszeniu pojemnika po umyciu.

Maselniczka stalowa – wysoka odporność na uszkodzenia i upadek z wysokości. Stal podobnie jak drewno wymaga dokładnego osuszenia po umyciu, z czasem możesz na niej zauważyć odciski palców i zacieki. Nie prezentuje się to najlepiej na stole.

Maselniczki kreatywne – pojemniki do przechowywania masła mogą mieć nietypowe kształty owoców, warzyw, zwierząt czy motywy regionalne. Maselniczką w kształcie baranka udekorujesz stół na Wielkanoc, a ceramiczną maselniczką w kształcie sowy czy krowy wyczarujesz uśmiech na twarzy jubilatki! Jeśli za każdym razem wracasz się do kuchni po nóż do smarowania, celuj w maselniczki z nożem w zestawie! Atrakcyjne ceny na maselniczki znajdziesz w sklepie Empik. 

Masz już nową maselniczkę? Poznaj przepis na domowe masło. Z takim pojemnikiem i tak świeżutkim masłem zrobisz furorę przy stole! 

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

4
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5