Ewa_Gotuje

Mało kto pamięta przepis na tę zupę. Zupa karpielowa wraca na polski stół

W Twoim obiadowym menu królują zupy, jednak rodzina zaczyna narzekać na klasyczne smaki, takie jak pomidorowa, ogórkowa, czy jarzynowa? Zaserwuj im zupę karpielową, której najważniejszym składnikiem jest brukiew. Podpowiemy ci, jakie ma wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. W poniższym artykule znajdziesz również przepis na zupę karpielową z dawnych lat.

Jak zrobić zupę karpielową? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dawniej, kiedy brakowało żywności, podstawią wielu potraw stanowiły różnego rodzaju bulwy i warzywa korzeniowe, które długo mogły leżeć w spiżarniach. Przepisy na niektóre z nich przetrwały do dziś, dobrym przykładem może być właśnie zupa karpielowa. Nie wszyscy wiedzą o tym, że pod nazwą karpiel, kryje się zapomniana już nieco brukiew. Pomimo tego, że warzywo to stanowi połączenie rzepy z kapustą, jego smak można określić jako nieco rzodkiewkowy. W tej niepozornej roślinie kryje się wiele właściwości korzystnie wpływających na zdrowie, dlatego warto włączyć ją do swojego jadłospisu na przykład w postaci zupy karpielowi. Podpowiemy ci, jak ją zrobić. 

Sprawdź także: Najlepsze sezonowe warzywo dla cukrzyka i na odchudzanie. Co przygotować z groszku cukrowego?

Co to jest zupa kąpielowa?

Zupa karpielowa to nic innego jak zupa z brukwi, która pochodzi prawdopodobnie z Małopolski, przepis na tę potrawę został zamieszczony w książce kucharskiej "Smaki Przedgórza". Jako że danie to jest zrobione z tanich składników, jedzone było przede wszystkim przez najuboższych. Jednocześnie potrawa była sycąca, dzięki czemu dawała siłę do pracy. Brukiew i ziemniaki stanowiły główne pożywienie w ostatnich miesiącach zimy oraz wczesną wiosną, kiedy na zbiory trzeba było jeszcze poczekać. 

Jakie wartości odżywcze i właściwości ma brukiew?

Brukiew dostarcza wielu wartości odżywczych, jest źródłem witaminy A , tych z grupy B, C, D, E, K, a także substancji mineralnych takich jak: potas, żelazo, siarka, fosfor, i chlor. Pomaga wzmocnić układ odpornościowy i uchronić się przed przeziębieniami. Znajdujące się w niej glukozynolany pomagają w walce z bakteriami, wirusami i grzybami. Dodatkowo spora dawka witaminy C również pomaga chronić organizm przed przeziębieniami i grypą. Ponadto jest źródłem przeciwutleniaczy, wspiera neutralizowanie wolnych rodników, ma właściwości przeciwnowotworowe, a także opóźnia przedwczesne procesy starzenia. Witamina E obecna w tym warzywie nazywana jest witaminą młodości, pomaga zadbać o kondycję skóry, dzięki niej jest jędrna i pełna blasku, zmniejsza również stany zapalne. Ponadto kompozycja witamin i minerałów zawartych w brukwi wpływa również na zdrowe i mocne włosy. 

Roślina ta dostarcza również błonnika pokarmowego, który odpowiada za prawidłowe działanie układu pokarmowego, wspiera trawienie oraz zapobiega zaparciom. Dodatkowo błonnik wiąże się z wodą, dzięki czemu po posiłku czujemy się syci. Danie z błonnikiem mogą więc zmniejszyć ochotę na podjadanie między posiłkami, co ułatwia utratę zbędnych kilogramów. Warto wspomnieć również o tym, że składnik ten reguluje prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi. Brukiew jest warzywem niskokalorycznym, dlatego świetnie sprawdzi się na diecie odchudzającej, w 100 g jest jedynie 40 kcal. 

Co więcej, brukiew ma działanie moczopędne, dzięki czemu wspiera usuwanie toksyn z organizmu. 

Zupa karpielowa – przepis z dawnych lat

Do przygotowania zupy kąpielowej, będziesz potrzebować: dwie duże brukwie, dwa litry bulionu, dwie łyżki śmietany, łyżkę cukru, łyżkę mąki, łyżkę masła, a także sól i pieprz. 

Zacznij od umycia, obrania i pokrojenia brukwi w kostkę. Następnie ugotuj ją do miękkości, dodaj do podgrzanego bulionu. Na patelni zrób zasmażkę z mąki i masła, dodaj do zupy i podgotuj. Zahartuj śmietaną, wsyp cukier, dopraw solą i pieprzem. Jeżeli wolisz zupy krem, całość możesz zblendować. 

Źródła: medonet.pl, polaneis.pl. 

Zobacz także:

Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »

Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »

Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 37

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 317

30 min
8
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1357

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 291

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133490

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5