Ewa_Gotuje

Mają mniej kalorii i więcej witamin niż płatki owsiane. Idealne nie tylko dla tych, którzy chcą zrzucić oponkę

Równie pyszne co zbożowe lub śniadaniowe, a znacznie zdrowsze. Czym są płatki quinoa? To produkt wytwarzany z ziaren komosy ryżowej. Roślina, nazywana złotem Inków, wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Jeśli marzysz o zgrabnej sylwetce i wzmocnionym organizmie, lepiej sprawdź, z czym jeść płatki quinoa.

Płatki quinoa mają mniej kalorii, za to więcej przeciwutleniaczy niż inne płatki zbożowe | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Quinoa, czyli komosa ryżowa to rodzaj pseudozboża, które zawiera szereg odżywczych i prozdrowotnych składników. Czym są zatem płatki quinoa i jakie mają właściwości? Z czym je jeść, aby wzmacniały organizm i poprawiały jego ogólne funkcjonowanie? Odkryj, czy warto dodać komosę ryżową do swojego jadłospisu.

Sprawdź także: Przekąski z ciasta francuskiego - szybkie, proste i oryginalne przepisy

Czym są płatki quinoa?

Komosę ryżową można kupić w sklepach w formie kaszy, mąki, dodatku do różnych produktów (np. chleba czy ciastek) oraz płatków. Czym są płatki quinoa? Produkt uzyskiwany jest w wyniku gniecenia ziarna komosy.

Są drobne i delikatne, a po ugotowaniu zbytnio nie rozmiękają. Mają orzechowy, lekko słodkawy posmak. Płatki quinoa, po otwarciu, należy przechowywać w suchym, zaciemnionym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu. 

W 100 gramach płatków quinoa kryje się 366 kalorii, 56 g węglowodanów, 13 g białka i 8 g tłuszczów. To także źródło błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów

Właściwości prozdrowotne płatków quinoa

Składniki odżywcze płatków quinoa przekładają się na ich właściwości prozdrowotne. Zdecydowanie warto zajadać je w swoim codziennym jadłospisie, ponieważ:

  • wykazują właściwości antyoksydacyjne - w przeciwieństwie do tradycyjnych zbóż zawierają flawonoidy, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszając ryzyko nowotworów i spowalniając procesy starzenia się organizmu,
  • cechują się dużą dawką białka, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, także te, których ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować,
  • dzięki zawartości zdrowych tłuszczów obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko miażdżycy i wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia,
  • zawierają saponiny, wykazujące działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i stymulujące układ odpornościowy,
  • mogą być stosowane przez wegetarian i chorujących na celiakię - dostarczają białka, które zastępuje mięso oraz nie mają w sobie glutenu,
  • dzięki błonnikowi usprawniają procesy trawienne i regulują pracę jelit.

Zobacz: Miska śniadaniowa z quinoą - prosty przepis

Z czym jeść płatki quinoa?

Płatki quinoa to uniwersalny dodatek w kuchni. Świetnie sprawdzą się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych.

Z czym jeść płatki quinoa? Przede wszystkim przygotuj z nich sycące śniadanie, czyli owsiankę. Płatki z komosy ryżowej gotuj według zaleceń producenta (zazwyczaj ok. pięciu, sześciu minut) i połącz z wodą, mlekiem, jogurtem czy kefirem. Możesz je też dodać do sałatki lub deseru owocowego. Produkt nadaje się także do wypieków. Możesz użyć go podczas przygotowania muffinek, batoników, a nawet ciast czy chlebów. 

Jak stosować płatki quinoa w kuchni? Wiesz już, że możesz przyrządzić z nimi także dania wytrawne. Spróbuj przygotować wegetariańskie kotleciki lub burgery z ich dodatkiem. Wsyp garść płatków do sałatki warzywnej lub do zupy, aby ją zagęścić i urozmaicić. 



Zobacz także:

Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »

Warzywny symbol wiosny na talerzu. Szparagi z jajkiem w koszulce oraz gęstym sosem holenderskim »

Produkty, które najdłużej zalegają w jelitach »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
60 min
14
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 693

30 min
10
Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 107

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 957

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1