Liście i nasiona na zdrowe jelita, wątrobę i bóle reumatyczne. Kto powinien jeść kolendrę i jak wykorzystać ją w kuchni?

Kolendra to jedna z tych przypraw, które na pierwszy rzut oka nie kojarzą się z niczym szczególnym. Okazuje się jednak, że drzemie w niej potężna prozdrowotna moc, a to oznacza, że jej rola nie ogranicza się jedynie do podkreślania smaku potraw. Kto powinien jeść kolendrę i jak wykorzystać ją w kuchni?

Spożywanie kolendry wpływa korzystnie na układ trawienny i sercowo-naczyniowy | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kolendra to roślina z gatunku selerowatych, która swoim wyglądem przypomina natkę pietruszki. Przyprawa ta cieszy się dość dużą popularnością w polskiej kuchni i chętnie dodawana jest do rozmaitych dań, np. zup czy sosów.

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że składnik ten nie tylko idealnie podkreśla smak potraw, ale również doskonale wpływa na organizm, usprawniając szereg zachodzących w nim procesów. Jakie są jego najważniejsze właściwości? Kto powinien jeść kolendrę, a dla kogo nie jest ona wskazana? I jak można wykorzystać ją w kuchni? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.

Liście kolendry - wartości odżywcze i właściwości  

Czym mogą poszczycić się liście kolendry? Wartości odżywcze i właściwości tej rośliny są wręcz imponujące. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że stanowi ona skarbnicę witamin i minerałów, w tym witaminy C, witaminy A, potasu oraz wapnia. Nie sposób nie wspomnieć także o obecności żelaza oraz błonnika. Jeśli chodzi o dokładne dane, kształtują się one następująco: 

  • Wartość energetyczna: 25 kcal/100 g; 
  • Białko: 2 g; 
  • Tłuszcz: 0,5 g; 
  • Węglowodany: 3,5 g; 
  • Błonnik: 2,8 g; 
  • Witamina A: 335 μg; 
  • Witamina C: 26 mg; 
  • Potas: 520 mg; 
  • Wapń: 65 mg; 
  • Żelazo: 1,75 mg. 

W jaki sposób liście kolendry działają na organizm? Na początek warto podkreślić, że są one cennym źródłem flawonoidów, czyli silnych przeciwutleniaczy, które wspomagają walkę ze stresem oksydacyjnym. To jednak nie wszystko - według doniesień naukowych obniżają one poziom „złego” cholesterolu we krwi, wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a do tego usprawniają pracę układu pokarmowego. Ich dodatkowym atutem jest zdolność do regulowania ciśnienia krwi oraz niwelowania objawów zatrucia.  

Sprawdź także: Zbierz młode szyszki sosny i przygotuj z nich syrop. Przy przeziębieniu nie ma sobie równych

Kolendra (nasiona) - wartości odżywcze i właściwości 

Co jeszcze do zaoferowania ma nam kolendra (nasiona)? Wartości odżywcze i właściwości przyprawy w tej postaci wcale nie odbiegają od tych wymienionych powyżej. Zarówno liście, jak i nasiona zawierają różne witaminy i minerały, niemniej jednak ich proporcje nieco się od siebie różnią, co można zauważyć, zapoznając się z poniższymi danymi:  

  • Wartość energetyczna: 300 kcal/100 g; 
  • Białko: 12 g; 
  • Tłuszcz: 18 g;  
  • Węglowodany: 55 g; 
  • Błonnik: 40 g; 
  • Witamina A: 0 μg; 
  • Witamina C: 20 mg; 
  • Potas: 1 265 mg; 
  • Wapń: 710 mg; 
  • Żelazo: 15 mg. 

Jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne nasion kolendry, są one zbliżone do tych przypisywanych liściom. To oznacza, że na ich spożywaniu skorzysta m.in. twój układ trawienny i sercowo-naczyniowy. Warto podkreślić, że to właśnie z nich wytwarza się niezwykle cenny olejek, który wykazuje działanie przeciwgrzybicze, niweluje wzdęcia, rozkurcza mięśnie gładkie, a do tego rozgrzewa i łagodzi dolegliwości bólowe.

Nie sposób nie wspomnieć również o jego korzystnym wpływie na skórę, zwłaszcza w kontekście zwalczania trądziku oraz regulowania pracy gruczołów łojowych. Co więcej, badania naukowe wskazują, że nasiona kolendry zawierają mniej przeciwutleniaczy niż liście, ale za to mają silniejszy potencjał przeciwcukrzycowy. 

Kolendra - przeciwwskazania  

Kto powinien wykluczyć ze swojego jadłospisu produkt, jakim jest kolendra? Przeciwwskazania do stosowania tej rośliny nie są zbyt liczne, jednak warto wziąć je pod uwagę przed uwzględnieniem jej w swoich potrawach. Nie jest ona wskazana dla osób zmagających się z uczuleniem lub nadwrażliwością na zawarte w niej składniki - dotyczy to zarówno jej spożywania, jak i aplikowania na skórę. Ponadto szczególną ostrożność przy jej stosowaniu powinny zachować osoby przyjmujące leki hipotensyjne, uspokajające i przeciwcukrzycowe, a to wszystko ze względu na ryzyko wystąpienia niepożądanych interakcji. 

Zobacz: Afera w holenderskiej armii. Żołnierze uczyli się... grillować

Liście kolendry - zastosowanie w kuchni  

Jak przemycić do swoich dań liście kolendry? Zastosowanie w kuchni tej rośliny jest bardzo wszechstronne! Możesz dodawać ją do rozmaitych zup, sosów, past warzywnych oraz pieczonych i marynowanych warzyw. Poznaj przepisy z liśćmi kolendry w roli głównej i wybierz swój ulubiony.

Sałatka ryżowa z kukurydzą, ananasem i kolendrą 

Kolendra doskonale komponuje się z wieloma składnikami, dlatego stanowi idealny element sałatek - nawet takich ze słodkim akcentem. Przykładem takiej sałatki jest ta z ananasem i kukurydzą. Czego potrzebujesz do jej przygotowania poza wymienionymi produktami? Na swojej zakupowej liście umieść zielonego ogórka, limonkę, ryż, syrop klonowy oraz sól.

Realizację przepisu rozpocznij od ugotowania ryżu w lekko osolonej wodzie. Po obróbce termicznej umieść go w dużej misce i wsyp do niego kukurydzę oraz pokrojonego w kostkę ogórka i ananasa. Dopraw całość szczyptą soli, po czym wlej nieco soku z limonki i syropu klonowego. Na koniec wrzuć listki kolendry i wymieszaj

Cytrynowe smoothie z kolendrą 

Szukasz pomysłu na prostą i szybką przekąskę, która będzie jednocześnie prawdziwą bombą witaminową? W takim razie postaw na cytrynowe smoothie z kolendrą. Jego przyrządzenie jest banalnie proste - jedyne, co musisz zrobić, to zmiksować ze sobą banany, dużą cytrynę (bez skórki), miętę oraz liście kolendry.  

Nasiona kolendry - zastosowanie w kuchni  

Jak wykorzystać w swoich przepisach nasiona kolendry? Zastosowanie w kuchni tego produktu jest równie wszechstronne, co w przypadku liści. Warto mieć na uwadze, że nasiona są mniej intensywne i nieco słodkawe, dlatego świetnie sprawdzają się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych przekąskach.  

Zupa z kalarepy z pastą tahini i nasionami kolendry 

Przykładem potraw, do których idealnie pasują nasiona kolendry, są zupy, np. ta z dodatkiem kalarepy i tahini. Powstaje ona z takich komponentów jak bulion warzywny, cebula, kalarepa, olej kokosowy, chili, tahini, koperek, sok z cytryny oraz sos sojowy.

Pokrój kalarepę w drobną kostkę, a jej liście posiekaj. W większym garnku lub rondelku podsmaż cebulę na oleju kokosowym, po czym dorzuć kalarepę i duś całość pod przykryciem przez pięć minut. Wlej do garnka bulion i dodaj pozostałe komponenty poza koperkiem. Gotuj danie do momentu, aż kalarepa nabierze miękkości. Zdejmij garnek z palnika i zblenduj jego zawartość na gładką masę. Na koniec dopraw go wedle uznania i posyp koperkiem. Smacznego! 

 

1. Gruzińskie lobio

 Gruzińskie lobio Zobacz przepis

Zupa z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pikantny krem curry z brokuła

 Pikantny krem curry z brokuła Zobacz przepis

Pikantny krem curry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Tajska zupa z kurczakiem i makaronem

 Tajska zupa z kurczakiem i makaronem Zobacz przepis

Zupa z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Arabska zupa z kulkami mięsa, szpinakiem, miętą i kolendrą

 Arabska zupa z kulkami mięsa, szpinakiem, miętą i kolendrą Zobacz przepis

Arabska zupa z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Karkówka w aromatycznej marynacie z kolendrą i owocami jałowca

 Karkówka w aromatycznej marynacie z kolendrą i owocami jałowca Zobacz przepis

Karkówka z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kurczak po gruzińsku

 Kurczak po gruzińsku Zobacz przepis

Kurczak po gruzińsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Curry z ciecierzycą i szpinakiem

 Curry z ciecierzycą i szpinakiem Zobacz przepis

Curry z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sałatka z kuskusem, fetą i pomarańczami

 Sałatka z kuskusem, fetą i pomarańczami Zobacz przepis

Sałatka z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Cytrynowe pesto z listkami kolendry

 Cytrynowe pesto z listkami kolendry Zobacz przepis

Pesto z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kiszone ogórki ze świeżymi nasionami kolendry i liśćmi czarnej porzeczki

 Kiszone ogórki ze świeżymi nasionami kolendry i liśćmi czarnej porzeczki Zobacz przepis

Kiszone ogórki z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Kiełbasa z dodatkiem świeżych ziaren kolendry

 Kiełbasa z dodatkiem świeżych ziaren kolendry Zobacz przepis

Kiełbasa z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Meksykańska sałatka w miseczkach z tortilli

 Meksykańska sałatka w miseczkach z tortilli Zobacz przepis

Meksykańska sałatka z kolendrą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Basler Läckerli - pierniczki z Bazylei

 Basler Läckerli - pierniczki z Bazylei Zobacz przepis

Pierniczki z Bazylei / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Ciasto z cukinii i pestek słonecznika

 Ciasto z cukinii i pestek słonecznika Zobacz przepis

Ciasto z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz także:

Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »

Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »

Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo bułki

ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

Odsłon: 23886

60 min
53
Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 445

15 min
6
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 242

15 min
12
>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0