Ewa_Gotuje

Kurczak koronacyjny królowej Elżbiety II. Przygotuj danie godne królewskiego podniebienia

Obchody 70-lecia panowania królowej Elżbiety II wzbudzają wiele emocji wśród mieszkańców Wielkiej Brytanii. Restauracje pragnąc uświetnić uroczystości kulinarnym akcentem, przygotowały z tej okazji specjalne menu, w których daniem głównym jest kurczak koronacyjny. Dowiedz się, jak przygotować go we własnej kuchni.

Fot.123RF/Picsel

Życie rodziny królewskiej to temat, który fascynuje nie tylko rodowitych Brytyjczyków. Cały świat z zainteresowaniem śledzi losy królowej Elżbiety II, z chęcią obserwując jej relacje z pozostałymi Windsorami, styl ubierania się, jak i to jakie dania najchętniej znajdują się na jej talerzu. I chociaż tajemnice codziennej diety królowej są pilnie strzeżone, możemy domyślać się, że potrawą, której nie  może zabraknąć w królewskim menu, jest oczywiście słynny kurczak koronacyjny.

Skąd pochodzi przepis na kurczaka koronacyjnego?

Kurczak koronacyjny wpisał się na stałe w karty kuchni brytyjskiej. Pierwszy raz danie z kurczakiem w roli głównej było serwowane w 1935 roku, podczas srebrnego jubileuszu dziadka królowej Elżbiety, Jerzego V. Właściwa wersja kurczaka koronacyjnego znana do dziś, powstała natomiast w 1953 roku. Rodzina królewska miała okazję delektować się nim podczas koronacji samej monarchini. Przepis przygotowały Rosemary Hume oraz Constance Spry z Cordon Bleu Cookery School. Obecna wersja potrawy została jednak nieco uproszczona.

Jak przygotować kurczaka koronacyjnego królowej Elżbiety II?

Kurczak koronacyjny będzie doskonałą propozycją na pyszny rodzinny obiad. Do jego przygotowania świetnie sprawdzi się pierś z kurczaka, możesz również użyć mięsa z udek z kurczaka bez kości. Przepis jest prosty, dzięki czemu poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Z czym podawać kurczaka koronacyjnego? Będzie smakował świetnie w towarzystwie ziemniaków lub ryżu. Co więcej, można spożywać go również na zimno, np. do kanapek.  

Składniki

  • 3 filety z piersi kurczaka
  • 100 ml bulionu
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 szalotka
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka dżemu morelowego
  • 1 łyżka soku z wyciśniętej cytryny

Mięso z piersi kurczaka pokroić w cienkie kawałki, posolić i popieprzyć z obu stron. Podsmażyć na patelni do zarumienienia. Zdjąć i pokroić w paski lub mniejsze fragmenty.

W rondelku na maśle podsmażyć posiekaną w drobną kostkę szalotkę. Dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawę curry. Całość dokładnie wymieszać, dodając po kolei dżem, wino oraz bulion, może być drobiowy lub warzywny – podgrzewać na niewielkim ogniu, aż do zredukowania sosu.

Następnym krokiem będzie zdjęcie garnka z ognia, powstałe danie należy skropić sokiem z cytryny oraz dołożyć majonez. Wymieszać kurczaka z sosem. Można udekorować posiekaną natką pietruszki.  

Zobacz także:

Żeberka z grilla – przepisy w 5 odsłonach »

Porzeczka biała – odmiana o zdrowych i słodkich owocach. Jak ją uprawiać? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1071

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 281

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133442

15 min
146
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 4338

30 min
27

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5