Ewa_Gotuje

Kulinarny mistrz z Modeny w Krakowie

Luca Marchini, wielokrotnie nagradzany włoski szef kuchni, zdobywca prestiżowej Gwiazdki Michelin, 17 maja odwiedzi Kraków, aby razem z Giacomo Monzali (Studio Qulinarne) przygotować „Kolację na 4 ręce”. Będzie to kolejna okazja do degustacji wyrafinowanych dań podczas tego wyjątkowego w Polsce wydarzenia.

Włoski kucharz pojawi się w Krakowie na specjalne zaproszenie restauracji Studio Qulinarne, której właścicielką jest Katarzyna Grüning, a szefem kuchni Giacomo Monzali. W lokalu organizowane są cykliczne spotkania z „gwiazdkowymi" szefami w ramach inicjatywy kulinarnej „Kolacja na 4 ręce". Wieczór z udziałem Luci Marchini to już trzecia odsłona projektu.

- Zainteresowanie, z jakimi spotkały się dotychczasowe realizacje „Kolacji na 4 ręce", pokazuje, że w naszym kraju jest duże zapotrzebowanie na tego typu inicjatywy. Nasi goście chcą poznawać kuchnię na najwyższym poziomie i potrawy, których nie podaje się na co dzień, wymagających dokładnego przemyślenia, ogromnego doświadczenia kucharzy, a także niebywałego kunsztu - mówi Katarzyna Grüning.

Na dwóch pierwszych odsłonach wydarzenia „Kolacja na 4 ręce" gościli: 23 Felice Lo Basso, a 4 kwietnia Diego Rossi. Obaj to wybitni włoscy kucharze nagrodzeni Gwiazdką Michelin.

Wiedza od najlepszych szefów

Luca Marchini pochodzi ze środkowych Włoch z regionu Toskanii. Od wczesnych lat dużo podróżował, by w końcu osiąść w miejscowości Modena w północnej części kraju. W pobliżu historycznego centrum miasta otworzył swoją autorską restaurację, L'Erba Del Re, która zdobyła duże uznanie w świecie gastronomii, a w 2014 roku została odznaczona Gwiazdką Michelin.

Marchini pierwsze kulinarne inspiracje czerpał do matki Gabrielli, z pomocą której już od najmłodszych lat odkrywał pasję do gotowania. Na początku kariery pracował u słynnego szefa Massimo Bottura w restauracji Bottura's Osteria Francescana - to tam podjął ostateczną decyzję o porzuceniu studiów na kierunku rachunkowości i całkowitemu poświęceniu się karierze kucharskiej. Dwa lata później poznał Bruno Barbieri, dwugwiazdkowego szefa i słynną telewizyjną osobowość, z którym współpracował w restauracji Inn Solarola. To doświadczenie wywarło duży wpływ na styl gotowania Luca Marchini. Kolejnym przystankiem w drodze do stworzenia przez niego autorskiego konceptu kulinarnego była praca z Francuzem Jean Louis Nomicos, który ma na swoim koncie prowadzenie kilku restauracji odznaczonych Gwiazdką Michelin.

W końcu, w 2003 roku, Luca Marchini otworzył w Modenie lokal L'Erba Del Re, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza królewskie zioło. Włoch swoją kuchnię porównuje do karuzeli, w której zabawa przenika się z ironią a świadomość z powagą każdego dania. To wszystko kształtuje prawdziwie unikalne doznania.

***

Restauracja Studio Qulinarne znajduje przy ul. Gazowej 4 w zabytkowym budynku dawnego garażu zajezdni autobusowej na terenie Muzeum Inżynierii Miejskiej w Krakowie. To miejsce, w którym autorska i innowacyjna kuchnia łączy się z eleganckim i stylowym wnętrzem.

Właścicielką restauracji jest Katarzyna Gruning, która posiada także drugi lokal - Industrial Resto&Bar. Poza działalnością restauratorską zajmuje się również architekturą wnętrz. Szefem kuchni restauracji Studio Qulinarne jest Giacomo Monzali.

W ofercie restauracji znajdują się trzy-, pięcio- oraz siedmiodaniowe sety degustacyjne uzupełniane o Amouse Bouche, Pre-dessert oraz Petit Four. Każdego tygodnia opracowywana jest nowa propozycja menu. Całość wzbogacona jest o starannie wyselekcjonowaną ofertę win przygotowaną przez Mistrza Sommelierów - Krzysztofa Kocierza.

Restauracja Studio Qulinarne zdobyła wiele prestiżowych odznaczeń - dwa komplety sztućców Michelin w 2017 roku, dwie czapki kucharskie w przewodniku Gault&Millau 2017, Wine Spectator Award of Excellence 2016 oraz TripAdvisor Certificate of Excellence 2016.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13